Wszyscy mają wegański smalec, mam i ja! Tyle, że nie z fasoli. W każdym razie powalił nas na kolana. Pasta do kanapek z cyklu „zmiksowałam”, co miałam. Wyszła znakomita, słodka, ale i zdecydowana. To żadne pitu pitu tylko ujmujący, charakterystyczny smak.
Na co?
Na śniadanie, na kolację lub przegryzkę.
Czego potrzebujesz?
Blendera, patelni, chleba i ogórka kiszonego do towarzystwa. ;-) Przyda się również moździerz do czarnuszki (opcjonalnie).
Składniki:
- 2 szklanki nerkowców,
- 3 małe cebule,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1 niewielkie jabłko,
- 1 łyżeczka sezamu,
- 0,25-0,5 szklanki oleju rzepakowego (oraz odrobina do zeszklenia cebuli). Jeśli chcesz ograniczyć tłuszcz, możesz zamienić (częściowo) olej na wodę,
- zioła i przyprawy: 1 łyżeczka czarnuszki, dwie kopiaste łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka lubczyku, sól, pieprz,
- ok. 0,25 szklanki wody.
Przygotowanie:
Nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia (wystarczy godzina-dwie).
Drobno pokrojoną cebulę disumy w emulsji z oleju rzepakowego i wody. Dodajemy majeranek, lubczyk, rozdrobnioną w moździerzu czarnuszkę i sezam (również najlepiej rozdrobniony lub zmielony).
Gdy cebula się udusi, dodajemy drobno pokrojony czosnek i jabłko. Dusimy dalej aż do momentu, gdy zredukujemy ilość płynu.
Odlewamy wodę z nerkowców. Blendujemy je z olejem i ewentualnie z dodatkiem wody (maksymalnie 0,25 szklanki) na gładką masę.
Masę z nerkowca mieszamy dokładnie z uduszoną cebulą z jabłkiem. Posypujemy solą i pieprzem wedle uznania. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Jemy z chlebem i np. ogórkiem kiszonym bądź innymi dodatkami warzywnymi, na które mamy ochotę.
Uwaga! Wegesmalczyk znika w tempie zastraszającym. :-)
Zerknij koniecznie na inne przepisy na zdrowe pasty do kanapek.
27 odpowiedzi na “Wegański „smalec” z nerkowców, a tak na serio pyszna pasta do kanapek”
z nerkowców, oooo rety! naprawdę świetny pomysł.
Super, smacznego! :-)
Zarąbisty pomysł z tymi pastami z pestek dyni czy nerkowców. Zastawnawiałam się jak nauczyć dziecko jeść orzechy (bo jakoś zapomniałam o nich w edukacji kulinarnej :D) I tutaj takie przepisy. Pycha. Mistrzostwo smaku. Pozdrawiam serdecznie
Z nerkowców nigdy nie robiłam, ale z fasoli z dodatkiem jabłka bardzo mi smakował :) Muszę wypróbować Twoją wersję :)
Ania daj znać, czy Twoim kubkom smakowym także pasował. :-)
:)
Jak długo można to przechowywać w lodowce? Już raz robiłam i jedliśmy ok tygodnia, nie byłam przekonana czy można tal długo ale nic nam się nie stało a i smak był cały czas wyśmienity. Jednak teraz wole się upewnić. Bo może coś tam się dzieje jednak z tym smalczykiem i nie jest zdrowe jeść to powyżej 2-3dni?? Będę wdzięczna za odpowiedz
Aniu, cieszę się, że Wam nic nie było. To znaczy, że był ok.
Ja jednak mam takie jakieś dziwne przeświadczenie, że jak pasta jest z cebulą czy czosnkiem do do 3 dni warto zjeść. Bo to jednak składniki, które szybko się psują. Więc może trzymajcie jednak trochę krócej niż tydzień. Asekuracyjnie. ;)
Dziękuje bardzo za odpowiedz, postaramy się tym razem zjeść szybciej. Dopiero zaczynamy przygodę z wegańska dieta i o ile poprzednio jeszcze coś tam kładliśmy na chleb ze starych przyzwyczajeń, to już teraz chyba nie używamy nic takiego. Wszystko co jemy to już roślinne i muszę przyznać, ze większość z Twoich przepisów :) także myśle, ze tym razem zjemy Smalczyk o wiele szybciej ;) pozdrawiam!!!
Bardzo się cieszę:*
Czy myślisz, że olej mogę zastąpić wodą? Musze niestety ograniczać ilości tłuszczy.
Tak ale użyj wody odpowiednio mniej.
Jaka przyprawe mozna dac zamiast mejeranku?
Zależy jakie lubisz. Muszą to być na pewno jakieś zioła/przyprawy, które będą dobrze komponowały się ze słodkim posmakiem „smalcu”. Może lubczyk? Może czosnek niedźwiedzi? A może wręcz w druga stronę i curry? ;)
Zrobie na dniach. Bardzo ciekawa jestem. Jeszcze nigdy nie robilam smalcu zadnego.
Smacznego zatem :)
I zrobilam i pyszne!!! B polecam! Zrobilam tylko z solä i pieprzem, wyszlo super
Cieszę się. Pozdrawiam! :)
Gdzie kupie czarnuszkę ?:)
W hipermarketach na pewno i w sklepach ze zdrową żywnością. Ale w wielu „normalnych” sklepach też.
Super że natknęłam się na ten wpis
Codziennie tylko wędlina i ser, od dawna chciałam coś zmienić w diecie,ale brak pomysłów.
A smalczyk bomba
A czy olej można zastapić np sezamowym? Nie przepadam za zwykłym olejem i unikam go jak ognia
Nie wiem, czy wtedy nie wyjdzie zbyt „sezamowo”. :)
Przyznam, że bardzo się bałam tego przepisu.. za dużo różności i to jabłko?
Ale smak.. po prostu bomba. Robiłam smalczyk na przyjęcie na następny dzień i niestety nie dotrwał do momentu postawienia na stół. Zniknął już poprzedniego wieczora. Nie miałam na stanie czarnuszki ani majeranku, ale i bez tego wyszedł wyśmienity!
Znakomity przepis. Smakowal tez mojej rocznej coreczce.
Bardzo się cieszę. <3
Smalec jest rewelacyjny, faktycznie znika w zastraszającym tempie, zrobiłam po raz drugi z całej porcji (pierwszy raz obawiałam się niepotrzebnie, że może nam nie zasmakować i zrobiłam z 1 szklanki orzechów). Smalczyk fasolowy – mimo sentymentu do rodzimego strączka – przegrywa niestety z tym z nerkowca. Dziękuję Ci za świetny przepis, pozdrawiam Ela.