No nie będzie fajerwerków, ale standardowa, prosta zupa z kapuchą. A że kapucha czerwona, to kolor zupy rasowy i jedyny w swoim rodzaju. Cytryna i ocet winny pięknie podkręcają słodycz kapusty, cebuli, jabłka i marchwi. Ten smak przypadł nam bardzo do gustu.
Na co?
Ta zupa sprawdzi się genialnie jako obiad na dwa dni: szybki, bezglutenowy, wegański i lekki. Kapusta czerwona to bogactwo antyutleniaczy i wspaniała profilaktyka nowotworów i miażdżycy.
Czego potrzebujesz?
Składniki:
- 1 mała kapusta czerwona,
- 1 mały batat (jeśli akurat nie dysponujesz, to zwykłe ziemniory też się sprawdzą),
- 1 marchewka,
- 1 korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- 1 duże jabłko,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- sok z połowy małej cytryny lub limonki,
- odrobina octu winnego,
- zioła i przyprawy: kurkuma, ostra papryka, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, imbir, majeranek, sól, natka pietruszki,
- olej rzepakowy rafinowany lub oliwa.
Przygotowanie:
Dusimy cebulę w emulsji oleju i wody. Gdy się udusi, dodajemy wrzątek i wrzucamy pokrojoną w plasterki włoszczyznę. Gotujemy.
Gdy warzywa nieco zmiękną dodajemy kapustę, pokrojonego w kostkę batata, jabłko, czosnek. Gotujemy.
Gdy warzywa zaczną mięknąć, dodajemy sok z cytryny, zioła i przyprawy, ocet winny i gotujemy jeszcze przez jakieś 15 minut.
Podajemy ze świeżą natką pietruszki. Sól najlepiej dodać pod koniec gotowania.
Zerknij na pozostałe przepisy na zdrowe zupy.
16 odpowiedzi na “Wegańska i bezglutenowa zupa z czerwonej kapusty”
Ale kolor! grzechu warte :)
Tak. Ciemność widzę ciemność. ;-)
Bardzo ciekawy przepis, jeszcze nigdy takiej nie robiłam :)
Cieszę się, że się podoba. Smacznego! :-)
Zrobiłam. Jest bardzo smaczna! Zaskakująco smaczna wręcz :)
Cieszę się! :)
A ile tego wrzątku dodajemy?
Wedle uznania. Ja dodaję zawsze na oko. ;)
Dzień dobry
czy zamiast octu winnego może być jabłkowy?
Tak. :)
a kiedy dodajemy kapustę?
Informacja jest w treści przepisu (przygotowanie). ;)
Dzien dobry, a ile tego wrzątku dac? Tzn ile litrow zupy wychodzi z tego przepisu?
Ach żebym ja to pamiętała! Zawsze gotuję na oko. ;) Dodaj tyle wody, żeby jej gęstość Ci pasowała. :)
Jabłko w kostkę:)??
Why not? ;)