Sezon dyniowy w pełni więc nie ma co kombinować tylko trzeba dorzucać ją wszędzie. Po przecież, jak się ją już obierze, to jest jej tyle, że w jednym daniu się nie zmieści. Dziś zatem dorzucona do ciastek.
Na co?
Takie proste ciasteczka owsiano – dyniowe to zdrowa przekąska na słodko, ale oczywiście bez cukru. Może to być opcja do szkoły czy pracy, ale również jako deser. Uwaga! testowane na dzieciach (nie tylko własnym). Dziecko niewłasne, wszystkojedzące, przyjęło z aprobatą.
Czego potrzebujesz?
Aby przygotować takie proste ciasteczka owsiano – dyniowe przyda się garnek do gotowania na parze lub zestaw: garnek – durszlak – pokrywka. Będzie też niezbędny blender, piekarnik i blacha wyłożona papierem do pieczenia.
Ciasteczka dyniowe – składniki:
- 300 g dyni (waga dyni surowej, bez skóry),
- 1 szklanka płatków owsianych tj. 90 g (u mnie płatki bezglutenowe),
- 1 banan dojrzały (100 g bez skórki),
- 2 nieduże jabłka (waga po obraniu razem 260 g),
- 0,5 płaskiej łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego,
- 1 łyżeczka oleju (np. kokosowego) + odrobina do wysmarowania papieru.
Ciasteczka dyniowe – przygotowanie:
Dynię gotować na parze przez 13-14 min.
Banana, jabłka, olej, siemię i cynamon zblendować razem z ostygniętą dynią. Masę wymieszać z płatkami.
Papier posmarować odrobiną tłuszczu i nakładać ciasto łyżką.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut góra – dół (po 20 minutach odwrócić na drugą stronę).
Z podanych ilości otrzymałam 14 ciastek.
21 odpowiedzi na “Bezglutenowe ciasteczka owsiano-dyniowe bez cukru”
pyszne maluszki :)
Czy siemię lniane jest niezbędne? Można je zastąpić zmielonym sezamem, czy lepiej odpuścić?
Siemię pomaga masę skleić. Bez niego też powinno wyjść, ale nie wiem czy będą aż tak zwarte.
Czym można zastąpić jabłko? Niestety synek ma na nie alergie :/
Pozdrawiam serdecznie
Może gruszka? A jak nie to po prostu dwa banany na przykład?
masa wyszła zbyt płynna, bo użyłam namoczonych i odsaczonych płatków owsianych (takie były pod reka) i zamiast ciastek wyszły placki, syn 20 miesięcy oszalał na ich punkcie! dzięki Ago!
ps. Tarta dyniowa z pieczarkami i tofu rewelacja
Haha! Super :) Bardzo się cieszę!
Aga, czy to musi być puree z Dynii, nie można jej dać starta na surowo?
Alu wszystko można. :) Tylko wtedy może się tak pięknie nie trzymać kupy na etapie pieczenia. Próbuj i daj znać, czy ta opcja przyjemniejsza sercu. ;)
Co myślisz o zastąpieniu świeżych jabłek i banan ich suszoną wersją?
Raczej nie polecam. Po pierwsze: konsystencja (jabłko i banan sklejają), a po drugie świeże mają jednak mniej cukru.
Czym mogę zamienić banana (uczulenie) :c
Można próbować z jabłkiem.
Czy dynia ma ugotować się na parze do miękkości?
Jak będzie lekko twardawa to też nie problem.
Zrobiłam, wyszły bardzo smaczne. Wycieczkowe ciasteczka w sam raz do małych rączek dzieci :)
Mi wyszły bardzo miękkie? Może dałam za dużo owoców a za mało płatków? Czy jest szansa, aby te ciasteczka były chrupiące? Takie miękkie to jak placuszki a ja jednak wolałabym chrupiące ciasteczka. Co sugerujesz?
Można dłużej podpiec, a może po prostu za dużo owoców (jeśli jabłka były soczyste). Chrupiące będą jak je się bardziej spiecze, ale w środku i tak będą lekko miękkie.
mnie masa wyszła bardzo rzadka a dałam mniej jabłek. Musiałam zagęszczać mąką kokosową.
Mam gotowe pure z pieczonej dyni. Ile go wziąć do tego przepisu?
Trudno mi powiedzieć. Najlepiej na oko ocenić gęstość i lepkość ciasta.