Dziś szybki, prosty i warzywny obiad. Przygotowałam warzywne frytki wraz z prozaicznym tworem, strukturą przypominającym nieco jajecznicę (choć bez jaj), który nazwałam „cebulakami”. Warzywnie, szybko i zdrowo.
Na co?
Taki zdrowy fast food sprawdzi się zarówno na obiad jak i na ciepłą kolację.
Czego potrzebujesz?
Obieraczki, deski, noża i piekarnika wraz z blachą, papierem do pieczenia i foremkami na babeczki (np. silikonowymi).
Składniki:
frytki
- 5 korzeni pietruszki,
- 4 marchewki,
- 3 ziemniaki,
- 0,25 szklanki emulsji składającej się z: oleju rzepakowego rafinowanego wymieszanego z wodą,
- zioła i przyprawy: 1 łyżeczka garam masala, 1 łyżeczka czarnuszki (ja rozdrobniłam w moździerzu), 0,5 łyżeczki majeranku, sól.
cebulaki
- 2 spore cebule,
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy,
- 1 łyżeczka skrobi kuzu (zamiennie inna skrobia: np. ziemniaczana bądź kukurydziana),
- zioła i przyprawy: kurkuma, mieszanka ziół (ja zastosowałam „posypkę do kanapek”, w której znalazły się m.in.: pietruszka, koperek, czosnek niedźwiedzi, owoce rokitnika, pokrzywa itp.), sól, świeża natka pietruszki,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
frytki:
Pietruszkę, marchew i ziemniaki obieramy i kroimy w słupki. Jak widać, moje nie należą do najbardziej równych, bo zwykle robię to szybko i niedbale (to ma też swój urok). :-) Emulsję oleju i wody łączymy z przyprawami i mieszamy pokrojone warzywa z emulsją. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 150 stopni przez ok. 45 minut.
cebulaki:
Cebule obieramy, kroimy bardzo drobno. Mieszamy je z mąką z ciecierzycy i przyprawami oraz ziołami. W niewielkiej ilości ciepłej wody rozrabiamy skrobię i dolewamy ją do „ciasta”. Polewamy odrobiną oliwy, powtórnie mieszamy i nakładamy do foremek (np. silikonowych; inne należy natrzeć tłuszczem przed nałożeniem ciasta). Nie wypełniamy foremek ciastem zupełnie – najlepiej do ok. połowy wysokości. Pieczemy w temp. 150 stopni przez ok. 25 minut. Ostatnie minuty na termoobiegu.
Frytki i cebulaki piekłam równocześnie. Te drugie umieściłam w piekarniku jakieś 20 minut później.
Tu znajdziesz więcej pomysłów na pyszne i zdrowe przekąski na imprezę.
2 odpowiedzi na “Frytki warzywne z cebulakami”
ja nawet czuję jak pachną!
Super, poczuj jeszcze jak smakują. :-)