Wegański i bezglutenowy kakaowiec – deserowiec z fasolą adzuki

Dziś brownie z dodatkiem fasoli adzuki. Słodycze na bazie fasoli adzuki/azuki to nie nowość w naszej kuchni. Sama fasola ma lekko słodkawy smak więc znakomicie komponuje się z resztą składników w słodkościach.

To solidne, zwarte ciacho. Trzyma się bardzo dobrze więc można je bez problemu zabrać ze sobą do pracy czy też szkoły. Idealnie nadaje się jako „podkład” do kremu, owoców etc. My pałaszowaliśmy je z dodatkiem powideł wiśniowych (kakao + wiśnie = to co kochamy).

Na co?

Na słodkie pierwsze lub drugie śniadanie, na wycieczkę, do szkoły czy też do pracy. Dobór składników nie jest przypadkowy. Fasola adzuki/ azuki jest świetnym źródłem białka.

Jest kakaowo i deserowo. :-) Dzięki temu przepisowi powstać może również pyszna, słodka, zdrowa kanapka.

Czego potrzebujesz?

Garnka do ugotowania fasoli, młynka do ziaren, blendera, miski, piekarnika z blachą, tortownicy bądź innej formy do pieczenia.

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli adzuki (nieugotowanej),
  • 1,5 szklanki mąki gryczanej (niepalonej),
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 5 łyżek maku (będzie samodzielnie mielony),
  • 3 łyżki lnu złocistego (będzie samodzielnie mielony),
  • 3 łyżki oleju kokosowego (+ nieznaczna ilość do wysmarowania tortownicy),
  • 5 łyżeczek kakao (jeśli nie możesz kakao to zastosuj karob w proszku),
  • 1,5 szklanki napoju migdałowego z wapniem (lub innego),
  • 0,5 szklanki wody,
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych,
  • 4-8 łyżek melasy z buraków,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: owoce lub powidła lub krem do nałożenia na ciasto (u nas: dżem wiśniowy),

Przygotowanie:

Fasolę moczymy przez kilka godzin (najlepiej na noc), gotujemy i studzimy.
Suche składniki (wszystkie mąki, zmielony w młynku mak i len, wiórki kokosowe, kakao, sól) mieszamy.
Fasolę miksujemy z tłuszczem kokosowym, napojem migdałowym i melasą (stopień słodkości regulujemy sami – ja nie przepadam za mocno słodkimi wypiekami więc u mnie było to ok. 5 łyżek, ale jeśli uwielbiasz słodkie to daj więcej – moja wersja ma „deserowy” poziom słodkości).
Mokre składniki łączymy z suchymi i dokładnie rozrabiamy. Jeśli masa jest zbyt oporna dolewamy wody. Docelowo ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny (tak w ogóle to ekstra zabawa dla dzieci;-)).
Tortownicę smarujemy olejem kokosowym, wykładamy w niej ciasto (uklepując je ręką). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut (w zależności od piekarnika). Jemy po ostudzeniu. Podajemy z owocami, dżemem, powidłami bądź ulubionym kremem do ciasta.
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

4 odpowiedzi na “Wegański i bezglutenowy kakaowiec – deserowiec z fasolą adzuki”

Czym mogę – i czy w ogóle mogę? – zastąpić fasolę adzuki? Nie jestem pewna, czy ją gdzieś kupię, a bardzo spodobał mi się ten przepis.
Pozdrawiam.

Myślę, że ciasta można spokojnie robić na bazie innych strączków. Kiedyś robiłam ciasto z ciecierzycy, fasoli. Tyle, że wtedy nie spisałam proporcji, jak zawsze wszystko było "na oko". Kombinuj i koniecznie daj znać, jak efekty kombinowania! :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *