Dla mnie sezon śliwkowy już powoli się zaczyna. To wspaniały czas na wypieki. Uwielbiam dodatek tych owoców do ciast. Dzisiejszy przepis na ciasto bezglutenowe powstał dla tych, którzy lubią ciasta lekko słodkie, treściwe i zupełnie nieskomplikowane – jak zawsze.
Na jakie okazje nada się to ciacho? Z pewnością na sytuacje awaryjne, kiedy odwiedzają Cię rodzina i przyjaciele, a Ty nic nie masz. Ciasto smakowało nam bowiem nawet lekko ciepłe. Jest sycące, delikatnie słodkie i bardzo proste w wykonaniu. Nasyci nawet największych łasuchów w rodzinie, a przy tym dostarczy wartościowych składników.
Możesz je zaserwować w szklanej formie do tarty, w której zostało upieczone – prezentuje się w niej całkiem fajnie. Ja korzystam tu z formy Pyrex (28 x 28 cm, 1.4L).
Ja aktualnie przeszłam już w 100% na pieczenie w szkle. Dlaczego? Z kilku względów. Przede wszystkim ich mycie to bułka z masłem. Kiedyś używałam silikonowej formy do tarty, ale jej mycie było dla mnie utrapieniem. Formy szklane myją się za to bardzo dobrze ręcznie, ale również w zmywarce. Ponadto są trwałe i estetyczne, a więc podajesz ciacho na stół w tym, w czym je pieczesz i załatwione.
A teraz przejdźmy do przepisu.
Ciasto ze śliwkami w formie do tarty – składniki:
Składniki suche:
- 1 szklanka suchego białego ryżu (u mnie ok. 190 g białego basmati);
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (ok. 195 g);
- 0,5 szklanki migdałów (ok. 75 g);
- 2 łyżki ziaren siemienia lnianego;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie, podobnie jak reszta składników, oznaczony jako bezglutenowy);
Składniki mokre:
- 1 szklanka rodzynek niesiarkowanych (ok. 150 g);
- 2 szklanki napoju sojowego z wapniem bez dodatku cukru (ok. 490 g);Dodatkowo:
- kilka ćwiartek lub połówek śliwek (w zależności od wielkości);
- odrobina oleju kokosowego do wysmarowania formy i dowolnej mąki do lekkiego jej posypania.
Ciasto ze śliwkami w formie do tarty – przygotowanie:
Składniki suche zmielić na mąki i porządnie wymieszać.
Zblendować dokładnie rodzynki z napojem sojowym.
Połączyć bardzo dokładnie składniki suche i mokre.
Wysmarować formę do tarty olejem kokosowym, a następnie posypać delikatnie odrobiną mąki.
Przelać ciasto do formy. Umieścić w nim ćwiartki lub połówki śliwek miąższem do góry.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Podawać tartę tak, jak ją wykonawca stworzył: w formie. ;-) Pozostawić na trochę do ostygnięcia. Można ją jeść lekko ciepłą.
Wpis powstał we współpracy z marką Pyrex®. Produkty te możesz zamówić w internetowym sklepie Dajar.pl. Odwiedź też Fanpage marki.
5 odpowiedzi na “Bezglutenowe i wegańskie ciasto ze śliwkami w formie do tarty”
Witam czy można użyć gotowych mąk z kaszy i ryżu ? i wtedy proporcje się zmieniają ?
Gramatura się nie zmieni – czyli proszę po prostu użyć tyle mąk w gramach, ile jest podanych w przepisie.
Musze wypróbować ten przepis!
Nie mam napoju sojowego. Czy można użyć wody/mleka?
tak