Lekko pikantne warzywa z dzikim ryżem i pestkami dyni

Dziś bardzo szybkie danie obiadowe, ale nie tylko. Sprawdzi się również wspaniale jako zdrowa kolacja. Okazuje się, że również w miesiącach jesienno-zimowych może być kolorowo i wartościowo.

pikantne-warzywa-z-dzikim-rzyem-i-pestkami-dyni-bez-glutenu-przepis-4

Na co?

Na obiad lub kolację, pełną witamin oraz różnych smaków. Warzywa (marchew, cebula, papryka) dają odrobinę słodkości, a dziki ryż orzechowego posmaku.
Jeśli nie próbowaliście dzikiego ryżu, to koniecznie spróbujcie. Nie jest to gatunek ryżu uprawiany w Chinach, a rodzaj amerykańskiej trawy, bogaty w witaminy i białko.
pikantne-warzywa-z-dzikim-rzyem-i-pestkami-dyni-bez-glutenu-przepis-3

Czego potrzebujesz?

Do warzyw: wok, do ugotowania ryżu: garnek. Do tego potrzebna obieraczka do warzyw.
pikantne-warzywa-z-dzikim-rzyem-i-pestkami-dyni-bez-glutenu-przepis-2

Składniki:

  • 200 g dzikiego ryżu,
  • 2 spore marchewki,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 bakłażan,
  • 4 małe cebule,
  • oliwa z oliwek,
  • pestki dyni (najlepiej prażone),
  • ocet balsamiczny (2 małe łyżeczki),
  • zioła i przyprawy: 1 pęczek natki pietruszki, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, papryka ostra, kurkuma.
pikantne-warzywa-z-dzikim-rzyem-i-pestkami-dyni-bez-glutenu-przepis-1

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (na moim opakowaniu: 20 minut).

Cebule obieramy i kroimy drobno, a następnie dusimy w emulsji składającej się z wody i oliwy z oliwek.

Obieramy marchewki i obieraczką „kroimy” je w paski, wrzucamy do cebuli.

Kroimy paprykę i bakłażana w większą kostkę i po jakichś 10 minutach dorzucamy do cebuli i marchewek.

Dusimy, dolewając w razie potrzeby wodę i ewentualnie odrobinę oliwy z oliwek.

Gdy warzywa zaczną lekko mięknąć dodajemy przyprawy i pestki dyni, a także dwie łyżeczki octu balsamicznego.

Na sam koniec wsypujemy do woku drobno posiekaną natkę pietruszki, ugotowany dziki ryż. Wszystko dokładnie mieszamy.

Podajemy najlepiej z jakimś dodatkiem białkowym, np. tofu, roślinami strączkowymi.

Zerknij na pozostałe proste i zdrowe dania z ryżem.

 

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *