Jak zrobić zdrowe batony dla dzieci do szkoły bez pieczenia

Dzieci poszły do szkoły. Pojawia się dylemat: co dać dziecku do szkoły, na trening, czy w ogóle dawać słodkości, jakie najlepiej, gdzie kupić, a także jak przygotować zdrowe batony? Dziś opiszę Ci w skrócie, jakie składniki w zdrowych batonach znaleźć się mogą, a nawet powinny.

jak zrobić zdrowe batony dla dzieci do szkoły bez pieczenia bez cukru

Dziecku naprawdę nie trzeba kupować produktów pełnych cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, tłuszczów utwardzanych, spulchniaczy, konserwantów. Jeśli podajemy dziecku takie produkty regularnie to musimy się liczyć z tym, że to nasza latorośl z czasem poniesie konsekwencje zdrowotne tego typu żywienia. Oprócz szeregu szkodliwych składników w takiej żywności, nie ma w niej niestety żadnych składników wartościowych odżywczo. Żadnych. I trzeba to sobie głośno i wyraźnie powiedzieć. Szkoda zdrowia i pieniędzy. Mam jednak dla Ciebie alternatywę.

Czy istnieją naprawdę zdrowe batony?

Zawsze powtarzam, że nawet tzw. zdrowych słodyczy nie powinno się jeść bez ograniczeń. W przypadku dzieci jest to szczególnie ważne, żeby słodkie przekąski nie odebrały miejsca posiłkom z udziałem warzyw.

Jednak są takie sytuacje, kiedy chcemy dać dziecku coś pożywnego i energetycznego do jedzenia np. do szkoły lub jako przekąskę przed- czy potreningową. Co wybrać?

Najlepsze będą takie słodkości, które nie tylko dostarczą dziecku energii, ale również cennych składników mineralnych, witamin i kwasów tłuszczowych. Krok po kroku opiszę dziś więc jak zrobić zdrowe batony dla dzieci do szkoły i nie tylko. Z tego wpisu dowiesz się, jakich składników użyć, przy pomocy jakich urządzeń je przygotować, a także zaproponuję Ci zdrowe batony Lifebar, które przetestowałam wzdłuż i wszerz i są jak najbardziej do rozważenia przez amatorów gotowców, którym nie chce się samodzielnie robić takich słodkości.

jak zrobić zdrowe batony dla dzieci do szkoły bez cukru

Z czego zrobić zdrowe batoniki dla dziecka?

Ja do produkcji zdrowych batonów używam najróżniejszych składników. Podzielę je na kilka grup, aby było Ci łatwiej wybierać i urozmaicać receptury, kiedy zabraknie pomysłów. Możesz użyć składników z wszystkich grup w danym batonie, ale także zdecydować się na wybór z pominięciem danej kategorii produktów.

  1. orzechy: włoskie, laskowe, pekan, brazylijskie, nerkowca, migdały etc.
  2. pestki i nasiona: pestki dyni, nasiona słonecznika, sezam, mak, siemię lniane, szałwia hiszpańska, nasiona konopne.
  3. płatki zbożowe: płatki owsiane (u mnie bezglutenowe), jaglane, gryczane etc.
  4. zboża ekspandowane: amarantus ekspandowany, proso ekspandowane etc.
  5. wiórki kokosowe
  6. daktyle surowe lub suszone, inne owoce suszone.

Moimi bazowymi składnikami są zwykle orzechy i suszone owoce (orzechów daję zwykle więcej niż suszonych owoców). Opcjonalnie lub jako dodatek włączam pestki i nasiona, płatki zbożowe, zboża ekspandowane lub wiórki kokosowe.

Wszystko zależy od tego, jaki cel chcę osiągnąć. Jeśli wiem, że będę jadła batony w domu to daję mniej składników zapewniających batonom zwartość. Jeśli wiem, że batony będą jedzone poza domem to często dodaję składniki „zespalające”: np. płatki owsiane, trochę siemienia lnianego, słonecznika czy inne opcjonalne składniki, które mają na celu zagęszczenie masy. Masa z samych orzechów/ pestek i owoców suszonych bywa tłusta. Sypkie dodatki pomagają w takim przypadku osiągnąć oczekiwaną konsystencję i zwartość.

jak zrobić zdrowe batoniki dla dziecka

Przepis na zdrowe batony bez pieczenia

Oto przykładowe zestawienie składników, z którego wyszło mi cudo podobne do mojego ulubionego, czekoladowego Lifebara. W składzie oryginału znajdziesz jedynie: daktyle , kakao , migdały , orzechy nerkowca. Ja poeksperymentowałam i zrobiłam własną wariację z:

  • 200 g daktyli,
  • 200 g orzecha włoskiego,
  • ok. 50-60 g słonecznika,
  • 3 łyżek siemienia lnianego,
  • 1 łyżki kakao (można oczywiście więcej, jeśli lubisz),
  • ok. 0,5-1 szklanki płatków owsianych (możesz też użyć wiórków kokosowych, amarantusa ekspandowanego etc.).

Wybieraj i komponuj składniki samodzielnie tak, aby konsystencja batonów przypominała plastelinę, ale taką twardszą, aby nie były później za miękkie. Poniżej już zdradzam, jak zająć się przygotowaniem takich batonów.

zdrowe batony dla dzieci do szkoły bez pieczenia lifebar czekoladowy

Zdrowe batony – jakie urządzenie wybrać do ich produkcji?

Najlepiej sprawdza się blender lub inne urządzenie wysokoobrotowe o dużej mocy. Zanim takowe nabyłam, męczyłam się długo mieląc suche składniki w młynku do kawy, a namoczone wcześniej suszone owoce traktowałam blenderem. Później mieszałam wszystko razem. W ten sposób powstawały batony z grudkami. Aby zrobić bardziej gładkie batony, trzeba mieć już nieco mocniejszy sprzęt, który będzie w stanie poradzić sobie z całkiem trudną w obsłudze masą. Wiem co piszę, bo zabiłam w życiu kilka sprzętów (w tym jeden poległ w walce z daktylami).

Podsumowując więc: najlepiej mocne urządzenie wysokoobrotowe, a jak nie ma to damy radę choćby z młynkiem do kawy i blenderem (najlepiej taki z ostrzem w kształcie litery S lub tzw. „łapa”).

produkcja zdrowych batonów dla dziecka jakie urządzenie

Jak zrobić zdrowe batony krok po kroku?

Kilka zasad przygotowywania zdrowych batonów – dla początkujących.

  1. Zmiel twarde składniki w urządzeniu wysokoobrotowym lub młynku. Chodzi mi tu o orzechy, pestki, nasiona. Możesz je zmielić na mąkę lub pozostawić grudki, jeśli lubisz konsystencję typu „crunchy”.
  2. Zblenduj datyle lub suszone owoce. Jeśli masz słaby sprzęt, który nie poradzi sobie z daktylami lub innymi owocami suszonymi to namocz je wcześniej i zblenduj blenderem. Ja robię wszystko w jednym urządzeniu, które daje radę zarówno z twardymi składnikami, jak i z mieleniem/blendowaniem ich razem z owocami suszonymi. Jeśli masz słaby blender ręczny, być może będzie konieczne dodanie do owoców odrobiny wody. Im mniej tym lepiej, bo przecież im bardziej płynna masa na batony tym więcej później składników sypkich trzeba będzie dodać.
  3. Połącz zmielone sypkie składniki i „mus” owocowy. Jeśli masz dobry sprzęt, to zrobi to za Ciebie. Jeśli nie dysponujesz urządzeniem wysokoobrotowym to wymieszaj porządnie dłońmi tak, aby masa kleiła się jak plastelina.
  4. Dorzuć ewentualne dodatki: np. płatki owsiane, amarantus czy wiórki kokosowe i porządnie połącz.
  5. Wyłóż płaski pojemnik papierem do pieczenia i nałóż do niego masę. Spłaszcz ją łyżką lub ręką przez papier do pieczenia.
  6. Włóż pojemnik do zamrażalnika. Pozostaw go na około 30 minut.
  7. Przechowuj batony w lodówce.
  8. Pokrój ostrożnie przed podaniem.

Pamiętaj o roli, którą pełnią poszczególne składniki:

  • właściwości sklejające: siemię lniane, płatki owsiane, suszone owoce,

W przypadku takich batoników zwykle nie ma problemu z kleistością masy, ale jeśli będziesz mieć z tym problemy to już wiesz, które składniki mogą Ci pomóc.

  • właściwości zagęszczające masę: wiórki kokosowe, amarantus ekspandowany, wybrane płatki,

Zdrowe batony raw zawierają sporo tłuszczu (z orzechów, pestek i nasion). Aby nie były za tłuste, a przez to zbyt miękkie warto dodać coś sypkiego w ilości wedle uznania.

  • wzbogacenie batonów w omega 3: siemię lniane, orzech włoski, nasiona chia, nasiona konopne.

Używając wielu orzechów, pestek i nasion serwujemy sobie przewagę omega 6. Są to ważne kwasy tłuszczowe, ale w nadmiarze nie są dobrym rozwiązaniem. Ja jednak staram się w przypadku większości moich batonów dodawać produkty bogate również w omega 3.

surowe batony dla dzieci do szkoły

Zdrowe batony bez cukru do kupienia

Jeśli nie masz czasu lub ochoty robić samodzielnie zdrowych batonów dla dziecka lub dla siebie to na rynku jest coraz więcej dobrych jakościowo produktów. Dziś przedstawiam Ci batony Lifebar, które testuję od dwóch miesięcy z pełnym zaangażowaniem. Świetnie sprawdziły mi się podczas wakacyjnych wypadów i podróży.

zdrowa przekąska dla dziecka do szkoły

Batony Lifebar są bezglutenowe, wegańskie, i dostępne aż w siedmiu smakach:

  • czekoladowym (mój niekwestionowany faworyt),
  • figowym,
  • jabłkowym,
  • kokosowym,
  • morelowym,
  • orzechowym (orzech brazylijski),
  • wiśniowym.

Jeśli już wydawać pieniądze na słodycze to lepiej zrobić to mądrze, a ten produkt to mądry wydatek. Wśród dostępnych smaków Lifebarów znajdą coś dla siebie zarówno fani owocowych aromatów jak i tacy jak ja: zakochani w kakao i orzechach. Jeśli masz w domu małego sportowca, któremu chcesz czasami dać jakąś zdrową przekąskę potreningową to te batoniki też sprawdzą się doskonale.

Wpis powstał we współpracy ze sklepem Alfa-Koszyk.pl. Znajdziesz w nim produkty wolne od glutenu, nabiału, innych częstych alergenów oraz sztucznych dodatków do żywności.
zdrowe batony lifebar cherry bez cukru

 

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

25 odpowiedzi na “Jak zrobić zdrowe batony dla dzieci do szkoły bez pieczenia”

Napisałaś, że potrzebne jest mocne urządzenie wysokoobrotowe. Pytanie co rozumiesz przez mocne? Powyżej jakiej wartości? Będę wdzięczna za podpowiedź, bo chętnie bym takie batoniki swoim dzieciom zrobiła. :-) Pozdrawiam

Najlepiej dają sobie radę mocne urządzenia. Jest ich sporo na rynku, są jednak dość drogie: vitamix, thermomix i inne. Ja mam też blender o mocy 1400 W- daje radę z mieleniem bez problemu. Sprawdzaj w instrukcji sprzętów czy producenci uwzględniają np. mielenie orzechów i jaką mają moc urządzenia, ale i pytaj o opinię np. na forach lub na grupach wegańskich na Facebooku. Warto skonsultować zakup urządzenia z kimś kto już nasze urządzenie ma.

Zdarza się, że mi dziecko marudzi. Presja grupy rówieśniczej czyli norma. My mamy o tyle skomplikowaną sytuację, że mała nie może jeść glutenu, a więc zwykle jest „dyskryminowana”. Bo nie może iść na pizzę czy na ciacho- tak jak inne dzieci. Natomiast od czasu do czasu zamawiam coś „w papierku”, żeby też miała swoje łakocie na wyjazd czy na jakąś okazję. Niemniej moje domowe wytwory bardzo lubi.

Dziękuję bardzo za przepisy, a najbardziej za te zasady robienia/pieczenia. Swoją drogą – kiedyś wystarczyło jabłko jako przekąska, a teraz wymyślamy dla swoich dzieci nie wiem co:). Serdeczne pozdrowienia z północy Kanady.

Patrycjo, dalej wystarczy jabłko i orzechy/bakalie. Ale są przypadki, kiedy dzieci po prostu chcą mieć batona, bo wszyscy mają (kupne). I wtedy przydają się takie przepisy. Ale jak najbardziej jestem za jabłkiem. :) Północ Kanady niech będzie pozdrowiona przez północ Polski. :)

mogłabyś sporządzić przepis na takie batony ale z dłuższą przydatnością do spożycia? 2,3 dni to jest nic tak naprawdę, jeśli gotuje się wyłącznie dla siebie. zależałoby mi na tym, żeby takie batony można było przechowywać np do kilku tygodni.

Jedyną opcją, jaką tu widzę jest mrożenie. Domowe jedzenie ma to do siebie, że niezależnie od przepisu nie da się przechowywać tego przez kilka tygodni. No chyba, że mrozisz. Nie wszystko natomiast nada się do zamrożenia. Trzeba testować i jednak przygotowywać sobie na bieżąco.

Przyszedł czas na coś słodkiego , więc zrobiłam i ja. I powiem szczerze było warto są mega smaczne . Dzięki Aga za przepis :) (moje są w lodówce już 6 dzień i nic nie straciły na smaku) Pozdrawiam

Naszemu dziecku wraz z mężem staramy się nie dawać do jedzenia słodkości. Jedynie od czasu do czasu nasz 4 latek dostaje kawałek ciasta domowego. Nie jada batonów, ale Twoje są bardzo zdrowe, więc wypróbuję przepis :).

Genialne! Wymieszałam migdały, nerkowce, dynie, słonecznik, chia, amarantus i oczywiście daktyle. Dziecię zachwycone, mężuś też. Dziękuję za przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *