Czasem jest tak, że zostaje ugotowana komosa ryżowa (quinoa). Miała być użyta do czegoś innego, ale trzeba było przygotować szybką i zdrową słodkość więc powstały „komosanki”. Nieskomplikowane takie coś na ząb, a dziecko przeszczęśliwe. Czegóż chcieć więcej?
Na co?
Takie bezglutenowe babeczki z komosy ryżowej sprawdzą się na słodki podwieczorek, do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy, na drugie śniadanie czy słodką przekąskę.
Czego potrzebujesz?
Aby przygotować takie bezglutenowe babeczki z komosy ryżowej, będziesz potrzebować piekarnika, foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych), blendera do zmiksowania owoców z mlekiem (nie musi być jakiś mocny).
Bezglutenowe babeczki – składniki:
- 100 g komosy ryżowej (quinoa),
- 4 niewielkie jabłka,
- 1 szklanka mleka kokosowego z dodatkiem wapnia (nie takiego gęstego mleczka z puszki tylko napoju kokosowego fortyfikowanego wapniem),
- 1 szklanka mąki kukurydzianej,
- 0,5 szklanki mąki kokosowej,
- 0,5 szklanki rodzynek niesiarkowanych.
Bezglutenowe babeczki – przygotowanie:
Komosę ugotować i ostudzić. 100 g komosy ugotowałam w ok. 400 ml wody (gotowałam ok. 15 minut – aż wchłonęła całą wodę).
Jabłka obrać, usunąć gniazda i zblendować z mlekiem.
Wymieszać dokładnie mąki z pozostałymi składnikami. Ja prostu ugniotłam wszystko dokładnie ręką.
Wyłożyć masę do foremek na muffinki. Ubić ją każdorazowo łyżeczką.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Z podanych ilości otrzymałam ok. 19 małych muffinek. Ale uwaga! Ja moje foremki wypełniałam tak do max 3/4 ich pojemności gdyż zakładałam zrobienie jakiegoś kremu na wierzch. Ale zapomniałam o kremie (wychodzi znowu, że nie grzeszę zbytnim rozgarnięciem). Natomiast dziecku i tak smakowało więc po co przepłacać? ;-)
Nie bądź jak ja i zrób jakiś krem z dodatkiem świeżych owoców. Może być np. coś na bazie tapioki, nasion chia, albo co tam lubisz. Smacznego!
8 odpowiedzi na “Bezglutenowe i wegańskie babeczki – komosanki”
czy zamiast mąki kukurydzianej może być ryżowa? a zamiast rodzynek morele niesiarkowe? :)
Oczywiście. Morele oczywiście drobno posiekaj, żeby efekt był podobny. :)
jakiej firmy używasz mleko kokosowe- wszystkie kokosowe napoje w moim sklepie są takie sztuczne-prosze o podpowiedź
Akurat teraz mam mleko z KOKO Dairy Free Polska. Ostatecznie możesz sobie zrobić sama: http://www.agamasmaka.pl/2015/02/domowe-mleko-kokosowe-szybkie-pyszne-i.html
Termoobieg czy góra dół?
góra – dół
witaj, jestem na diecie i nie mogę owoców ani mąki kukurydzinej. Czym mogę zastąpić te produkty?? A jesli nie mogę zastąpić to czy mogę pominąć??
Skorzystałabym z innego przepisu skoro nie możesz głównych produktów z tego. Mąkę można zamienić na inną, ale bez owoców ten wypiek trochę traci sens. Przynajmniej w tym wydaniu ;)