Moja dieta

Chciałabym pokrótce przedstawić Ci moje jedzenie, ale także to, czego na pewno nie znajdziesz w mojej kuchni. Wiele używanych przeze mnie produktów determinuje dieta bezglutenowa, na której jest zarówno moja córka jak i ja, a także wykluczenie nabiału, mięsa i cukru. Staram się, żeby moje posiłki były szybkie i bezproblemowe. I okazuje się, że „szybko” nie wyklucza „zdrowo” i „pysznie”. Należy tylko zrezygnować z kilku produktów na rzecz innych i zrobić małą selekcję w naszej lodówce, szafkach, a przede wszystkim w głowach.

Produkty zbożowe

Ponieważ moja córka i ja nie możemy jeść glutenu, spożywamy zboża, które go nie zawierają:

  • gryka: (nie)palona kasza gryczana (niepalona jest bardziej wartościowa i ma delikatniejszy smak), płatki gryczane na śniadanie, mąka gryczana, makaron gryczany (Uważaj na skład! Niektóre gryczane makarony miewają domieszkę zbóż glutenowych);
  • proso: kasza jaglana przyrządzona na słodko bądź wytrawnie, płatki jaglane, sporadycznie mąka jaglana;
  • ryż (lubię najbardziej basmati nieoczyszczony, ale oczyszczony też się zdarza);

ryż z owocami

  • amarantus: najczęściej ekspandowany, tzw. popping (łatwy w użyciu, można nim posypać praktycznie wszystko), ale od czasu do czasu również gotowane ziarna amarantusa;
  • quinoa czyli komosa ryżowa: doskonale zastępuje kaszę i ryż. Komosa miewa zróżnicowany koloryt- nam smakowo odpowiada najbardziej ta klasyczna – biała;
  • owies (tylko ten certyfikowany, z przekreślonym kłoskiem gdyż mimo, że sam owies glutenu nie zawiera to najczęściej jest zanieczyszczony glutenem pochodzącym z innych zbóż; jemy zatem tylko ten z gwarancją bezglutenowości): mąka i płatki owsiane (np. firmy Provena);
  • kukurydza: makaron kukurydziany, sporadycznie płatki kukurydziane (tylko te bezglutenowe tj. niezawierające słodu jęczmiennego, ale także bez dodatku soli i cukru). Uważaj na płatki kukurydziane: często zawierają słód jęczmienny, a nawet jeśli nie to obfitują w cukier i sól.

Nawet jeśli nie masz problemu z celiakią, nietolerancją glutenu/ alergią to zachęcam Cię bardzo do testowania moich przepisów i spożywania wyżej wymienionych zbóż. Zdrowotne właściwości kaszy jaglanej są zachwycające, komosa i amarantus to kopalnia wapnia i żelaza. Grykę też Ci bardzo polecam, bo jest po prostu wspaniała. My niestety nie możemy jeść orkiszu, żyta oraz jęczmienia, dlatego nie znajdziesz tu tego typu składników.

Produkty zastępujące nabiał

Zamiast sera czasami wybieramy ser tofu, a więc produkt wykonany z soi. Zamiast mleka, do płatków (które nasze dziecko uwielbia) używamy zamiennie mleka sojowego, migdałowego, a rzadziej ryżowego czy kokosowego. Robię je od czasu do czasu sama, ale przede wszystkim kupuję mleka roślinne fortyfikowane (czyli wzbogacane wapniem, witaminą D i B12). Kupując jakiekolwiek mleko roślinne zwróć uwagę na skład. Zupełnie zbędne są dosładzacze (cukier, maltodekstryna, syrop glukozowo-fruktozowy, glukoza/ dekstroza, syrop z agawy etc.).

Cukier i słodkości

Wysoki poziom cukru we krwi łączy się nie tylko z ryzykiem zachorowania na cukrzycę, ale także z wieloma innymi schorzeniami. Jeśli połączymy wysokie spożycie cukru z wysokim spożyciem tłuszczu to mamy gotową całą paletę tzw. chorób dietozależnych. Nie polecam. Polecam za to lekturę pięciu książek o zdrowej w diecie, które temat chorób dietozależnych bardzo merytorycznie wyjaśniają. My cukru unikamy.

weganska-bezglutenowa-czekolada-6

Wystarczy nam cukier, który w niezmienionej formie trafia do nas od… matki natury:

  • suszone owoce (suszone na słońcu, niesiarkowane) np. do płatków śniadaniowych, ciast, deserów,
  • owoce surowe i przetwory z owoców bez dodatku cukru,
  • syrop daktylowy (możesz kupić lub przygotować samodzielnie blendując namoczone daktyle z wodą),
  • syrop klonowy, melasa z karobu lub buraków (sporadycznie),
  • słodkie warzywa (tak, warzywa też potrafią nieźle wpłynąć na indeks glikemiczny potrawy), np.: buraki, marchew etc.

Wierz mi, że już spożywając powyższe produkty dostarczamy naszemu organizmowi duuuużo cukru. Jeśli dodasz do tego produkowane na masową skalę słodkości, owocowe napoje, soki oraz oczyszczone zbóża to cukrzyca, próchnica oraz spadek odporności gotowe.

Warzywa

Warzywom poświęcę niewiele miejsca, bo cóż tu wiele pisać. Należy ich po prostu wiele jeść. Są bardzo wartościowe nie tylko ze względu na witaminy i składniki mineralne. Zawierają także  białko i niezbędny błonnik. Warzywa jemy w zupach, potrawkach, surówkach, sałatkach, ale także po prostu gotowane na parze z dodatkiem pysznych i zdrowych dressingów.

sałatka 2

Zdarzają mi się również „szejki”/ koktajle/ smoothie z zielonych liści (np. sałata/ szpinak/ rukola/ jarmuż/ kapusta) oraz owoców, ale także inne kombinacje. Sporadycznie sięgam po świeżo wyciskane soki (głównie na wyjazdach), ale nie jestem zwolenniczką spożywania soków w dużych ilościach.

hummus 2

Bardzo często jemy także rośliny strączkowe, które zawierają dużo białka: ciecierzyca, soczewica, bób, fasole różnej maści, etc. Robię z nich dania obiadowe (gulasze, potrawki, kotlety), pasty i pasztety, a czasem nawet ciasta.

Ziarna, pestki i orzechy

To, co często pojawia się w naszej kuchni to ziarna słonecznika, pestki dyni, wszelkie orzechy, len złocisty, sezam, mak etc. Są znakomite do sałatek, ale także do past do chleba, zup, potrawek warzywnych, zdrowych słodyczy i czasem wypieków. Jemy także sporo migdałów (w formie mleka, „mąki”, a więc po zmieleniu, a także w formie płatków). Ziarna, pestki i orzechy (podobnie jak zbożowe płatki) uprzednio moczymy, aby wypłukać substancje antyodżywcze.

Oleje i oliwy

Zamiast oleju czy oliwy najlepiej spożywać produkty, z których są one wytwarzane. Dla naszego zdrowia lepsze będą oliwki, awokado, orzechy, ziarna i pestki aniżeli wyizolowany tłuszcz. W mojej kuchni w niewielkich ilościach obecne są oliwa oliwek, czasem olej rzepakowy, rzadziej inne. Do smażenia (bardzo rzadko) lub gotowania i duszenia najczęściej: olej kokosowy, rafinowany olej ryżowy i oliwa z oliwek (najczęściej bardzo niewielka ilość, wymieszana z wodą). Staram się używać ich bardzo mało.

oliwa i octy

Główne zasady w kilku słowach?

Zwykle nie kupujemy produktów gotowych. Im więcej składników bazowych w produkcie tym mniejsza szansa, że wyląduje on w naszym koszyku zakupowym. Jemy prosto choć nie ukrywam, że im większe zróżnicowanie i urozmaicenie tym lepiej. Trzymam się tego i pukam się w czoło zawsze, ilekroć o tym zapomnę.

Uważasz, że ciężko wymyślić coś na obiad? Udaj się do warzywniaka (bądź jeśli masz możliwość to do zaufanego ogrodu/ sadu) i kup to, co akurat wpadnie Ci w ręce (i oko). Na pewno dasz radę zrobić coś pysznego. Zwykle robię tak: 2 dni danego produktu w kuchni to minimum 2-3 kolejne dni odpoczynku od niego. Przy takiej zasadzie z pewnością zachowasz różnorodność w swojej kuchni. I pamiętaj: im produkt mniej przetworzony tym lepiej.

To jedynie krótkie podsumowanie naszych zwyczajów żywieniowych. Pamiętaj, że każdy z nas jest inny i warto skonsultować się ze specjalistą jeśli masz wątpliwości dotyczące Twojego sposobu żywienia.

Jeśli masz wskazania do przejścia na dietę bezglutenową, to warto unikać gotowych produktów bezglutenowych pełnych składników o nieznanych nazwach oraz olbrzymiej ilości cukru. Naprawdę lepiej przygotować coś samodzielnie i mieć pewność dotyczącą składu. To wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu!

Być może dasz się namówić do odstawienia lub choćby zminimalizowania spożycia produktów odzwierzęcych? Może to wyjść naprawdę na zdrowie! Mimo, że ja pozostaję na diecie bezglutenowej i roślinnej to zachęcam także osoby na diecie tradycyjnej do spróbowania moich przepisów. Dlaczego? Bo powstały z NIEmiłości do gotowania i umiłowania prostych i praktycznych rozwiązań. Przepisy są na tyle proste, że być może właśnie ten brak uciążliwości zjedna sobie zaufanie również i mięsożercy. A jeśli tak się stanie to będę mega szczęśliwa. Bo każdy posiłek bezmięsny to więcej zdrowia, życia i refleksji.

Tu znajdziesz moje przepisy na:

zdrowe śniadanie
zdrowe śniadanie dla dziecka do szkoły
zdrowy obiad
zdrowa kolacja
zdrowe słodycze
zdrowe ciastka
zdrowe desery bez cukru
przekąski do pracy
przekąski na imprezę
zdrowe dania jednogarnkowe
szybkie i zdrowe dania z makaronem
zdrowe pasty do kanapek
dania z roślinami strączkowymi
wegańskie burgery
zdrowe dania z kaszą jaglaną
zdrowe dania z burakiem
zdrowe napoje na upały

Tu znajdziesz moje poradniki:

jak zdrowo żyć
jak zdrowo gotować
jak doprawiać dania roślinne
jak robić zielone koktajle
jakie tłuszcze spożywać
co zamiast cukru
jak przejść na weganizm
jak gotować kaszę jaglaną
jak gotować rośliny strączkowe
co jeść na diecie bezglutenowej
jak zrobić hummus
jak zrobić zdrowe lody
dlaczego moje dziecko nie je warzyw
jak przekonać partnera do zdrowego jedzenia