O misji bloga
Nie musisz z niczego rezygnować. Nie musisz się męczyć. Nie musisz wylewać siódmych potów. Nic nie musisz. Możesz za to, metodą małych kroków, kształtować swoje nawyki, a one będą wpływać na Twoje życie.
Kropla drąży skałę. Czasem drobne, częste wybory składają się na imponujące efekty. Zacznij od „kropli” w żywieniu, aktywności fizycznej, minimalizmie, działaniach na rzecz zwierząt, środowiska i społeczeństwa. Każdego dnia. Jeśli będzie nas więcej, może nam się naprawdę wiele udać.
Pewnego dnia i ja zaczęłam zastanawiać się, jak żyć zdrowiej i bardziej etycznie, a może i po prostu: szczęśliwie. Urodziła się moja córka, a w naszej rodzinie pojawiły się problemy zdrowotne. W 2014 roku powstał blog będący zapisem moich zmagań z roślinną i bezglutenową (to drugie z konieczności) kuchnią.
Mój blog znalazł się w pierwszej dziesiątce blogów kulinarnych w konkursie na Blog Roku 2015.
Początkowo był to więc tylko blog kulinarny, a z czasem stał się miejscem, w którym piszę o tym, co może poprawiać jakość naszego życia.
Znajdziesz tu dobre jedzenie, wartościową książkę, wskazówki zdrowotne, sposoby budowania zdrowszych i etycznych nawyków żywieniowych i życiowych.
Nie tylko blog
Na co dzień zajmuję się głównie dydaktyką i szkoleniami, bo od lat jestem czynną edukatorką. O mojej działalności edukacyjnej przeczytasz więcej nieco niżej.
Moim nie mniej ważnym zajęciem jest pisanie – nie tylko na blogu. Piszę teksty o najróżniejszej tematyce w obszarze moich kompetencji i zainteresowań. Moje artykuły, przepisy, publikacje literackie pojawiały się w prasie, wydawnictwach zbiorowych, na portalach internetowych.
Jestem autorką eBooka „Ty kontra nawyk. Wszystko, co musisz wiedzieć, aby zacząć pracować nad (nie)zdrowymi nawykami”. Więcej o tej publikacji przeczytasz TU.
W 2018 roku napisałam i wydałam książkę pt. „Elblążanki”. Książka to swoisty dialog kultur, refleksja nad rolami i sytuacją kobiety – dawniej i dziś, a także krok ku budowaniu lokalnej, ale i kobiecej tożsamości. Jeśli interesuje Cię ta tematyka, TU znajdziesz więcej informacji na jej temat.
Formy współpracy z blogiem
Współpracę rozpoczynam tylko wtedy, gdy jestem w 100% przekonana do danego produktu, usługi czy inicjatywy. Zawsze szczerze informuję, jeśli dana propozycja nie wpisuje się w moją filozofię. Zależy mi, żeby czytelnik znalazł tu wartościową treść. Ja z kolei chcę identyfikować się z zawartością bloga i tu nie ma drogi na skróty.
Preferowana przez mnie tematyka: diety roślinne, zdrowie, żywienie i dietetyka, minimalizm, zero waste, slow life, komunikacja, motywacja, kształtowanie nawyków, rozwój osobisty i last but not least: dobra książka. Jestem molem książkowym!
Co robię? |
---|
|
Statystyki bloga i social media
W styczniu 2019 odwiedziło mój blog 240 tys. osób generując 650 tys. odsłon.
Aktywnie prowadzę Fanpage AgaMaSmaka, który aktualnie posiada 68 500 fanów.
Profil na Instagramie AgaMaSmaka śledzi 4 000 osób.
Kontakt
Jeśli masz pytania, zapraszam do kontaktu: kontakt@agamasmaka.pl
Możliwe formy współpracy
Szkolenia, wystąpienia, eventy
Z wykształcenia jestem germanistką i kulturoznawczynią. Ukończyłam również studia podyplomowe z Psychologii biznesu, Public Relations i Marketingu Partnerskiego oraz z Żywienia człowieka i dietetyki.
Prowadzę szkolenia oraz realizuję wystąpienia m.in. w obszarach:
- komunikacji i Public Relations,
- dialogu międzykulturowego,
- kompetencji językowych,
- umiejętności społecznych,
- motywacji,
- budowania nawyków,
- dietetyki,
- rozwoju osobistego,
- tematyki kobiecej.
Uczestniczę również w spotkaniach, konferencjach, eventach – zarówno jako gość jak i prowadząca.
Publikacje i TV
Cieszę się, że mogę docierać do drugiego człowieka nie tylko podczas moich szkoleń czy przez blog, ale również za sprawą prasy czy telewizji.
Wpisy i akcje na blogu
Piszę artykuły z lokowaniem produktów nawiązujących do tematyki bloga. Recenzuję książki, produkty i usługi. Jestem otwarta na to, co jest zgodne z ideą bloga i faktycznie może pomóc moim czytelnikom w lepszych wyborach i świadomym kształtowaniu swojej codzienności.
Współpraca z branżą HORECA
Współpracuję z branżą gastronomiczną i hotelarską zarówno w kampaniach wizerunkowych jak i w obszarze szkoleń i warsztatów. Dzielę się nie tylko wiedzą branżową (wiedza żywieniowa, doświadczenie w obsłudze klienta i hotelarstwie), ale także praktyczną – od strony klienta, który ma specjalne wymagania żywieniowe. Zależy mi na upowszechnianiu wiedzy dotyczącej diet wegetariańskich i eliminacyjnych.