Bezglutenowa i wegańska pasta z ciecierzycy i papryki

Skoro zostało mi nieco ugotowanej ciecierzycy, to aż żal było nie skorzystać. A tak to już jest, że jestem leniwa i jak coś gotuję to zwykle w ilościach hurtowych. Więc najpierw był gulasz z cieciorki, a teraz czas na pastę do kanapek.

bezglutenowa-pasta-z-ciecierzycy-i-papryki-przepis-3

Na co?

Na urozmaicenie śniadania, kolacji, na przegryzkę wyjazdową i niewyjazdową. Wyśmienicie smakuje na pieczywie tradycyjnym, chrupkim, ale także na grzankach/ tostach.

Czego potrzebujesz?

Blendera/ miksera, patelni.
bezglutenowa-pasta-z-ciecierzycy-i-papryki-przepis-2

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być też ze słoika lub puszki),
  • 1 duża papryka czerwona,
  • 2 małe cebulki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej np. rzepakowy lub oliwa,
  • przyprawy i zioła: natka pietruszki, sól, sos sojowy (u mnie bezglutenowy z obniżoną zawartością soli), majeranek, kurkuma, papryka ostra.

bezglutenowa-pasta-z-ciecierzycy-i-papryki-przepis-1

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek dusimy na oleju z dodatkiem wody.

Na cebulę i czosnek wrzucamy pokrojoną paprykę. Dusimy i przyprawiamy, przyprawiamy i dusimy do miękkości. :-)

Studzimy, wrzucamy do blendera/miksera wraz z cieciorką i miksujemy na gładką pastę.

Jeśli czujemy potrzebę, możemy dolać jeszcze trochę oleju/wody i dodać jeszcze więcej natki pietruszki.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

4 odpowiedzi na “Bezglutenowa i wegańska pasta z ciecierzycy i papryki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *