Opublikowano Kategorie: Artykuły

10 przykazań diety na odporność

Jak wzmocnić odporność? Czy istnieje dieta na odporność? Jak wzmocnić układ immunologiczny poprzez żywienie? Dziś słów kilka o tym, co warto jeść na wzmocnienie organizmu, a jakich produktów lepiej unikać.

Odporność to ostatnio słowo klucz odmieniane w mediach i internecie przez wszystkie przypadki. Nic dziwnego. Jesień w tym roku jest szczególna i każdej rozsądnie myślącej osobie z pewnością choć raz w tym sezonie przeszło przez myśl pytanie: jak wzmocnić odporność dietą?

Oczywiście na odporność organizmu ma wpływ szereg czynników – nie tylko dietetycznych. Kwestie genetyczne, środowiskowe czy to, jak wyglądały nasze narodziny, jest niestety poza naszą strefą wpływu. Jednak na to, co codziennie serwujemy sobie na talerzu, mamy wpływ. Czas zrobić użytek z naszych możliwości.

Poniżej znajdziesz więc kilka wskazówek dotyczących budowania sił obronnych organizmu z pomocą działań dietetycznych. Wymienię Ci składniki diety, które mają wpływ na funkcjonowanie naszego układu immunologicznego. Twoją rolą będzie po prostu włączenie ich do jadłospisu i przygotowywanie takich posiłków, które będą, w tym trudnym czasie, wsparciem dla Twojego organizmu. Jeśli to za mało, mam jeszcze coś…

Konkurs z marką Pyrex

Wraz z marką Pyrex, producentem wysokiej jakości szklanych naczyń i pojemników do zdrowego pieczenia, których używam już od dawna, przygotowaliśmy dla Ciebie konkurs. Do wygrania 3 zestawy nagród. Każdy zestaw nagród obejmuje:

1 x Pyrex Prep & Store miska z plastikową pokrywką: świetna do sałatek na zimno i na ciepło, bo można w niej podgrzewać potrawy w piekarniku czy mikrofalówce, a do tego można w niej zdrowo przechowywać i przewozić potrawy;

– 1 x Pyrex Cook & Go Pojemnik obiadowy z pokrywką: sprawdza się idealnie jako super szczelny pojemnik na jedzenie na wynos;

– 1 x konsultacja żywieniowa ze mną (do 1,5 h), podczas której przeanalizujemy twój jadłospis i podpowiem Ci co warto w nim zmienić, aby był pełnowartościowy i wzmacniał Twoją odporność.

Zadanie konkursowe

Aby wziąć udział w konkursie odpowiedz na pytanie w komentarzu pod tym wpisem na blogu lub pod postem konkursowym na Facebooku lub Instagramie:

Jaki zdrowy posiłek przygotujesz

w nowym pojemniku Pyrex?

TU znajdziesz regulamin konkursu. Na odpowiedzi czekam do 26.11.2020 (czwartek). Wyniki pojawią się w tym miejscu najpóźniej 30.11.2020 (w poniedziałek).

Zwyciężczyniami konkursu są:
– Adriana K., która w komentarzu na Facebooku zarymowała roślinnie;
– Bogna K., która w komentarzu na Facebooku zaproponowała zdrową i kolorową sałatkę;
– Olga M., która zaproponowała w komentarzu na blogu nocną owsiankę.

Gratuluję!
Zwyciężczynie proszone są o przesłanie na mój adres mailowy kontakt(at)agamasmaka.pl swoich danych teleadresowych.

A teraz przejdźmy do 10 przykazań diety na odporność:

1. Jedz warzywa i owoce

Oczywiste? Tak, to bardzo proste zalecenie, ale jak zawsze: najprostsze bywa najtrudniejsze. Warzywa i owoce to podstawowa grupa produktów żywnościowych. To na nich powinien opierać się nasz jadłospis. Wiele warzyw i owoców może mieć pozytywny wpływ na naszą odporność.

Szczególnie chciałabym zwrócić Twoją uwagę na:

– warzywa cebulkowe (cebula, czosnek, por), które mają właściwości antybiotyczne;
– warzywa zielonolistne (szpinak, sałaty, rukola, roszponka i in.);
– warzywa krzyżowe (kapusty, brokuły, kalafior, brukselka, kalarepa etc.): godne polecenia ze względu na ich właściwości przeciwzapalne;
– warzywa i owoce bogate w karotenoidy (marchew, bataty, dynia, papryka, warzywa zielone, pomidory, pomarańcze, morele);
– owoce jagodowe (maliny, truskawki, borówki, jagody etc.): cechuje je silne działanie antyoksydacyjne, a do tego obfitują w witaminę C, o której przeczytasz dalej;

Czy połowę Twojego talerza zajmują w 50% warzywa i owoce, jak zaleca Instytut Żywności i Żywienia? Pamiętaj, że powinno jeść się warzywa z wszystkich grup. Warzyw należy zjadać oczywiście więcej niż owoców. Minimalna dzienna ilość tej grupy produktów według Instytutu Żywności i Żywienia to 400 g, ale w tym przypadku obowiązuje zasada: im więcej tym lepiej dla naszego zdrowia. Spożywaj je na surowo, gotowane, gotowane na parze, pieczone. Korzystaj również z mrożonek, które są moim zdaniem najzdrowszym „fast-foodem” świata.

Warzywa i owoce są jedyną grupą produktów, która zawiera tak imponujące ilości witamin i minerałów oraz antyoksydantów, które są niezbędne w profilaktyce najróżniejszych schorzeń.

2. Sięgaj po niskoprzetworzone produkty zbożowe

Produkty zbożowe z pełnego przemiału wpływają pozytywnie na pracę jelit i skład mikrobiomu. Tym samym stymulują układ odpornościowy. Należą do nich kasze, pełnoziarniste pieczywo, makarony razowe, nieprzetworzone płatki zbożowe.

Warto natomiast ograniczyć w diecie mocno przetworzone produkty będące źródłami cukrów takie jak słodycze, wyroby cukiernicze, słodkie płatki zbożowe, słodzone napoje, inne produkty słodzone.

Niestety nie wspiera budowania naszej odporności wszystko to, co zawiera dużo tłuszczów nasyconych oraz trans, cukru i soli.

3. Zadbaj o dobre źródła białka w diecie

Adekwatne spożycie białka dobrej jakości przeciwdziała osłabieniu odporności organizmu. Piszę o tym nie bez przyczyny. W dobie popularności różnych diet eliminacyjnych zdarza mi się spotykać osoby, które odstawiają produkty odzwierzęce (mięso, nabiał, jaja), ale nie wprowadzają do diety dobrych źródeł roślinnego białka. Tymczasem rośliny strączkowe to podstawa w takiej sytuacji! Są bardzo wartościowym produktem w diecie nie tylko wegan czy wegetarian. Obfitują w wartościowe składniki i błonnik, o których zaraz napiszę nieco więcej. Jeśli w Twojej diecie zabraknie dobrych źródeł białka, niestety Twój organizm nie będzie mógł działać odpowiednio, gdyż zabraknie mu niezbędnych aminokwasów, ale i składników mineralnych.

Osobom, które spożywają produkty odzwierzęce zaleca się ograniczenie czerwonego mięsa, a korzystanie z chudych jego rodzajów (np. drób) oraz ryb – szczególnie morskich, tłustych będących źródłem kwasów tłuszczowych z grupy omega 3. Zamiast tłustych serów sięgaj po chude sery twarogowe, jogurty naturalne i kefiry. Tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego, które obfitują w tłuszcze nasycone powinny być jedzone jak najrzadziej.

4. Jedz zdrowe tłuszcze w odpowiednich ilościach

Niezbędnie nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzą w skład molekuł układu immunologicznego. Wielonienasycone, długołańcuchowe kwasy tłuszczowe n-3 mają udowodniony wpływ na funkcje układu odpornościowego.

Jakie produkty zatem warto jeść? Osoby „wszystkojedzące” mogą sięgnąć po tłuste ryby morskie, a weganie/wegetarianie po suplementy EPA/DHA na bazie alg. Jest to bardzo dobre rozwiązanie, do którego zachęcam.

Z kolei kwas ALA wprowadzimy do swojej codziennej diety jedząc: orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia, nasiona konopne. Możemy również dodawać do potraw oleje takie jak np. olej rzepakowy, lniany, konopny.

Wartościowym produktem jest też oliwa z oliwek.

Niestety wiele popularnych diet gloryfikuje wysokie spożycie tłuszczów i to nasyconych. Taka wysokotłuszczowa dieta może niestety być niekorzystna dla naszej odporności. Idźmy więc za zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia i zamieniajmy tłuszcze zwierzęce na zdrowe tłuszcze roślinne o właściwościach prozdrowotnych. Unikajmy żywności typu fast food.

5. Rozważ probiotyki

Probiotyki to „modulatory układu odpornościowego”. Są szczególnie istotne w niektórych schorzeniach układu pokarmowego. Mogą działać przeciwzapalnie, łagodzić a nawet niwelować niektóre objawy chociażby zespołu jelita wrażliwego. A dobra kondycja jelit to lepsza odporność.

Niektóre badania wskazują na wpływ konkretnych szczepów probiotycznych na siły obronne organizmu.

Natomiast istotne jest to, że suplementy probiotyczne należy dobierać indywidualnie. Powinien to zrobić specjalista, który dopasuje preparat do Twoich potrzeb (kondycji układu pokarmowego, chorób, stylu życia). Stosowanie preparatów przypadkowych może nie przynieść pozytywnych skutków lub, w gorszym razie, nawet zaszkodzić. Po pierwsze, preparaty probiotyczne mają różną jakość. Po drugie, w różnych sytuacjach stosuje się wybrane szczepy lub kombinacje szczepów.

Czy jedzenie kiszonek i jogurtów to to samo? Nie. Oczywiście żywność fermentowana jest również godna polecenia, ale nie działa w ten sam sposób jak wyspecjalizowane preparaty.

6. Zadbaj o błonnik w diecie

Zbyt niskie spożycie błonnika pokarmowego może łączyć się z mniejszą różnorodnością mikrobiomu. Warto więc spożywać więcej nieprzetworzonych produktów roślinnych takich jak warzywa, owoce, zboża pełnoziarniste, rośliny strączkowe, orzechy.

Warto zwrócić tu uwagę szczególnie na frakcję rozpuszczalną błonnika. Wpływa bowiem na układ odpornościowy. Działanie komórek odpornościowych oraz szybkość produkcji krwi w szpiku kostnym intensyfikują tak zwane beta-glukany. Gdzie je znajdziesz? W owsie i jęczmieniu. Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, sięgnij po bezglutenowe płatki owsiane (oczywiście, jeśli je dobrze tolerujesz).

Niestety: co za dużo to niezdrowo. Nadmiar błonnika może również zaszkodzić. Nie każda osoba dobrze toleruje produkty wysokobłonnikowe. Jeśli masz dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego i borykasz się z jakimiś chorobami, warto skonsultować jadłospis ze specjalistą.

7. Zwróć uwagę na witaminy i składniki mineralne planując swoją dietę

Na aktywność układu immunologicznego wpływają najróżniejsze składniki, które chciałabym Ci tu wymienić. Jest to szczególnie ważne, jeśli jesteś na diecie eliminacyjnej lub wdrażasz jakieś zmiany w swoim żywieniu. Zadbaj o to, aby w Twoim jadłospisie nie zabrakło źródeł witaminy D, witaminy A, witaminy C,  żelaza, jodu, selenu, cynku, witamin z grupy B (np. niedobór witaminy B12 czy kwasu pantotenowego może prowadzić do upośledzenia odporności).

Dobrze zaplanowana dieta pokryje Twoje zapotrzebowanie na większość składników. Niestety eliminacje produktowe na własną rękę mogą skończyć się niedoborami.

Pamiętaj z pewnością o suplementacji witaminy D. To ona ma wpływ na różnicowanie komórek układu immunologicznego. Nie zapomnij, że w miesiącach jesienno-zimowych powinniśmy ją suplementować. Najlepiej oczywiście sprawdzić na początku jej poziom i ze specjalistą dobrać dawkę. Dorosłym osobom zdrowym zaleca się 800–2000 IU/dzień, a dzieciom i młodzieży (1–18 lat) 600–1000 IU/dzień.

Osoby, które są na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, powinny suplementować witaminę B12, która jest witaminą istotną również przez wzgląd na działanie układu odpornościowego.

Czy warto suplementować coś oprócz witaminy D i B12 w przypadku osób na dietach roślinnych? Jestem zwolenniczką dostarczania składników z dietą. Jeśli jednak pojawią się u Ciebie jakieś niedobory i nie jesteś osobą zdrową, porozmawiaj ze swoim lekarzem na temat ewentualnej suplementacji wybranych składników. Niektóre z nich powinny być suplementowane pod kontrolą specjalisty, gdyż nadmiar może również przynieść negatywne skutki (np. cynku czy selenu).

Od kilku lat obserwuję rosnącą popularność suplementacji witaminy C. Witamina C jest przeciwutleniaczem i pełni funkcję ochronną komórek immunologicznych przed stresem oksydacyjnym. Nie jest jednak żadnym problemem pokrycie zapotrzebowania na witaminę C z dobrze zbilansowanej diety o ile… jemy warzywa i owoce (patrz punkt 1).

Muszę też wspomnieć o żelazie, bo wiem, że czyta mnie wiele kobiet, które mają z nim problem. Czasem wynika on z niewłaściwej diety, a czasem z różnych schorzeń, zaburzeń wchłaniania czy obfitych miesiączek. Przy niedoborze żelaza należy liczyć się z obniżeniem odporności na infekcję.

W przypadku żelaza liczy się nie tylko ilość spożytego składnika, ale również czynniki, które wpływają pozytywnie i negatywnie na jego wchłanianie. Obejrzyj film, który nagrałam jakiś czas temu na ten temat:

Żelazo powinniśmy suplementować w sytuacji niedoboru pod kontrolą specjalisty – oczywiście po uprzedniej diagnostyce dotyczącej powodu niedoboru.

8. Stroń od modnych diet cud

Niektóre modne diety, które wydają się zdrowe, mogą, paradoksalnie, negatywnie wpłynąć na odporność. Dlaczego? Gdyż mimo obecności w nich niektórych wartościowych składników, mogą nie zawierać całego spektrum wartości odżywczych, których potrzebuje Twój organizm. Szczególnie, jeśli stosowane są w stanach chorobowych, bez konsultacji ze specjalistą bazującym na danych naukowych.

Mam tu na myśli chociażby dietę makrobiotyczną czy niektóre inne niezbilansowane diety, które swoje nazwy zawdzięczają swoim znanym i sprawnym marketingowo twórcom. Często niedopasowane do potrzeb konkretnego organizmu mogą prowadzić do niedokrwistości, niedożywienia, problemów ze strony przewodu pokarmowego, a tym samym upośledzać siły odpornościowe organizmu.

Pamiętaj, że niedożywienie ZAWSZE łączy się ze spadkiem odporności. Jeśli eliminujesz całe grupy produktów, musisz liczyć się z tym, że braki składników odżywczych pociągną za sobą konsekwencje zdrowotne.

9. Ruszaj się

Tak, miało być o żywieniu, ale nie ma zdrowia bez aktywności fizycznej. Regularna i umiarkowana aktywność fizyczna wzmacnia układ odpornościowy. Co to znaczy umiarkowana aktywność? Taka, którą uprawia większość z nas – amatorsko i rekreacyjnie.

Niestety okazuje się, że intensywny wysiłek może mieć odwrotny skutek, a więc zwiększyć szansę na infekcję z powodu upośledzenia odpowiedzi immunologicznej. Pisząc o intensywnym wysiłku fizycznym mam na myśli wyczerpujący trening wytrzymałościowy. On może na jakiś czas osłabić Twoją odporność. Jeśli więc biegasz w maratonach, miej to na uwadze i dbaj o siebie.

10. Pij na zdrowie, śpij dobrze i unikaj stresu

Dotarliśmy już do końca, więc muszę wspomnieć jeszcze o tych trzech oczywistościach. Są związane z żywieniem pośrednio i bezpośrednio. Sam(a) dobrze wiesz, że w sytuacjach stresujących czy przy małej ilości snu jemy zwykle inaczej niż wtedy, gdy jesteśmy wypoczęci i zrelaksowani. Jednak i te czynniki, same z siebie, mogą mieć wpływ na Twoją odporność.

Odpowiednia ilość płynów (najlepiej wody) to konieczność – ważna tak samo jak odpowiedni pokarm. Szczególnie w sezonie infekcyjnym zadbaj o odpowiednie nawodnienie, które może wpłynąć na to, jak będziesz przechodzić infekcję wirusową.

Niestety napoje alkoholowe będą negatywnie działać na naszą odporność – z resztą podobnie jak nikotyna.

Adekwatna ilość snu to kolejny czynnik wymieniany przez specjalistów jako warunkujący prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.

Czynniki stresogenne (w szczególności stres przewlekły) wpływają negatywnie na odporność organizmu – to też zapewne wiesz. O ile często nie jesteśmy w stanie wpłynąć na ilość stresorów, które nas dopadają, o tyle możemy popracować choć nad nawykiem regenerowania swoich sił psychicznych. Relaks w wannie, popołudniowa książka pod kocykiem, muzyka relaksacyjna na wieczór, medytacja – wszystko może mieć znaczenie.

Dbajmy o siebie!

Źródła:

Grzymisławski M. Dietetyka kliniczna. PZWL, Warszawa 2019.

Ostrowska L, Orywal K, Stefańska E. Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce. PZWL, Warszawa 2018.

Jarosz M. Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017.

Jarosz M. Praktyczny podręcznik dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010.
Wpis powstał we współpracy z marką Pyrex®. Produkty te możesz zamówić w internetowym sklepie Dajar.pl. Odwiedź też Fanpage marki.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się dietetyką, żywieniem i propagowaniem zdrowych nawyków. W skrócie: Pomagam ludziom lepiej żyć, dzięki temu że lepiej jedzą. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.


Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

22 komentarzy do “10 przykazań diety na odporność”

  1. W niebieskim pojemniku pyrex przygotuję sałatkę ryżową z ciecierzycą w sosie curry na bazie mleczka kokosowego, ananasa i aromatycznych, świeżych warzyw. Miskę z kolei wypełni kartoflana sałatka z wegańskim majonezem i tofu. Do tego dużo świeżych ziół. Będzie naprawdę smakowicie.

  2. Zrobię zapiekankę pomidorową z makaronem w sosie serowym. Zapiekę ją w piekarniku i zabiorę ze sobą do pracy. Będzie pachniała świeżą bazylią i pomidorami. Na wierzch kapka oliwy i tak oto powstanie zdrowa potrawa śródziemnomorska.

  3. Według mnie pamiętać o tym aby każdy posiłek został przygotowany żeby na talerzu ,było nie tylko smacznie ,zdrowo ,kolorowo Jeśli wygram przygotuję Racuszki jabłkiem: Jogurt naturalny Piątnica połączyć z jajkiem, mąką tortową 2-3 łyżki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, jabłko obieramy, kroimy w plasterki wykrajamy środki, maczamy w powyższej masie o gęstości śmietany i smażymy na rozgrzanym tłuszczu! pychota i …dobry dzień Gwarantuję

  4. W pojemniku Pyrex przygotuję naszą ulubioną i bardzo zdrową kaszę jaglaną, tym razem w wersji z bakłażanem, cukinią i suszonymi pomidorami. Dodam czosnek, kurkumę, zioła włoskie i trochę lekko podsmażonych na maśle kurek. Pychaaaaa!

  5. Ponieważ pojemnik pyrex nadaje się do użycia w piekarniku zrobię w nim zapiekany ryż z jabłkami z cynamonem. Zabiorę go ze sobą do pracy i odgrzeję w mikrofalówce. Nie dodam cukru,ale użyję odrobymy erytrolu,bo lubię słodkie.:)

  6. Uwielbiam szklane pojemniki, bo – w przeciwieństwie do smutnego zamglonego plastiku – pozwalają podziwiać estetyczne walory potraw. Mam wtedy wrażenie, że warto się postarać i zagrać w kolory, żeby w lodówce czekał obiad, który aż chce się pożreć oczami.
    Do pojemnika obiadowego wleję swój ulubiony krem z dyni z mleczkiem kokosowym, prażonymi pestkami i szczyptą chili. Jest rudo-pomarańczowy jak jesienne liście i rozgrzewający jak południowe słońce. Do pojemnika na sałatkę załaduję szpinak z sosem z tahini i ciecierzycą – bo żelazo, bo białko, do dobre tłuszcze. Ale głównie dlatego, że intensywna zieleń ładnie kontrastuje z pomarańczem zupy. Aż chce się jeść…

  7. Jako świeżo upieczona żona przygotowuję posiłki dla męża. Poza tymi tradycyjnymi w domu, szykuję również jedzonko do pracy. Razem z mężem staramy się jeść zdrowo, szczególnie w tym jesiennym czasie dbamy o naszą dietę oraz suplementy, by wspólnie budować swoją odporność. Szkło jest teraz na czasie, chcielibyśmy pozbyć się wszechobecnego plastiku. Do wygranych pojemniczków przygotowałabym idealne pożywne śniadanie w postaci owsianki. Ostatnimi czasy króluje ona u nas w domu. Świeże lub liofilizowane( gdy brak świeżych) owoce np. Banany, maliny, borówki rozgniatamy w jogurcie naturalnym, dodajemy miód dla osłody, odkładamy do pojemniczka. Płatki odmierzamy i zalewamy mlekiem. Odstawiamy do lodówki na noc i rano przelewamy nasz domowy jogurt owocowy do płatków. Posypujemy migdałami, kokosem lub orzechami, gdy mamy chęć na coś czekoladowego to dodajemy kakao.
    Z racji, że pojemniczki są szklane byłyby super na tradycyjny obiad , który w warunkach pracy może zostać podgrzany tylko w mikrofali, a jak wiemy plastik podgrzany gorzej szkodliwy, a szklane nadałyby się idealnie. Mogłabym z nimi zadbać o zdrowie moje i mojego męża a także środowisko ❤

  8. W pojemniku Pyrex sałatkę z mango przygotuję, dodam do niej roszponki, awokado, prażonego słonecznika, odrobinę oliwy, soku z cytryny i soli. Mega wege i mega pysznie

  9. Pojemnik Pyrex idealnie sprawdzi się do przygotowania mojej “nocnej owsianki” która rano zabiore na sniadanie do pracy. Do jej przygotowania uzyje 4 lyzek platkow owsianych gorskich, niewielkiej garsci orzechow wloskich i migdalow, suszonej morwy, zmielonego siemienia lnianego, szczypty kurkumy. Wszystko zaleje mlekiem sojowym. Na koniec dodam 2 lyzki borowek i mango badz inne owoce ktore akurat sa dostepne. Szczelny pojemnik zapewni bezpieczny transport. Estetyczność pojemnika sprawi zaś że jeszcze przyjemniej bedzie sie jadło smaczne sniadanie.

  10. Pojemnik Pyrex jest idealny do przygotowania zapiekanki z ziemniaków, szpinaku, jajek, kiełbaski i sera żółtego. Do tego must have najlepsza oliwa, czosnek, cebulka i zioła. Tylko w tym pojemniku i w tej potrawie jestem w stanie „przemycić” szpinak dla naszej męskiej części rodziny. :) Po obiedzie pojemnik jest zawsze pusty! I to najbardziej w nim lubię, że nie zostawia resztek! Po prostu, nic się nie marnuje.

  11. Jestem osobą zabieganą, dlatego staram się robić dania, które naprawdę zajmują niewiele czasu i można je szybko podgrzać w pracy. Uwielbiam ryż i wszystkie dania, które go zawierają. Gotuję długoziarnisty ryż i duszę pokrojone w kostkę warzywa: pietruszka, marchewka, dodaję naprawdę spoooro pokrojonej natki pietruszki, bo ją uwielbiam i jest bardzo zdrowa dla anemików. Przyprawiam to solą i pieprzem. Gdy warzywa już zmiękną, dodaje ryż. Do tego można dodać kawałki upieczonej piersi kurczaka lub zdrowszej piersi z indyka. To wszystko do pojemniczka z kurczakiem na wierzchu i kiszonym ogórkiem, oczywiście domowej roboty ^.^ Kiszone ogórki wpływają pozytywnie na nasze jelita i trawienie, plus w okresie jesiennozimowym podnoszą naszą odporność. Tak samo polecam picie wody z takich ogórków, gdyż ma wiele właściwości prozdrowotnych. Proste i sycące danie idealne do pojemniczka. Do tego deser w postaci owocu do wyboru, w zależności od pory roku.

  12. Ja i mój mąż jesteśmy wegetarianami, dlatego też w nowym pojemniku Pyrex przygotuję PIECZONE WARZYWA KORZENIOWE W GLAZURZE Z MIODU I OCTU BALSAMICZNEGO.Taka kolorowa mieszanka pieczonych warzyw w słodkiej skarmelizowanej glazurze na pewno będzie rozkoszą dla naszego podniebienia i żródłem wszelkich witamin potrzebnych dla zdrowia i dobrego samopoczucia.

  13. Jestem msmą 6 miesięcznego Bąbelka jesteśmy na etapie wprowadzania nowych posiłków. Zupka dyniowa, marchewkowa i mus jabłkowy oraz bananowy , kaszka na kolację. Staram się sama przygotowywać posilki by poprostu wiedzieć co moje dziecko je . Pojemniki jak najbardziej przydatne by można było przechowywać posiłki i cieszyć się ich smakiem ,nsturalnie .

  14. Jako że z żoną jesteśmy łasuchami do nowego pojemnika przygotuję coś dla ciała – wzmocnienie odporności i coś dla ducha – czyli szybki smakołyk.
    Moja propozycja to: warstwowy deser składający się z kruszonki na spodzie i na górze z wykorzystaniem płatków owsianych, mąki pełnoziarnistej oraz siekanych orzechów włoskich, przekładane jogurtem z dodatkiem miodu aby zachować słodko kwaśny smak i siekanych płatków migdałowych, zwieńczeniem będą owoce leśne – jagodowe które są doskonałym źródłem witaminy c oraz przeciwutleniaczy. Całość deseru dekorowana plastrami pomarańczy, limonką i liściami mięty przez co całość będzie miała piękną kolorystykę i wygląd.

  15. Carpaccio z buraka z serem kozim i orzechami włoskimi-takim oto frykasem wypełnię miskę Pyrex.Samo zdrowie -pyszne,smaczne i pożywne.

  16. Jestem młodą pełna energii kobieta.
    Codziennie rano potrzebuje bomby energetycznej na cały dzień.
    Rano budzi mnie zapach swierzo zaparzonej kawy i ulubione płatki.
    Do pracy także dbam o to co zabiorę.
    Zdrowa pożywna sałatka warzywna w lekkim sosie vinegret z odrobiną sera feta .idealnie pasuje na lunch w pracy a na deser kilka ulubionych owoców lub zrobiony w domu smooothy z dodatkiem imbiru i miodu by rozgrzać te zimowe dni. Pychota smakuje nieziemsko. Wszystko zapakowane w te piękne pudełeczka . świetnie się składa bo pysznie gotuje a obiadki w końcu będę mogła brać na wynos i częstować przyjaciółki.
    Pozdrawiam cieplutko

  17. Korzystając ze szklanych pojemników, staram się aby posiłek był też atrakcyjny wizualnie – w końcu jemy także oczami. Układając produkty np. do sałatki warstwami/kolorami – robimy super efekt. Kocham sałatki i właśnie je bym przygotowała w pierwszej kolejności.
    Składniki: kasza bulgur, kukurydza, czarne oliwki, pomidorki cherry, tuńczyk, oliwa z oliwek, chili, pieprz czarny, kurkuma

  18. W pojemniku Pyrex przygotuję pyszną sałatkę, której składniki będą następujące:
    – mix sałat
    – wędzony łosoś
    – czarne oliwki
    – pomidor
    – ogórek
    – suszona żurawina
    – prażone pestki słonecznika
    Jest pyszna, zdrowa i sycąca, a ten pojemnik nada się idealnie do tego, abym mogła zabrać ją do pracy.

  19. Skoro „Pyrex”, to może… pyry? :) Ziemniaki, kartofle, pyry – przepyszne źródło potasu i witamin z grupy B, mające wielki kulinarny potencjał! Uwielbiam sałatki, a wbrew pozorom 100g ziemniaków ugotowanych w mundurkach ma mniej kalorii, niż tyle samo ryżu czy makaronu. Zbliżają się Święta, więc idealnie byłoby, gdybym w nowym pojemniku Pyrex przygotowała tradycyjną sałatkę jarzynową, ale w nieco „odchudzonej” wersji. Potrzebne będą: 3 średnie ziemniaki (nie może być inaczej!), 3 marchewki, pietruszka, kawałek selera, ogórek kiszony, jabłko, por, groszek, jajko oraz sos na bazie jogurtu, musztardy, odrobiny soli i pieprzu. Mniam… Coś czuję, że pojemnik Pyrex bardzo szybko się opróżni! ;)

  20. Jest coś takiego, co nazywamy smakami dzieciństwa. Kiedy ja myślę o domu rodzinnym widzę moją babcię krzątającą się po kuchni i gotującą z sercem. Moja babcia była taką trochę babcią z bajek. Zawsze uśmiechniętą, zawsze cierpliwą, zawsze pomocną i… pachnącą słodkościami. Mimo, iż przeżyła wojnę i ręce miała poorane od ciężkiej pracy, potrafiła tymi rękami wyczarować cuda z prostych składników.
    Wszystkie moje łzy, niepowodzenia, wątpliwości – „leczyła” budyniem czekoladowym – takim prawdziwym z mleka, żółtek i kakao. Sukcesy też „objadałyśmy” budyniem. Słodki zapach gotującego się mleka czułam już na progu klatki schodowej, kiedy wracałam ze szkoły, a smak babcinej czekoladowej leguminy towarzyszył mi przez całe dzieciństwo i nastoletnie lata. Dziś też wspominam tamten smak, kiedy jest mi źle i o dziwo czuję się wówczas lepiej.
    I choć mój budyń to dziś mix kaszy jaglanej, mleka kokosowego i sezonowych owoców to i tak działa prawie tak jak babciny. A żeby był zawsze pod ręką taki szklany pojemniczek Pyrex by się bardzo przydał.

  21. Jeden, dwa, trzy, cztery,
    Każde śniadanie w Pyrex jest jak z wyższej sfery.
    Drugie śniadanie to najważniejszy dnia posiłek,
    Po zjedzeniu go pożywnego przedszkolak poczuje się jak osiłek.
    Pomaga zachować zdrowie,
    I dobre samopoczucie- każdy to powie.
    Powinno być w błonnik bogate, zawierać witaminy i mineralne składniki,
    Związki biologiczne i produkty węglowodanowe- „węglowodaniki”.
    Lekka przekąska to najprostszy sposób małego głodu zaspokajania,
    Śniadanie winno być różnorakie bez wahania.
    W pojemniku tzw. lunczowym mój pomysł się zmieści
    I jak najbardziej podniebienie malucha rozpieści.
    Bułki z serem i szynką już są nudne,
    Batony i wafelki to przysmaki „trudne”.
    Zawartość śniadaniówki ma ogromne znaczenie,
    Smaczna, zdrowa i kolorowa- to przedszkolaka marzenie.
    Dlatego tzw. kieszonki proponuję,
    Świetny smak i kolory gwarantuję.
    Potrzebuję :2 chlebki pita, ogórka i pomidora,
    100 g sera feta , oliwę i na przyprawy : sól i pieprz jest pora.
    Pity podgrzewam na suchej patelni z obu stron,
    Odcinam 3 cm górnej części z obu stron.
    Następnie delikatnie dwie warstwy oddzielam tak chleba
    By stworzyć kieszonkę – tego mi potrzeba.
    Do środka wkładam plastry ogórka nieobranego,
    Pomidora w cienkie plastry pokrojonego.
    Pokruszoną fetę i odrobiną oliwy skrapiam,
    Solą i pieprzem doprawiam.
    Kieszonki jak najbardziej się sprawdzają,
    Jeszcze lepiej gdy dzieciaki w zrobieniu ich pomagają.
    Wtedy to dopiero smakują,
    I dzieciaków rączki je do pojemnika lunchowego pakują.
    Od czasu do czasu owoc i kawałek czekolady spakuję,
    Gdyż maluszek słodkości też od czasu do czasu potrzebuje.
    Taki mamy sposób na zdrowy, smakowity i szybki posiłek,
    Z uśmiechem na twarzy wychodzi do szkoły na kochany osiłek.

  22. Jednym z fajniejszych sposobów na posiłki, szybkie i zdrowe, jest dla mnie łączenie różnych kasz plus warzywne dodatki. Do tego ser lub pierś z kurczaka. I tak zabrałabym w misce jedną z moich kombinacji :
    – gotujemy mieszankę kasz (są do kupienia różne fajne miksy)
    – szklimy posiekaną szalotkę, ja to robię na łyżeczce aromatycznej oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami, potem dodaję tego pomidora pokrojonego w paski
    – całość mieszam
    – dodaję pokrojony ser typu camembert
    wkładam do miski, na wierzch kilka pomidorków koktajlowych, łyżka ziaren słonecznika, garść rukoli

    Idealne i na zimno i podgrzane, smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *