Wegańskie masełko czosnkowe z fasoli

Czasem człowiek zastanawia się, czym posmarować pieczywo. Człowiek nie do końca chciałby, aby był to sam tłuszcz. Człowiek wybiera zatem dużo lepszą opcję, bo taką bogatą w białko i tzw. dobre tłuszcze. I (oczywiście) człowiek dzieli się przepisem.

Wegańskie masełko czosnkowe z fasoli bezglutenowe

Na co?

Jak to na co?! Na chleb! To świetna pasta do chleba, którą możesz wykorzystać w roli masła (nawet trochę podobnie wygląda).

Czego potrzebujesz?

Blendera, piekarnika i naczynia żaroodpornego do upieczenia czosnku.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli (u mnie drobna, 370 g),
  • 1 spora główka czosnku,
  • 70 g oleju rzepakowego lub lnianego nierafinowanego,
  • odrobina soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Wegańskie masełko czosnkowe z fasoli

Przygotowanie:

Czosnek upiec w piekarniku. Tu przeczytasz, jak upiec czosnek. Oczywiście możesz to zrobić bez dodatku tłuszczu i ziół- wedle uznania.

Kiedy czosnek wystygnie, należy obrać ząbki z łupin i zblendować dokładnie wszystkie składniki.

Ilość soli dostosuj do swoich preferencji. Ja to „masełko” lubię akurat słone. Podawaj z pieczywem.

Wegańskie masełko czosnkowe z fasoli zdrowa pasta do kanapek

Jeśli potrzebujesz więcej tego typu inspiracji, zerknij koniecznie na wpis: co zamiast masła?

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

10 odpowiedzi na “Wegańskie masełko czosnkowe z fasoli”

Zwykle nie polecam mrożenia tej pasty głównie ze względu na czosnek. Ale świetnym rozwiązaniem jest mrożenie roślin strączkowych ( w tym przypadku fasoli) w niewielkich porcjach. Wtedy czas przygotowania pasty znacznie się skraca. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *