Wegańskie burgery z soczewicy, buraka i kaszy jaglanej

Oto kolejna odsłona burgerów: tym razem z soczewicą, burakiem i kaszą jaglaną. Przepis ewidentnie z kategorii „resztki z tygodnia”, ale bardzo nam smakowało, bo burgery wyszły przepyszne.

To także danie dla mięsożerców, bo ten burger potrafi znakomicie imitować mięsny (patrz: kolor buraka).

Ci, którzy chcieliby wypróbować moje „stare” propozycje proszeni są o zerknięcie TU i TU.

Na co?

Na pyszny obiad lub kolację.

Czego potrzebujesz?

Piekarnika wraz z blachą wyłożoną papierem do pieczenia, tarki do warzyw (tzw. duże oczka).

Składniki:

  • 100-120 g (lub ileż tylko dusza zapragnie) soczewicy czerwonej – suchej (zerknij na moje przepisy z soczewicy),
  • kasza jaglana (uprzednio ugotowana i schłodzona – w ilości analogicznej do ilości ugotowanej soczewicy; przeczytaj, jak gotować kaszę jaglaną),
  • 1 duży, uprzednio upieczony lub ugotowany burak,
  • kilka łyżek mąki gryczanej (lub innej),
  • 2 niewielkie czerwone cebule,
  • płatki drożdżowe (mała garść, opcjonalnie – wzmacniają smak),
  • płatki lniane lub mielone siemię lniane (mała garść),
  • zioła i przyprawy: 1 niewielki pęczek pietruszki, sól, curry, majeranek,
  • bulion własnej roboty lub kupny (najlepiej wegański, u mnie bezglutenowy) do ugotowania soczewicy,
  • olej rzepakowy rafinowany lub oliwa.

Przygotowanie:

Gotujemy soczewicę (najlepiej w bulionie) i kaszę jaglaną.

Pieczemy lub gotujemy buraka. Obieramy i kroimy drobno cebulę, którą dusimy w emulsji z wody i oleju. Po ostygnięciu mieszamy ją z ugotowaną w bulionie i ostudzoną soczewicą, kaszą jaglaną, startym burakiem (na tzw. „dużych oczkach”), mąką, płatkami drożdżowymi i lnianymi, a także przyprawami.

Formujemy burgery/kotlety i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Taki oto pomysł na buraka, kaszę jaglaną i soczewicę. ;-)

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Po 15 minutach delikatnie przekładamy burgery na drugą stronę. Jemy w towarzystwie świeżej surówki/sałatki np. z kapusty pekińskiej.

Tu znajdziesz inne przepisy na wegańskie burgery.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

32 odpowiedzi na “Wegańskie burgery z soczewicy, buraka i kaszy jaglanej”

Mam nadzieję, że jednak spałaś i nie okupowałaś kuchni o 1 w nocy. :-) Ps. ja na blogi kulinarne nie zaglądam po 22.00.

Moje burgery po 30 minutach wydawały się w ogóle nie zrobione :( teraz siedzą już 45 minut i dalej to samo… W ogóle nie są zwarte, w konsystencji są wręcz kremowe. Co poszło nie tak?

Ok, rozumiem. Patrzyłam na różne przepisy na kotlecik z jaglaną i burakiem i czasem nie było napisane. Dzięki za odpowiedź, twój przepis brzmi najlepiej i jutro sprawdzę, czy kotlety wyjdą równie dobre :-)

Mam pytanie – co zrobić bo moje burgery przylepiały się do papieru do pieczenia i miałam problem żeby je odwrócić?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *