Zupa wiosenna z kiełkami strączków i cebulowym smaczkiem

Nie wiedzieć czemu poczułam się dziś wiosennie i zapragnęłam mocy kiełków roślin strączkowych. Oto więc pomysł na szybką i zdrową zupę: słodką przez dużą ilość cebuli, a aromatyczną przez rozmaryn…

Zupa-wiosenna-z-kiełkami-straczkow-i-cebulowym-smaczkiem-przepis-2

Na co?

Na chłodne wieczory, bo zupa rozgrzewa nieco.
Zupa-wiosenna-z-kiełkami-straczkow-i-cebulowym-smaczkiem-przepis-4

Czego potrzebujesz?

 Garnka i tarki do warzyw.
Zupa-wiosenna-z-kiełkami-straczkow-i-cebulowym-smaczkiem-przepis-1

Składniki:

  • 2 spore marchewki,
  • 1 duży korzeń pietruszki,
  • niewielki kawałek selera,
  • 3 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 1 opakowanie kiełków strączków (np. „kiełki na patelnię”),
  • przyprawy i zioła: natka pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka lub ostra, kurkuma, majeranek, rozmaryn, 1 liść laurowy, lubczyk,
  • olej rzepakowy rafinowany lub oliwa.

Zupa-wiosenna-z-kiełkami-straczkow-i-cebulowym-smaczkiem-przepis-3

Przygotowanie:

Cebulę udusić na oleju wymieszanym z wodą.
Warzywa korzeniowe obrać. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce i kiedy cebula jest już miękka dodać do niej warzywa.
Dolać wrzątku tak, aby przykryć warzywa wodą. Przyprawić wszystko solą, pieprzem, lubczykiem, majerankiem, papryką (wszystko w niewielkich ilościach), a następnie sporą dawką kurkumy, liściem laurowym i natką pietruszki.
Po ok. 15 minutach gotowania dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kiełki, a także rozmaryn i rozdrobniony czosnek.
Gotować do miękkości ziemniaków.
Ps. Pyszna! Polubią ją także dzieci, o ile zdecydujesz się na paprykę słodką, a nie ostrą. :-)

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *