Ciasteczka z płatków owsianych to najszybsze i najprostsze ciasteczka, jakie można sobie wymarzyć. Dodałam do nich płatki ryżowe, bo te akurat miałam na stanie i uważam, że efekt jest bardzo fajny. Moje dziecko je uwielbia. Sprawdź, czy Twoje też. :-)
Ciasteczka są chrupiące, a są chrupiące, bo są spieczone. Smakują nam bardzo, a przy tym są źródłem węglowodanów i białka- idealne na doładowanie energetyczne i poradzenie sobie z małym głodem, kiedy jesteśmy poza domem.
Na co?
To świetne ciasteczka na śniadanie do szkoły czy pracy, ale również jako popołudniowa przekąska dodająca energii.
Czego potrzebujesz?
Piekarnika, blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych (u mnie bezglutenowych – 120 g; zerknij też na moje przepisy na owsiankę),
- 1 szklanka płatków ryżowych (130 g),
- 1 szklanka amarantusa ekspandowanego,
- 1 dojrzały banan (90 g bez skórki),
- 1,5 szklanki napoju ryżowego niesłodzonego,
- 2 łyżki kakao w proszku,
- 60 g rodzynków,
- 40 g masła orzechowego 100% bez dodatku tłuszczu i cukru,
- tłuszcz do lekkiego posmarowania papieru (np. olej rzepakowy rafinowany lub kokosowy).
Przygotowanie:
Banana zmiażdżyć z widelcem.
Wszystkie składniki bardzo (!) dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut.
Nakładać ciasto łyżką (dość płasko) na papier do pieczenia wysmarowany lekko tłuszczem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 minut, delikatnie odwrócić na drugą stronę (najlepiej przy pomocy cienkiej łopatki) i piec kolejne 15-20 minut.
Należy dostosować czas do oczekiwanego poziomu spieczenia ciastek. Każdy piekarnik jest inny. Jeśli po pierwszych 20 minutach okaże się, że ciastka nie dają się ładnie odwrócić, podpiecz je jeszcze chwilę.
Jeść po ostudzeniu.
14 odpowiedzi na “Chrupiące i zdrowe bezcukrowe ciasteczka owsiano-ryżowe”
Czy mleko ryżowe to jest to samo co napój ryżowy? Nie mogę znaleźć produktu o nazwie mleko. Zawsze jest „napój”. Pozdrawiam
tak :)
Czy mogę zastąpić mleko ryżowe sojowym, czy ciasteczka będą tak samo smaczne?
Można. Tyle, że mleko sojowe niesłodzone jest mniej słodkie od ryżowego więc przed upieczeniem sprawdź smak ciasta i oceń czy stopień słodkości jest dla Ciebie OK.
Czy zamiast płatków ryżowych mogę dodać orkiszowe?
Zakładam, że tak, ale orkiszowych nigdy w rękach nie miałam. Próbuj.
Czy maslo orzechowe mozna czyms zastapic lub calkowicie pominac? Mam alergie na orzechy.
Masłem z migdałów, sezamu, słonecznika etc.
Ależ modne te bezglutenowe produkty, od kiedy owsianka ma gluten ze stosujesz bezglutenowe płatki owsiane ?
Większość owsa dostępnego na polskim rynku jest zanieczyszczona. Niestety. I z modą nie ma to nic wspólnego – szczególnie jeśli ktoś nie może spożywać nawet śladowych ilości glutenu.
Pycha wyszły, tylko twarde jak kamień te mikrokawaleczki płatków ryżowy.. Ugotować je wcześniej może?
Zależy od płatków. Z tymi moimi nie było problemów. Można spróbować zalać je wrzątkiem i pozostawić na jakiś czas lub ugotować. Wtedy uwaga jednak, żeby konsystencja nie wyszła za płynna. :)
No i pyszne wyszły. Następnym razem dam mniej kakao bo wyglądają jak spalone robiłam na mleku owsianym. Ile można przechowywać w słoiku zamkniętym ?
Cieszę się, że smakują. Myślę, że do 2-3 dni max.