Bezglutenowa tarta deserowa z budyniem

Jeśli lubisz tarty deserowe, nieco cierpkie, zbite i kakaowe to ta tarta jest właśnie dla ciebie. Wyszła kakaowa choć bez kakao. Wyszła słodka choć bez cukru.

Tarta ta została bardzo miło przyjęta przez trójkę siedmioletnich degustatorów, którzy zgodnie wykrzyknęli: „Taaaaaak!”, kiedy zapytałam, czy przepis wrzucać na blog.

Bezglutenowa tarta deserowa z budyniem wegański przepis na zdrowe słodycze

Na co?

Taka bezglutenowa tarta deserowa to bardzo dobry pomysł na deser lub podwieczorek. I tak, jak napisałam powyżej, dzieci nie pogardzą. ;-)

Bezglutenowa tarta deserowa z budyniem wegańska

Czego potrzebujesz?

Aby przygotować taką bezglutenową tartę deserową potrzebujesz z pewnością foremki do tarty. Ja użyłam silikonowej o średnicy 30 cm. Potrzebny będzie również blender lub robot lub inne urządzenie wysokoobrotowe. Konieczny jest również garnek do przygotowania budyniu.

wegańska tarta deserowa z budyniem bez glutenu

Bezglutenowa tarta deserowa – składniki:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej (145 g),
  • 1 szklanka mąki jaglanej (145 g),
  • 1 szklanka mąki kokosowej (90 g),
  • 2 banany dojrzałe (łącznie 225 g bez skórek),
  • 2 szklanki mleka kokosowego z dodatkiem wapnia (nie chodzi mi o gęste mleczko kokosowe a o napój fortyfikowany, ew. możesz zrobić samodzielnie mleko kokosowe),
  • 1 kopiasta łyżka karobu w proszku (lub po prostu kakao),
  • 1 łyżka syropu daktylowego do ciasta + 2 łyżki do budyniu + ew. odrobina do dekoracji,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • budyń – 2 opakowania (możesz zrobić samodzielnie albo kupić taki w proszku bez cukru).

wegańska tarta deserowa bez glutenu

Bezglutenowa tarta deserowa – przygotowanie:

Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i karobem.

Zblendować bardzo dokładnie składniki sypkie z mlekiem, bananem, łyżką syropu.

Masę wyłożyć do foremki.

Piec w temp. 180 stopni przez 40 minut lub trochę dłużej (w zależności od piekarnika).

Po ostudzeniu przygotować budyń – ja użyłam waniliowego, a osłodziłam go jedynie łyżką syropu na 1 opakowanie (czyli razem 2 łyżki).

Budyń wyłożyć na tartę, ewentualnie musnąć odrobiną syropu daktylowego do dekoracj.

tarta deserowa bez glutenu bez cukru bez nabiału bez jaj

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

4 odpowiedzi na “Bezglutenowa tarta deserowa z budyniem”

Mam pytanie, gdzie znajdę duży wybór przypraw bezglutenowych, gdyż te popularne marki obecne w supermarketach mogą ten gluten niestety zawierać? Twoje przepisy opierają się na różnych przyprawach, zatem gdzie je kupujesz? Jestem na początku bezglutenowej drogi i ciągle jestem na etapie poszukiwań.

Gosiu, ja zwykle kupuję przez Internet. Sklepy, w których robię zakupy zwykle mają w ofercie przyprawy – także bg. Natomiast trzeba to weryfikować każdorazowo. Np. Dary Natury część przypraw mają opisanych jako bg, a część nie. Jeśli na opakowaniu nie ma informacji o glutenie to najlepiej zweryfikować to jeszcze u producenta.

Czy można użyć syropu z agawy zamiast syropu z daktyli?
I czym wysmarować formę do tarty? Czy wyłożyć papierem do pieczenia?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *