Rozgrzewająca zupa z soczewicy – idealna na infekcje i walkę z drobnoustrojami!

Dziś zapraszam na zupę z soczewicy: aromatyczną, rozgrzewającą i bardzo prostą w przygotowaniu.

Na co?

Idealna na jesienno – zimowe i wczesnowiosenne kontrataki oraz na wirusy wszelkiej maści. Rozgrzewa i pobudza, wzmacnia i przywraca do życia. Przetestowana na wszystkich grupach wiekowych podczas zmasowanego ataku drobnoustrojów na rodzinę. ;) To fajny pomysł na lekki obiad, ale sprawdzi się również jako rozgrzewająca, zdrowa kolacja.

Czego potrzebujesz?

Garnka! Najlepiej bardzo dużego, bo cała rodzina musi koniecznie jeść tę zupę. ;-) Do tego koniecznie tarka do warzyw i patelnia, na której udusimy por i cebulę.

Składniki:

  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 2-3 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • pół średniego selera,
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej (zerknij na moje przepisy z soczewicy),
  • kilka sporych kawałków alg kombu,
  • zioła i przyprawy: lubczyk, majeranek, liść laurowy, zioła prowansalskie, odrobina octu balsamicznego, sól, garam masala, papryka ostra, kurkuma, świeży imbir (2-3 niewielkie kawałki), świeży koperek,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Por i cebulę dusimy w emulsji z wody i oliwy z oliwek.

Marchew, pietruszkę i seler obieramy, a następnie trzemy na tarce (duże oczka). Wrzucamy na wrzątek razem z imbirem.

Gotujemy 15 minut, następnie dodajemy uduszoną cebulę i pora oraz dobrze przepłukaną soczewicę. Dosypujemy także wszystkie przyprawy i zioła oprócz koperku i soli (te dodamy na sam koniec gotowania).

Gotujemy kolejne 20-30 minut (wedle uznania).

Moczymy algi przez kilka minut w chłodnej wodzie i po kilku minutach dodajemy do zupy (krótką chwilę przed końcem gotowania).

Na koniec także sól i koperek. Polewamy i jemy! :-)

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

28 odpowiedzi na “Rozgrzewająca zupa z soczewicy – idealna na infekcje i walkę z drobnoustrojami!”

Soczewicę czerwoną bardzo lubię i często gotuję z niej zupę, szczególnie jak jest chłodno. Z glonami kombu jeszcze nie gotowałam, ale to dobry pomysł :)

Kuba, wedle uznania – musisz sam regulować, jak gęstą/ rzadką zupę chcesz mieć. Ja większość zup robię tak, żeby warstwa wody była kilka centymetrów ponad poziomem warzyw. I ewentualnie dolewam w trakcie, jeśli za dużo mi wyparuje. ;-) Pozdrawiam

Czy można pominąć te algi? Nigdy się z nimi nie spotkałam. Nie wiem czy zdążę kupić gdzieś dzisiaj po pracy :)

Agnieszka, czy te algi nadaja zupie jakis posmak „algowy”/”rybny”?
Rozumiem ze algi sa skladnikiem ze wzgledu na swoje walory zdrowotne, tak?

Smaczna zupa. tylko dlaczego tak długo gotuje pani warzywa?
Starte warzywa wystarczy 10 min. gotować, gotowanie ich 15, później jeszcze 20-30 min. pozbawi ich wszystkich wartości.

Zrobiłam z niej zupę krem. Z obawy że małżonek nie będzie chętny do skosztowania soczewicy. Zupa wyszła przepyszna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *