Hummus z pieczoną papryką

Hummus z pieczoną papryką to świetne urozmaicenie dla nałogowych hummusożerców. W hummus możemy wmiksować absolutnie wszystko, a papryka pasuje idealnie ze swoją delikatną słodością.

hummus-z-papryka-prosty-przepis-zdrowy-bez-glutenu-1

Na co?

Na imprezę, do towarzystwa, do posiłku, na kanapki, jako dip czyli jak to hummus ma w zwyczaju!

Czego potrzebujesz?

Blendera lub miksera. Przyda się również garnek do ugotowania cieciorki i piekarnik wraz z blachą i papierem do upieczenia papryki.

Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy (po ugotowaniu ok. 2-2,5 szklanki),
  • 2 papryki czerwone,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki tahiny/tahini/pasty sezamowej (czystej bez żadnych dodatków),
  • sól i zioła (wybrane; ja zastosowałam „posypkę do kanapek”, w której znalazły się m.in.: pietruszka, koperek, czosnek niedźwiedzi, owoce rokitnika, pokrzywa itp.),
  • odrobina syropu klonowego,
  • woda wymieszana z niewielką ilością oliwy (razem ok. 0,5 szklanki).hummus-z-papryka-prosty-przepis-zdrowy-bez-glutenu-3

Przygotowanie:

Ciecierzycę moczymy przez noc. Wodę odlewamy, przepłukujemy ziarno i gotujemy do miękkości. Studzimy.
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, kroimy i pieczemy w piekarniku przez ok. 45 min. w temp. ok. 150 stopni. Studzimy.
Jeśli nie chcesz piec, możesz też udusić pokrojoną paprykę na wodzie (do miękkości).
Przystępujemy do blendowania/miksowania. Zaczynamy od tych bardziej płynnych i miękkich składników. Chodzi zatem o wszystko oprócz cieciorki. Kiedy stworzymy już ten jakże aromatyczny „sos” dodajemy stopniowo cieciorkę. 0,5 szklanki, a następnie miksujemy, a później kolejne pół szklanki. Stopniowo: od najniższych do nieco większych obrotów.
Staramy się zmiksować wszystko na gładką masę, a więc jeśli nie mamy ekstra maszyny to może to potrwać kilka dobrych minut.

Podajemy z chlebem, surowymi warzywami (np. słupki marchewki, selera, pietruszki), bądź jako dodatek do krakersów, czy innych słonych wypieków.

Potrzebujesz więcej inspiracji? Przeczytaj jak zrobić dobry hummus w 10 odsłonach.

hummus-z-papryka-prosty-przepis-zdrowy-bez-glutenu-2

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *