Duszony kalafior i fasolka szparagowa – idealny dodatek do ryżu, kasz i makaronu

Niedawno wróciłam z cudownego (i pysznego) urlopu w Grecji (byliśmy na wyspie Korfu). Jak tylko ogarniemy się z rzeczywistością pourlopową to na pewno będziecie mogli liczyć na relację kulinarną. Dziś odniosę się tylko krótko do pewnego drobnego „patentu”, który zdradził mi szef kuchni w hotelu, w którym przebywaliśmy.

Jadłam tam (jak się zapewne spodziewacie) mnóstwo warzyw. A były one chrupiące i aromatyczne. Co należy zrobić, aby osiągnąć takie efekt? Dobrze najpierw podgotować je na parze, a następnie przyrządzać w ustalony przez siebie sposób. Lekko twarde i chrupiące warzywa to zupełnie inna jakość smaku niż te rozgotowane.

zdrowo-szybko-duszony-kalafior-i-fasolka-szparagowa-2

Na co?

Kalafior i fasolka sprawdzą się jako pyszny obiad lub zdrowa kolacja.

Czego potrzebujesz?

Parowaru/garnka do gotowania na parze, woku lub dużej patelni.

zdrowo-szybko-duszony-kalafior-i-fasolka-szparagowa-3

Składniki:

  • 1 spory kalafior (zerknij na moje pozostałe zdrowe przepisy z kalafiorem),
  • ok. 0,5 kg fasolki szparagowej,
  • kilka ząbków czosnku (u mnie było aż 5),
  • zioła i przyprawy: 1 pęczek świeżej natki pietruszki, sól, lubczyk, bazylia, oregano, tymianek (sporo!), suszona cebula, słodka papryka, papryka ostra, czarny pieprz,
  • odrobina soku z cytryny,
  • oliwa z oliwek.

zdrowo-szybko-duszony-kalafior-i-fasolka-szparagowa-1

Przygotowanie:

Kalafior i fasolkę gotujemy na parze. Gotowanie kończymy, gdy warzywa są jeszcze lekko twardawe.

Rozdrobnione warzywa lekko podduszamy (tu sprawdza się idealnie wok) dodając nieco wody, oliwy z oliwek, soku z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz zioła i przyprawy. Sól, odrobinę oliwy i zieloną pietruszkę dodajemy na sam koniec.

Dokładnie mieszamy i gotowe! Podajemy jako część posiłku. Warzywa skomponują się świetnie z roślinami strączkowymi i ryżem/kaszą.

Zerknij koniecznie na moje pozostałe przepisy na potrawkę warzywną.

zdrowo-szybko-duszony-kalafior-i-fasolka-szparagowa-4

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

4 odpowiedzi na “Duszony kalafior i fasolka szparagowa – idealny dodatek do ryżu, kasz i makaronu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *