Tatar to dość znane danie, które zadomowiło się w kuchni polskiej. Nawet jedząc mięso nie byłam nigdy zwolenniczką tej potrawy, ale w formie roślinnej próbowałam już kilku ciekawych opcji. Postanowiłam przygotować moją wariację, która obfituje w białko i naturalne „wzmacniacze” smaku. Mam nadzieję, że wypróbujesz ten przepis.
Trzon tej receptury stanowi „cieciorka” i burak. Użyłam tu też składników skutecznie wzmacniających smak – suszonych pomidorów, oliwek Gallo i aromatycznej oraz zdecydowanej oliwy z oliwek Gallo Reserva. Efekt bardzo ciekawy.
Wegański tatar z burakiem – składniki:
- 2 szklanki ciecierzycy ugotowanej lub z puszki (ok. 360 g);
- 4 małe buraki (ok. 400 g – waga razem ze skórkami przed ugotowaniem);
- garść suszonych pomidorów (ok. 35 g);
- garść czarnych oliwek Gallo;
- zielone oliwki Gallo do podania;
- 1 cebula;
- oliwa z oliwek Gallo Reserva;
- 1 łyżka sosu sojowego (u mnie sos bezglutenowy);
- 1 łyżeczka octu balsamicznego Gallo;
- kilka niewielkich kapeluszy pieczarek;
- zioła i przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Wegański tatar z burakiem – przygotowanie:
Suszone pomidory zalać gorącą wodą i pozostawić na min. 30-60 min.
Buraki ugotować na parze, ostudzić.
Cebulę obrać, pokroić drobno i podsmażyć na oliwie Gallo Reserva aż do lekkiego zarumienienia.
Suszone pomidory odsączyć i rozdrobnić razem z ciecierzycą z pomocą urządzenia wysokoobrotowego/robota kuchennego. Dodać ostudzoną cebulę.
Buraki obrać ze skórek i pokroić w kostkę. Lepiej drobniejszą. Nie polecam rozdrabniania w robocie, bo wtedy zbyt duże rozdrobnienie buraków może sprawić, że masa tatara stanie się zbyt płynna.
Dodać 1 łyżeczkę octu balsamicznego, łyżkę sosu sojowego, kilka łyżeczek oliwy z oliwek Gallo. Te składniki nadadzą potrawie charakteru i w naturalny sposób wzmocnią jego smak. Dla mnie istotne było użycie tu oliwy, która ma nieco intensywniejszy smak. Oliwa Reserva polecana jest między innymi do mięs, więc wszystko się zgadza. ;-)
Pokroić drobno czarne oliwki, dodać do masy, przyprawić solą, pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Czarne oliwki mają ciekawy smak, a i kolorystycznie bardzo dobrze komponują się z resztą składników.
Na oliwie podsmażyć z dwóch stron kapelusze pieczarek do zarumienienia. Pieczarek używamy tu zamiast żółtka, a więc pełnią tu funkcję estetyczną, ale smakowo też mi bardzo podpasowały w tym zestawieniu.
Uformować z masy tatara i podawać z pieczarką, oliwkami, oliwą, pieczywem.
To moja propozycja, ale pamiętaj, że składniki tego dania możesz dowolnie modyfikować. Zamiast oliwek możesz użyć ogórka kiszonego, a zamiast ciecierzycy użyć na przykład fasoli. Nie lubisz suszonych pomidorów? Nic nie szkodzi! Pomiń je. Tego typu „tatary” wszystko przyjmą. To świetny sposób na wykorzystanie produktów, które masz akurat w lodówce.
Z podanych w przepisie ilości otrzymasz porcję dla 4 osób.
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką Gallo.