Dziś proponuję Wam jedną z najprostszych sałatek, którą uwielbiamy, a która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jest idealna do towarzystwa – dosłownie i w przenośni. Sprawdza się bowiem na imprezach, ale także jako towarzystwo do obiadu.
Na co?
Na śniadanie, obiad i kolację (jako dodatek lub danie główne, np. jeśli umieścisz tam tofu jak i ja uczyniłam lub dorzucisz chociażby czerwoną fasolę), na imprezę, na niespodziewanych gości nakarmienie. Zobacz moje pozostałe przepisy na sycące sałatki.
Czego potrzebujesz?
Ostrego noża. :-)
Składniki:
- 1/2 niewielkiej kapusty pekińskiej (ok. 300 g),
- 1 jabłko (70 g),
- 1 mała cebulka (35 g),
- 1 duży, dojrzały owoc awokado Hass,
- odrobina soku z cytryny,
- 100 g kukurydzy,
- 1 kostka tofu naturalnego lub marynowanego (200 g) lub czerwona fasola,
- ulubione zioła i przyprawy: np. sól, czubryca zielona.
Przygotowanie:
Obieramy, a następnie kroimy drobno cebulę, jabłko oraz szatkujemy kapustę pekińską.
Awokado również obieramy i rozdrabniamy widelcem i polewamy odrobiną soku z cytryny.
Wszystkie składniki z przepisu łączymy i mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę tofu lub na przykład czerwoną fasolę.
Jemy ze smakiem jako dodatek do obiadu lub jako lekkie, samodzielne danie np. zdrowa kolacja. :-)
2 odpowiedzi na “Sałatka z kapusty pekińskiej do towarzystwa”
Witam. Jak dlugo salatka moze byc w lodowce? Tzn. czy jak przygotuje ja do obiadu i mi zostanie to na kolacje bedzie ok?
Pozdrawiam.
Organoleptycznie będzie wieczorem mniej atrakcyjna- to na pewno. Jak to z surówkami – najlepsze na świeżo. Ale ja zawsze dojadam na kolację. ;)