Opublikowano Kategorie: Artykuły

Czym są płatki drożdżowe nieaktywne?

Jak dobrze wiesz, nie używam sztucznych mieszanek przyprawowych ze wzmacniaczami smaku. Nie znaczy to, że nie stosuję w kuchni przypraw i składników podkręcających smak. Dziś napiszę o jednym z nich.

Gotuję roślinnie, ale to nie znaczy, że bez smaku. Faktem jest, że nasze potrawy są raczej delikatne, ale to wynika raczej z tego, że mamy w domu 6-latkę, która niespecjalnie lubi ostre smaki.

Dziś garść informacji na temat płatków drożdżowych nieaktywnych. To świetny wzmacniacz smaku i zagęszczacz. Nie jest niezbędny dla życia, ale pomaga wyciągnąć smak potrawy i wzbogaca jej wartość odżywczą.

płatki drożdżowe nieaktywne dodatek do dań wegańskich

Czym są płatki drożdżowe i co zawierają?

Płatki drożdżowe nieaktywne to, jak sama nazwa wskazuje, nieaktywna forma drożdży. Oznacza to, że możemy je spożywać bez ryzyka, które łączyłoby się z jedzeniem zwykłych drożdży.

Płatki drożdżowe są źródłem witamin (głównie z grupy B), składników mineralnych, białka.

I uwaga! Płatki drożdżowe nieaktywne to NIE to samo co drożdże piekarskie czy też suszone drożdże, które można stosować do wypieków. Nie pomyl się.

A oto wartość odżywcza w 100 g moich płatków:

wartość energetyczna: 335 kcal
białko: 49 g
węglowodany: 14,5g w tym cukry: 7 g
tłuszcz: 5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,8 g
błonnik: 26 g
sól: 0,54 g

witamina B1: 48,5µg; witamina B2: 5,1µg; witamina B5 (niacyna): 26,5 mg, kwas pantotenowy: 7,9 mg; witamina B6: 3,3 mg; witamina H (biotyna): 105µg; kwas foliowy: 3900 mg

Całkiem wartościowy dodatek. A teraz więcej szczegółów „użytkowych”.

Jak smakują płatki drożdżowe?

Płatki drożdżowe nadają daniom lekko serowego posmaku. Osoby, które nie jedzą serów i nabiału w ogóle, mogą w nich odnaleźć brakujący im smak.

Do czego używać płatków drożdżowych?

Płatki drożdżowe mają szereg zastosowań i nie będzie chyba nadużyciem, jeśli napiszę, że można ich używać po prostu do wszystkiego. Sprawdzą się jako dodatek do:

  • kanapkowych past,
  • sosów,
  • zapiekanek,
  • pizzy,
  • zup (jako wzmacniacz smaku i zabielacz),
  • pasztetów,
  • kanapek,
  • kotletów roślinnych (również zamiast panierki),
  • zamiast parmezanu, jako posypka (można je zmieszać ze zmielonymi orzechami nerkowca lub migdałami, ale nie trzeba),

… i to na pewno jeszcze nie wszystko.

wegańskie risotto z płatkami drożdżowymi zamiast parmezanu

Gdzie kupić bezglutenowe płatki drożdżowe?

Jakiś czas temu pisałam na blogu, że mam problem ze znalezieniem bezglutenowych płatków drożdżowych. Płatki drożdżowe zwykle dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych.

Wbrew pozorom ogólnie dostępne płatki drożdżowe mogą zawierać gluten. Jest to informacja szczególnie istotna dla osób chorujących na celiakię oraz borykających się z innymi schorzeniami glutenozależnymi. Gluten zawarty w płatkach drożdżowych może wynikać nie tylko z obecności tzw. śladowych ilości glutenu, ale również z dodatku np. słodu jęczmiennego czy nawet mąki pszennej. Więc miej się na baczności.

Okazuje się, że jest kilka marek, które oferują płatki drożdżowe bezglutenowe. Jednak nie są one tak łatwo dostępne w Polsce. Sama kiedyś kupiłam płatki drożdżowe bazując na zapewnieniu sprzedawcy, że są bezglutenowe, a dopiero później, czytając skład po niemiecku, przeczytałam, że mogą zawierać śladowe ilości glutenu. Warto więc się upewnić przed zakupem.

Te, które podesłała mi koleżanka w odpowiedzi na moje marudzenie na blogu, to płatki drożdżowe Naturata.

Podsumowując

Płatki drożdżowe nieaktywne nie fermentują. Nie musisz się obawiać negatywnych reakcji układu pokarmowego.

Płatki drożdżowe to produkt o wielu zastosowaniach kulinarnych, idealnie sprawdzający się w diecie wegańskiej, ale również po prostu w diecie bezmlecznej.

Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej to koniecznie weryfikuj płatki pod kątem ich ewentualnej zawartości glutenu.

Jeśli szukasz pomysłów na inne, naturalne wzmacniacze smaku to koniecznie przeczytaj mój wpis o tym, jakie przyprawy stosować w zdrowej kuchni.

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się propagowaniem zdrowego odżywiania, wspierając innych w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji żywieniowych i zdrowotnych.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

9 komentarzy do “Czym są płatki drożdżowe nieaktywne?”

        1. Możesz kupić dowolne w dowolnym miejscu. Poszukaj w Internecie po prostu albo tych moich Naturata albo dowolnych jeśli możesz gluten. :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena: 1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdki (30 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...