Wegańska i bezglutenowa zupa z czerwonej kapusty

No nie będzie fajerwerków, ale standardowa, prosta zupa z kapuchą. A że kapucha czerwona, to kolor zupy rasowy i jedyny w swoim rodzaju. Cytryna i ocet winny pięknie podkręcają słodycz kapusty, cebuli, jabłka i marchwi. Ten smak przypadł nam bardzo do gustu.

Na co?

Ta zupa sprawdzi się genialnie jako obiad na dwa dni: szybki, bezglutenowy, wegański i lekki. Kapusta czerwona to bogactwo antyutleniaczy i wspaniała profilaktyka nowotworów i miażdżycy.

Czego potrzebujesz?

Deski do krojenia, noża i garnka.

Składniki:

  • 1 mała kapusta czerwona,
  • 1 mały batat (jeśli akurat nie dysponujesz, to zwykłe ziemniory też się sprawdzą),
  • 1 marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 1 duże jabłko,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sok z połowy małej cytryny lub limonki,
  • odrobina octu winnego,
  • zioła i przyprawy: kurkuma, ostra papryka, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, imbir, majeranek, sól, natka pietruszki,
  • olej rzepakowy rafinowany lub oliwa.

Przygotowanie:

Dusimy cebulę w emulsji oleju i wody. Gdy się udusi, dodajemy wrzątek i wrzucamy pokrojoną w plasterki włoszczyznę. Gotujemy.
Gdy warzywa nieco zmiękną dodajemy kapustę, pokrojonego w kostkę batata, jabłko, czosnek. Gotujemy.
Gdy warzywa zaczną mięknąć, dodajemy sok z cytryny, zioła i przyprawy, ocet winny i gotujemy jeszcze przez jakieś 15 minut.
Podajemy ze świeżą natką pietruszki. Sól najlepiej dodać pod koniec gotowania.
Zerknij na pozostałe przepisy na zdrowe zupy.
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

16 odpowiedzi na “Wegańska i bezglutenowa zupa z czerwonej kapusty”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *