Zupa cebulowa z batatami

W kościach zdecydowanie czuć jesień. Katarki, kaszelki, smarkatki, infekcje i inne straszydła stoją u naszych drzwi. I także nam się dostało, po beztroskim i bezinfekcyjnym wrześniu i październiku. No to zupka siup i do przodu!

zupa-cebulowa-z-batatami-przepis-weganski-1

Na co?

Na ogrzanie w chłodne, jesienne i wilgotne dni.
zupa-cebulowa-z-batatami-przepis-weganski-2

Czego potrzebujesz?

Garnka i deski do krojenia wraz z ostrym nożem i obieraczką.
zupa-cebulowa-z-batatami-przepis-weganski-3

Składniki:

  • 6 małych cebul,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 duży korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 1 średniej wielkości batat,
  • 1 pęczek zielonej pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 plasterki świeżego imbiru,
  • odrobina oliwy,
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, kozieradka, papryka ostra, listek laurowy, lubczyk, sos sojowy (u mnie bezglutenowy, z obniżoną zawartością soli).

zupa-cebulowa-z-batatami-przepis-weganski-6

Przygotowanie:

W „emulsji” składającej się z oliwy i wody dusimy drobno pokrojoną cebulę (w garnku, w którym będziemy gotować zupę). Dodajemy sporą szczyptę kurkumy. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy starte na tarce (duże oczka): seler, korzeń pietruszki i marchew oraz listek laurowy, imbir (przeciśnięty przez praskę) i 1/3 posiekanego pęczka zielonej pietruszki. Mieszamy i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy.

Po ok. 15 minutach wrzucamy batata pokrojonego w drobną kostkę oraz drobno posiekany czosnek. Dodajemy przyprawy w preferowanej ilości. Gotujemy ok. 15 minut na niewielkim ogniu.

Pod koniec gotowania wsypujemy resztę natki pietruszki. W wersji hard: dużo ostrej papryki i jeszcze więcej czosnku i jeszcze więcej imbiru. I zioniemy jak smoki! :-)

zupa-cebulowa-z-batatami-przepis-weganski-8

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

6 odpowiedzi na “Zupa cebulowa z batatami”

A to już kwestia uznania. U nas miksowane zupy-kremy rzadko przechodzą. Lubimy widzieć i czuć warzywa, które jemy. :-)

Właśnie weszłam w posiadanie batatów i zaczęłam się zastanawiać co tu pysznego z nich wykombinować… Tym przepisem wstrzeliłaś się idealnie w moje potrzeby! :D Dziękuję Ci, chętnie spróbuję takiej pysznej zupki – jesień to idealny czas na tego typu dania! :)

Moją największą zmorą jest imbir, na który jestem uczulona :( nie wiem czym zastąpić ten cudny, rozgrzewający korzeń…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *