Frytki warzywne z cebulakami

Dziś szybki, prosty i warzywny obiad. Przygotowałam warzywne frytki wraz z prozaicznym tworem, strukturą przypominającym nieco jajecznicę (choć bez jaj), który nazwałam „cebulakami”. Warzywnie, szybko i zdrowo.

cebulaki-z-frytkami-domowymi-przepis-prosty-1

Na co?

Taki zdrowy fast food sprawdzi się zarówno na obiad jak i na ciepłą kolację.

cebulaki-z-frytkami-domowymi-przepis-prosty-2

Czego potrzebujesz?

Obieraczki, deski, noża i piekarnika wraz z blachą, papierem do pieczenia i foremkami na babeczki (np. silikonowymi).

cebulaki-z-frytkami-domowymi-przepis-prosty-3

Składniki:

frytki

  • 5 korzeni pietruszki,
  • 4 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 0,25 szklanki emulsji składającej się z: oleju rzepakowego rafinowanego wymieszanego z wodą,
  • zioła i przyprawy: 1 łyżeczka garam masala, 1 łyżeczka czarnuszki (ja rozdrobniłam w moździerzu), 0,5 łyżeczki majeranku, sól.

cebulaki

  • 2 spore cebule,
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy,
  • 1 łyżeczka skrobi kuzu (zamiennie inna skrobia: np. ziemniaczana bądź kukurydziana),
  • zioła i przyprawy: kurkuma, mieszanka ziół (ja zastosowałam „posypkę do kanapek”, w której znalazły się m.in.: pietruszka, koperek, czosnek niedźwiedzi, owoce rokitnika, pokrzywa itp.), sól, świeża natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek.

cebulaki-z-frytkami-domowymi-przepis-prosty-4

Przygotowanie:

frytki:
Pietruszkę, marchew i ziemniaki obieramy i kroimy w słupki. Jak widać, moje nie należą do najbardziej równych, bo zwykle robię to szybko i niedbale (to ma też swój urok). :-) Emulsję oleju i wody łączymy z przyprawami i mieszamy pokrojone warzywa z emulsją. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 150 stopni przez ok. 45 minut.
cebulaki:
Cebule obieramy, kroimy bardzo drobno. Mieszamy je z mąką z ciecierzycy i przyprawami oraz ziołami. W niewielkiej ilości ciepłej wody rozrabiamy skrobię i dolewamy ją do „ciasta”. Polewamy odrobiną oliwy, powtórnie mieszamy i nakładamy do foremek (np. silikonowych; inne należy natrzeć tłuszczem przed nałożeniem ciasta). Nie wypełniamy foremek ciastem zupełnie – najlepiej do ok. połowy wysokości. Pieczemy w temp. 150 stopni przez ok. 25 minut. Ostatnie minuty na termoobiegu.

Frytki i cebulaki piekłam równocześnie. Te drugie umieściłam w piekarniku jakieś 20 minut później.

cebulaki-z-frytkami-domowymi-przepis-prosty-5

Tu znajdziesz więcej pomysłów na pyszne i zdrowe przekąski na imprezę.
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

2 odpowiedzi na “Frytki warzywne z cebulakami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *