Czasem człowiek zastanawia się, czym posmarować pieczywo. Człowiek nie do końca chciałby, aby był to sam tłuszcz. Człowiek wybiera zatem dużo lepszą opcję, bo taką bogatą w białko i tzw. dobre tłuszcze. I (oczywiście) człowiek dzieli się przepisem.
Na co?
Jak to na co?! Na chleb! To świetna pasta do chleba, którą możesz wykorzystać w roli masła (nawet trochę podobnie wygląda).
Czego potrzebujesz?
Blendera, piekarnika i naczynia żaroodpornego do upieczenia czosnku.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej białej fasoli (u mnie drobna, 370 g),
- 1 spora główka czosnku,
- 70 g oleju rzepakowego lub lnianego nierafinowanego,
- odrobina soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Czosnek upiec w piekarniku. Tu przeczytasz, jak upiec czosnek. Oczywiście możesz to zrobić bez dodatku tłuszczu i ziół- wedle uznania.
Kiedy czosnek wystygnie, należy obrać ząbki z łupin i zblendować dokładnie wszystkie składniki.
Ilość soli dostosuj do swoich preferencji. Ja to „masełko” lubię akurat słone. Podawaj z pieczywem.
Jeśli potrzebujesz więcej tego typu inspiracji, zerknij koniecznie na wpis: co zamiast masła?
10 odpowiedzi na “Wegańskie masełko czosnkowe z fasoli”
Fajna pasta! Ile jej wychodzi z przepisu? +/- szklanka?
Nam starczyło na jedną kolację. A my rodzinka 2 + 1 :)
Hej :) świetny przepis! Jak długo można przechowywać pastę w lodówce?
Ja past z czosnkiem czy cebulą astaram się nie przechowywać dłużej niż 3 dni. E tam. Nie staram się. Kłamię. Znikają szybciej i tak ;)
A czy mogę użyć fasoli białej z puszki zamiast gotowanej?
Tak ale pezepłucz ją porządnie pod bieżącą wodą ze względu na nadmiar soli.
Dlaczego pieczemy czosnek? Nie może być surowy lub podsmażony?
Bo taki mi najbardziej smakuje. :) Ale oczywiście rób według uznania.
CZy takie maselko mozna mrozic ?
Zwykle nie polecam mrożenia tej pasty głównie ze względu na czosnek. Ale świetnym rozwiązaniem jest mrożenie roślin strączkowych ( w tym przypadku fasoli) w niewielkich porcjach. Wtedy czas przygotowania pasty znacznie się skraca. :)