Każdemu czasem brakuje pomysłów. Kiedy przyzwyczaimy się do pewnych dań, to z uporem maniaka powtarzamy je często. Niektórym może się wydawać, że dieta bezglutenowa ogranicza nasze możliwości i jest monotonna. Tak nie musi być. Co można zjeść na kolację bez glutenu?
Podpowiadam dziś, co można zjeść na kolację bezglutenową. Kolacja bez glutenu wcale nie musi być bez smaku i bez polotu. Wierzę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Ja bardzo lubię kolacje na ciepło – może dlatego, że wieczorem ma się więcej czasu na spokojną konsumpcję.
Jeśli wolisz wieczorne posiłki na zimno, to również znajdziesz u mnie takie bezglutenowe przepisy na kolację. Słowem: dla każdego coś miłego.
Bezglutenowa kolacja wcale nie musi wyglądać tak, że ładujesz w siebie chleb bezglutenowy z wędliną. Są dużo bardziej atrakcyjne i zdrowsze opcje.
Czasem, kiedy czasu brak, warto pozwolić sobie na powtórzenie jednego z posiłków. Kiedy mam zabiegany dzień, zdarza mi się, że na kolację dojadam resztki obiadu z dodatkową porcją zielonolistnych roślin. Nie trzeba być niewolnikiem swojego jadłospisu. Można działać na miarę swoich możliwości.
Oczywiście im większe urozmaicenie tym lepiej, ale nie każdy jest idealną panią/idealnym panem domu i codziennie jest w stanie ogarnąć gotowanie świeżych, urozmaiconych posiłków kilka razy dziennie.
Ale dość złotych rad na życie, bo wszyscy wiemy jak jest. Teraz kilka pomysłów na kolację bez glutenu. Mam nadzieję, że skorzystasz z tych inspiracji. Czasem zapomina się o najprostszych opcjach w tym całym życiowym pędzie.
1. Bezglutenowe kanapki z pastą i warzywami
To jedno z najprostszych rozwiązań. Pastę kanapkową możesz zrobić na dwa dni. Kanapki z pastą najlepiej wzbogacić również sałatką z roślin zielonolistnych lub surówką. Pamiętaj, że to warzywa i owoce powinny być podstawą naszego żywienia, a nie dodatkiem np. w postaci plastra pomidora.
Być może z pomocą Ci przyjdzie moje zestawienie przepisów na pasty kanapkowe:
2. Bezglutenowa zupa
Zupa to nie tylko świetne danie obiadowe. Idealnie nadaje się na zdrową, bezglutenową kolację. Dlaczego? A no dlatego, że o ile jest lekka i łatwostrawna, zagwarantuje spokojny sen.
Jeśli nie masz czasu na długie gotowanie wywarów warzywnych czy wieloskładnikowych zup, to może spróbujesz z bardzo prostymi zupami – kremami, które zrobisz w dosłownie kilka chwil? Przykłady takich zup znajdziesz u mnie na blogu. Zachęcam Cię do zerknięcia na wpis: przepisy na zupy krem.
3. Zdrowa sałatka bezglutenowa
Zdrowa sałatka to szybki i prosty przepis na lekką kolację. Taki posiłek też może być pełnowartościowy. Najbardziej lubię sałatki z dodatkiem roślin zielonolistnych. Zerknij na mój wpis: przepisy na sycące sałatki.
4. Bezglutenowe kaszotto
Zdrowe kaszotto na bazie dowolnej, bezglutenowej kaszy i obfitości warzyw można przygotować w bardzo prosty sposób. Uwielbiam ciepłe kaszotto na kolację, szczególnie w wieczory jesienno-zimowe, kiedy mój organizm bardzo chce czegoś ciepłego i sycącego.
Kaszotto można przygotować na bazie kaszy gryczanej, jaglanej, ale również innych kasz czy również z wykorzystaniem amarantusa, sorgo oraz quinoa. Oto przykład takiego dania: komosa ryżowa z warzywami.
5. Bezglutenowe danie z makaronem
Dobry makaron nie jest zły. Również na kolację. Użyj swojego ulubiongo makaronu i przygotuj do niego dowolny, zdrowy sos. Możesz zdecydować się na klasyczny, pomidorowy lub wybrać coś na kształt roślinnego pesto. Możliwości jest z pewnością dużo więcej. Zerknij na moje przepisy na sos do makaronu.
6. Bezglutenowe dania z ryżem
To, że lubię jeść kaszotto na kolację, to już wiesz. Czasem zdarza mi się również risotto lub po prostu najzwyklejsze danie z ryżem. Może i wśród tych propozycji znajdziesz coś dla siebie. Zerknij na moje dania z ryżem.
7. Bezglutenowa potrawka warzywna
Potrawka warzywna to świetny i prosty sposób na ciepłą, bezglutenowa kolację. Możesz ją przygotować na bazie najróżniejszych warzyw, wzbogacić roślinami strączkowymi bogatymi w białko i podać z ulubioną kaszą, ryżem, pieczywem etc. lub samodzielnie, bez niczego.
Śmieję się, że takie dania robią się same. Dobra, wiem, że mnie zaraz sprowadzisz do parteru. Pewnie myślisz: jak „same”?? Przecież trzeba warzywa obrać, pokroić. Fakt, ale wierz mi, że jak się nabierze wprawy to robi się to szybko, nieomal z zamkniętymi oczami.
Rośliny strączkowe można ugotować wcześniej i je zamrozić w niewielkich porcjach. Naprawdę przy odpowiedniej logistyce można bardzo skrócić czas gotowania. Ja zwykle nie robię dań w czasie dłuższym niż 30 minut. Czasem nawet w 15! Zerknij na moje przepisy na potrawkę warzywną.
8. Bezglutenowy gulasz warzywny
A kto powiedział, że gulasz musi być z mięsem? Nie musi. I może być pysznym i zdrowym, ciepłym daniem na kolację. Moje „gulasze” są zwykle proste w przygotowaniu i mocno warzywne. Robię takiego gulaszu zwykle więcej. Jeśli upichcę go na kolację, mam od razu obiad na drugi dzień. To się nazywa optymalizacja czasu spędzonego w kuchni. Zerknij na moje przepisy na gulasz wegetariański.
9. Bezglutenowe faszerowane warzywa wegetariańskie
Faszerowane warzywa to świetny pomysł na lekką, roślinną i bezglutenową kolację. Co można faszerować? Wszystko!
Możesz wypełnić ulubionym farszem warzywno-strączkowym:
- paprykę,
- pieczarki,
- cukinię,
- bakłażana,
- ziemniaki,
- batata,
- pomidory
… i pewnie lista jest dużo dłuższa.
Zerknij na mój prosty przepis na faszerowaną paprykę i pieczarki.
10. Bezglutenowa kolacja na słodko
Ja akurat nie przepadam za tym rozwiązaniem, ale są osoby, które za nim szaleją. Co słodkiego można zjeść na kolację? Jest kilka opcji. Ja dziś proponuję Ci kanapkę ze zdrową nutellą:
lub wypróbuj na przykład przepis na jaglankę z owocami:
Ja ją co prawda wolę na śniadanie, ale jeśli szukasz pomysłu na ciepłą i słodką kolację, to jest on jak najbardziej do wykorzystania.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zerknij jeszcze koniecznie na: