Pasta z pieczonych warzyw, wegański dip

To pasta, która sprawdzi się jako dodatek do chleba, placków zbożowych (u nas oczywiście bezglutenowych) czy też jako wegański dip.

pasta-z-pieczonych-warzyw-1

Na co?

Na przekąskę, przystawkę, kolację i śniadanie. Z podanych ilości narobiłam jej tyle, że starczyło na kolację i na śniadanie. ;-)

Czego potrzebujesz?

Piekarnika wraz z blachą wyłożoną z papierem do pieczenia, a także blendera.

Składniki:

  • 1 niewielka cukinia,
  • 1 niewielki bakłażan,
  • 1 papryka czerwona,
  • 3 małe pomidory,
  • 1 duża cebula,
  • ugotowana kasza jaglana w preferowanej ilości (do zagęszczenia; przeczytaj, jak gotować kaszę jaglaną),
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • odrobina soku z cytryny,
  • odrobina syropu klonowego (opcjonalnie),
  • zioła i przyprawy: sól, zioła prowansalskie, lubczyk, 1 pęczek natki pietruszki, odrobina oliwy z oliwek.

pasta-z-pieczonych-warzyw-3

Przygotowanie:

Cukinię, bakłażana, paprykę i pomidory kroimy w ćwiartki/średniej wielkości kawałki i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut (góra – dół) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

W tym czasie obieramy cebulę, kroimy i dusimy ją w odrobinie oliwy z oliwek i wodzie.

Po ostudzeniu cebuli i warzyw blendujemy je razem wraz z ziołami i przyprawami, sokiem z cytryny, czosnkiem i ewentualnie odrobiną oliwy i soku klonowego.

Dodajemy tyle kaszy jaglanej, aby finalnie pasowała nam konsystencja. Pasta do chleba będzie nieco bardziej gęsta, dip nieco rzadszy. :)

pasta-z-pieczonych-warzyw-2

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *