Bezglutenowe ciasteczka owsiano-dyniowe bez cukru

Sezon dyniowy w pełni więc nie ma co kombinować tylko trzeba dorzucać ją wszędzie. Po przecież, jak się ją już obierze, to jest jej tyle, że w jednym daniu się nie zmieści. Dziś zatem dorzucona do ciastek.

zdrowe ciasteczka owsiano dyniowe fit bez cukru

Na co?

Takie proste ciasteczka owsiano – dyniowe to zdrowa przekąska na słodko, ale oczywiście bez cukru. Może to być opcja do szkoły czy pracy, ale również jako deser. Uwaga! testowane na dzieciach (nie tylko własnym). Dziecko niewłasne, wszystkojedzące, przyjęło z aprobatą.

zdrowe ciasteczka owsiano dyniowe fit bez cukru

Czego potrzebujesz?

Aby przygotować takie proste ciasteczka owsiano – dyniowe przyda się garnek do gotowania na parze lub zestaw: garnek – durszlak – pokrywka. Będzie też niezbędny blender, piekarnik i blacha wyłożona papierem do pieczenia.

zdrowe ciasteczka owsiano dyniowe fit bez cukru bez glutenu

Ciasteczka dyniowe – składniki:

  • 300 g dyni (waga dyni surowej, bez skóry),
  • 1 szklanka płatków owsianych tj. 90 g (u mnie płatki bezglutenowe),
  • 1 banan dojrzały (100 g bez skórki),
  • 2 nieduże jabłka (waga po obraniu razem 260 g),
  • 0,5 płaskiej łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka oleju (np. kokosowego) + odrobina do wysmarowania papieru.

zdrowe ciasteczka owsiano dyniowe fit bez cukru bezglutenowe

Ciasteczka dyniowe – przygotowanie:

Dynię gotować na parze przez 13-14 min.

Banana, jabłka, olej, siemię i cynamon zblendować razem z ostygniętą dynią. Masę wymieszać z płatkami.

Papier posmarować odrobiną tłuszczu i nakładać ciasto łyżką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut góra – dół (po 20 minutach odwrócić na drugą stronę).

Z podanych ilości otrzymałam 14 ciastek.

zdrowe ciasteczka owsiano dyniowe fit bez cukru wegańskie

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

21 odpowiedzi na “Bezglutenowe ciasteczka owsiano-dyniowe bez cukru”

masa wyszła zbyt płynna, bo użyłam namoczonych i odsaczonych płatków owsianych (takie były pod reka) i zamiast ciastek wyszły placki, syn 20 miesięcy oszalał na ich punkcie! dzięki Ago!
ps. Tarta dyniowa z pieczarkami i tofu rewelacja

Mi wyszły bardzo miękkie? Może dałam za dużo owoców a za mało płatków? Czy jest szansa, aby te ciasteczka były chrupiące? Takie miękkie to jak placuszki a ja jednak wolałabym chrupiące ciasteczka. Co sugerujesz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *