Moja dewiza: „im prościej tym lepiej” nigdy mnie nie zawodzi. Oto bardzo proste w przygotowaniu danie, które smakuje znakomicie. Na drugi dzień jest jeszcze lepsze, więc nie zapomnij przygotować go więcej.
Na co?
Danie świetne na obiad i kolację. Jeśli wyjdzie Ci za dobre, rodzina upomni się o nie również na śniadanie.
Czego potrzebujesz?
Przyda się duży wok. To zdecydowanie najlepsza i najwygodniejsza opcja.
Gulasz jednogarnkowy z bakłażanem – składniki:
- 3 niewielkie bakłażany,
- 1 butelka passaty pomidorowej bez dodatków (ok. 700 g),
- 0,5 kilo małych lub średnich pieczarek,
- 1 duża cebula (lub więcej – jeśli lubisz),
- ok. 500 g ugotowanej ciecierzycy (waga ugotowanej, może być też z puszki/słoika, ale wtedy trzeba dobrze ją przepłukać pod bieżącą wodą),
- kilka ząbków czosnku,
- zioła i przyprawy: zielona czubryca (przeczytaj, czym jest zielona czubryca), sos sojowy (u mnie bezglutenowy, z obniżoną zawartością soli), pęczek świeżej natki pietruszki, kurkuma, pieprz,
- oliwa z oliwek – jeśli ograniczasz ilość tłuszczu, dodaj jej niewiele, a ja tu dodałam jej trochę więcej niż zwykle, bo bakłażana lubię „na tłusto”.
Gulasz jednogarnkowy z bakłażanem – przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić i dusić w niewielkiej ilości wody. Wodę w razie potrzeby dolewać.
Do uduszonej cebuli dodać jeszcze trochę wody, pokrojonego w kostkę bakłażana, pieczarki (jeśli były malutkie jak krasnoludki to nie trzeba ich kroić, jeśli były średniej wielkości, to warto pokroić w ćwiartki), kilka zmiażdżonych/pokrojonych ząbków czosnku, duuużo czubrycy zielonej, sos sojowy, kurkumę, pieprz i niech się wszystko pięknie dusi.
Podczas duszenia sprawdzać, ile jest wody. Ważne, żeby nic nie przywierało. Swoją drogą pieczarki też puszczą trochę soku.
Po ok. 10 minutach intensywnego duszenia dodać ugotowaną ciecierzycę, passatę i pokrojoną natkę pietruszki oraz oliwę. Porządnie wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut.
Można podawać jako samodzielne danie. Jeść ze smakiem. Jak się następnego dnia „przeżre”, to jest jeszcze lepsze niż ustawa przewiduje.
Na zdrowie!
4 odpowiedzi na “Jednogarnkowy gulasz z bakłażanem – zdrowe i szybkie jedzenie na dwa dni”
Robiliśmy wczoraj z mężem. Przepyszne :) Jutro robimy znowu tylko wszystkie składniki x 2, żeby na dłużej zostało :)
Taki paradoks. Też jak czasem ugotuję coś na dwa dni to potrafi zniknąć w jeden. Bez sensu taka robota. :D
Co jeśli nie przepadam za sosem sojowym czy mogę go nie użyć lub zastąpić czymś innym?
Jasne, możesz po prostu posolić i dodać ulubione przyprawy.