Ostatnio proponowałam przepisy z soczewicą, a teraz czas przyszedł na jej koleżankę ciecierzycę, potocznie zwaną cieciorką. Można z niej zrobić mnóstwo rzeczy – tak jak i z soczewicy. Zapraszam do testowania!
Jest łatwo dostępna, ma charakterystyczny smak i często chętnie sięgają po nią dzieci. Wygląd tych żółtawych kulek zachęca dużych i małych.
Ciecierzyca – wartości odżywcze
Ciecierzyca jest dobrym źródłem białka. Obfituje także w błonnik, co sprawia, że obok innych roślin strączkowych, jest wspaniałym sprzymierzeńcem w walce z chorobami dietozależnymi oraz w ich profilaktyce.
Ma niski indeks glikemiczny, a więc polecana jest cukrzykom.
W ciecierzycy znajdziesz również witaminy z grupy B, witaminę K, potas, magnez, fosfor i żelazo.
Jeśli zależy Ci na przyswojeniu żelaza, warto ciecierzycę połączyć w jednym posiłku z dobrymi źródłami witaminy C.
Ciecierzyca jest więc znakomitym produktem dla wegetarian i wegan. Nie wspominając oczywiście o „wszystkojedzących”, którym czasem brakuje w diecie błonnika i źródeł białka bez cholesterolu. ;-)
Jeśli chcesz żyć zdrowo, sięgnij po: e-booki o zdrowiu.
Ciecierzyca – rodzaje
Na początku napisałam o żółtawych kulkach. Faktycznie ciecierzyca kojarzy nam się z żółtawym czy kremowym odcieniem. Nie wiem, czy wiesz, ale są również odmiany ciecierzycy w innych kolorach. Oprócz ciecierzycy kremowej, próbowałam jedynie czarnej. W internecie znalazłam informację o dwóch odmianach ciecierzycy: kabuli i desi. Niemniej to głównie ciecierzycę kabuli spożywamy, bo nasiona desi nie są tak łatwo dostępne w sklepach z tego, co zauważyłam.
Co zrobić z ciecierzycy?
Z ciecierzycy można zrobić multum rzeczy. Niech wymienię kilka propozycji, które jako pierwsze wpadają mi do głowy na hasło „ciecierzyca”:
- gulasze i potrawki warzywne,
- pasty kanapkowe/hummusy,
- pasztety,
- słodycze.
Nie bez znaczenia jest również możliwość wykorzystania w kuchni wyrobów z ciecierzycy. Mąka z ciecierzycy pozwala na zrobienie świetnego omleta bez jajka. Można ją dodawać do słodkich i wytrawnych wypieków, robić naleśniki, ale również zagęszczać nią sosy.
Woda po ciecierzycy z puszki (tzw. aquafaba) wykorzystywana jest z kolei w kuchni wegańskiej do ubijania na wzór białka jaja. Pozwala stworzyć bezę czy nadać puszystość kremowi. Tylko nie jedzcie w zbyt dużych ilościach takich wynalazków, bo niestety zbyt wysokie spożycie może spowodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Ja dlatego tego rozwiązania nie stosuję u siebie w kuchni.
Jak gotować ciecierzycę?
Ciecierzycę trzeba przede wszystkim wcześniej namoczyć. Niektórzy moczą ciecierzycę z dodatkiem sody oczyszczonej i potrafi to zminimalizować gazotwórcze działanie ciecierzycy.
Ciecierzyca podczas namaczania zwiększy swoją objętość, więc najlepiej moczyć ją w większym pojemniku/misce, w większej ilości wody.
Po (najlepiej całonocnym) moczeniu ciecierzycy wodę trzeba odlać i gotować ciecierzycę w świeżej wodzie, bez przykrycia. Najlepiej usuwać pianę, która gromadzi się podczas gotowania. Gotowanie ciecierzycy zwykle zajmuje około godziny.
W sklepach dostępna jest również ciecierzyca w puszce lub słoikach. W obydwu przypadkach nie musimy jej już gotować, ale warto przeanalizować jej skład. Dobrze, aby w składzie znajdowała się jedynie sól, a nie na przykład cukier. Aby pozbyć nadmiaru soli, należy przepłukać porządnie ciecierzycę po odlaniu zalewy.
Ciecierzyca – przepisy
Oto moje najczęściej realizowane przepisy z ciecierzycą w roli głównej. Tak ją zwykle jem i tak mi najbardziej smakuje. Mam nadzieję, że zasmakuje również tobie. Jeśli dotąd nie zdarzyło ci się jeść strączków, to włączaj je do diety powoli i stopniowo. Dotyczy to w zasadzie wszystkich suchych strączków.
Początkowo mogą pojawić się drobne dolegliwości takie jak chociażby wzdęcia, ale z czasem powinny ustąpić. Niemniej ważne jest, aby jeść zawsze dogotowane strączki i nigdy nie porywać się na jedzenie niedogotowanych roślin strączkowych. A teraz przechodzę do praktyki.
1. Hummus
Wiem, że wiele osób ciecierzycę kojarzy przede wszystkim z hummusem. Nie musisz lubić hummusu klasycznego, choć wiem, że ma on wielu amatorów. Dla tych mniej entuzjastycznych „konserwatystów” istnieje cała gama możliwości „ubarwiania” jego smaku. Koniecznie spróbuj jakiejś wersji.
2. Kanapkowa pasta z ciecierzycą i pieczarkami
Pasta z ciecierzycy nie musi być hummusem. Ciecierzyca sprawdzi się w kombinacji z najróżniejszymi warzywami i dodatkami. Tu na przykład pasta z dodatkiem pieczarek. Zaskakująco pyszna.
3. Sałatka z ciecierzycą
Ciecierzyca to świetne wzbogacenie sałatek na bazie roślin zielonolistnych. Dzięki niej mamy wartościowy dodatek białkowy, który pozostawia nas sytymi na dłużej.
4. Ciasteczka z ciecierzycą i marchewką
Rośliny strączkowe świetnie wzbogacają tzw. zdrowe słodycze w wartościowe białko, składniki mineralne i błonnik. Tu bardzo prosta kombinacja z dodatkiem marchewki i suszonych moreli.
Jest coś takiego z moimi ciastkami, że wyglądają jak kotlety, a kotlety jak ciastka. Za to smakują świetnie i dostarczają wielu wartościowych składników.
5. Ciastka z ciecierzycy i płatków
Kolejne ciastka z ciecierzycą. Tu dodatkowo z płatkami owsianymi. Połączenie bardzo sycące, wartościowe i proste w przygotowaniu.
6. Gulasz z ciecierzycą
Ciecierzyca wpasowuje się smakowo po prostu znakomicie w potrawki warzywne, gulasze i gęste zupy. W sosach pomidorowych po prostu nie ma sobie równych. Przygotowanie takiego dania nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy tylko wcześniej ugotować większą ilość ciecierzycy, porcjować i zamrozić. Będzie jak znalazł na szybki i zdrowy obiad.
7. Ziemniaki po chłopsku z ciecierzycą
Kolejne proste danie – tym razem coś na wilczy głód i chłodniejsze dni. Lubię i praktykuję, kiedy nie mam na nic innego pomysłu.
8. Pulpety z ciecierzycy
I tu jest wspomniana wcześniej czarna ciecierzyca. Oczywiście podobne pulpety można przygotować i ze zwykłej ciecierzycy. Polecam jednak spróbowanie czarnej, jeśli nadarzy się okazja, bo jest całkiem fajna.
9. Wegańskie jajka z ciecierzycą
No bez jaj! Żółtko z ciecierzycy naprawdę daje radę. Spróbuj. To fajna opcja do pracy manualnej z dzieckiem. Nawet nie wyobrażasz sobie, ile frajdy daje samodzielne „zniesienie” jajka. ;-)
10. Zdrowy dip warzywny z ciecierzycą
Był hummus, była pasta, to może dip? Wystarczy dodać jakieś soczyste warzywo i powstaje pyszny i zdrowy dip. Uwielbiam zajadać go z surowymi warzywami.
Spodobał ci się ten wpis? Koniecznie zajrzyj jeszcze tu:
10 odpowiedzi na “10 pomysłów na przepisy z ciecierzycą”
Proszę Pani, jakieś półtora roku temu szukałam w internecie przepisu na zdrowie ciastka. Znalazłam je na tej stronie, całkiem przypadkiem.
Pani przepisy zainspirowały mnie do całkowitej zmiany swojej diety. Zawsze wydawało mi się, że żeby jeść wegetariańsko, dobrze i zdrowo muszę poświęcić dużo, dużo czasu. Okazało się, że nie. Jak teraz słyszę „Jeee, z tym zdrowym odżywianiem się to musisz mieć kupę pracy” to zawsze polecam tego bloga :) Żeby mieć większe „pole do popisu” kupiłam sobie nawet blender i w ogóle nie żałuję. To prawda, że czasami zamówię sobie coś niezdrowego, ale mięsa już nie ruszam od roku i myślę o zmianie diety na wegańską.
Dzięki Pani odkryłam jak dobre są strączki i że warzywa nie zawsze muszą być nudne i jednostajne :) Skłamałabym pisząc, że jest Pani moją jedyną kulinarną inspiracją, ale ten przepis na zdrowe ciasteczka był pierwszym moim impulsem w stronę dobrego ;)) DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM!
Proszę Pani Karolino, serce mi rośnie. Bardzo! Dziękuję za pozytywne słowo i bardzo się cieszę z tych strączków i warzyw i blendera i zmiany diety i wszystkiego, o czym napisałaś. Uściski <3
Super! Na pewno skorzystam z jakiegoś przepisu, bo moje dziecko ostatni wybrzydza, że ciągle jest to samo i mam nadzieję, że coś podpasuje :)
ja używam do gotowania ciecierzycy kminku, który dodaje również do potraw wykonanych z ciecierzycy – redukuje wzdęcia :-)
Wspaniały blog!-jakich mało świetne przepisy.
Swietne pomysly , dziekuje.
Świetnie, że są takie osoby jak Pani, które popularyzują kuchnię roślinną. Ja dosyć krótko jestem na diecie bez produktów zwierzęcych, ale nie sprawia mi to jakiejś ogromnej trudności. Przymierzam się dzisiaj do obiadu z cieciorką właśnie z moim ulubionym sosem beszamelowym, z przecierem pomidorowym, albo po prostu z cebulą i ziemniaczkami piri-piri. Do tego jakaś surówka z kapusty pekińskiej. Wszystkim czytającym życzę smacznego!
Dziękuję za te przepisy i pozdrawiam!
Dziękuję i pozdrawiam również. :)
Pomyliłem: nie ziemniaki, bo to kurczak może być piri-piri ale wcześniej ugotowane kartofle podsmażę na patelni zwyczajnie.
Cześć,
czy można dip lub hummus zamknąć w słoikach i przegotować, żeby skorzystać w póżniejszym czasie?
Pozdro, Karolina.