Chrupiące i zdrowe bezcukrowe ciasteczka owsiano-ryżowe

Ciasteczka z płatków owsianych to najszybsze i najprostsze ciasteczka, jakie można sobie wymarzyć. Dodałam do nich płatki ryżowe, bo te akurat miałam na stanie i uważam, że efekt jest bardzo fajny. Moje dziecko je uwielbia. Sprawdź, czy Twoje też. :-)

Bezcukrowe zdrowe ciasteczka owsiano-ryżowe

Ciasteczka są chrupiące, a są chrupiące, bo są spieczone. Smakują nam bardzo, a przy tym są źródłem węglowodanów i białka- idealne na doładowanie energetyczne i poradzenie sobie z małym głodem, kiedy jesteśmy poza domem.

Na co?

To świetne ciasteczka na śniadanie do szkoły czy pracy, ale również jako popołudniowa przekąska dodająca energii.

Bezcukrowe zdrowe owsiane ciasteczka bez glutenu

Czego potrzebujesz?

Piekarnika, blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Bezglutenowe zdrowe ciasteczka owsiano-ryżowe bez cukru

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych (u mnie bezglutenowych – 120 g; zerknij też na moje przepisy na owsiankę),
  • 1 szklanka płatków ryżowych (130 g),
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego,
  • 1 dojrzały banan (90 g bez skórki),
  • 1,5 szklanki napoju ryżowego niesłodzonego,
  • 2 łyżki kakao w proszku,
  • 60 g rodzynków,
  • 40 g masła orzechowego 100% bez dodatku tłuszczu i cukru,
  • tłuszcz do lekkiego posmarowania papieru (np. olej rzepakowy rafinowany lub kokosowy).

Bezcukrowe zdrowe ciasteczka owsiano-ryżowe bez glutenu bez jaj bez mąki

Przygotowanie:

Banana zmiażdżyć z widelcem.

Wszystkie składniki bardzo (!) dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut.

Nakładać ciasto łyżką (dość płasko) na papier do pieczenia wysmarowany lekko tłuszczem.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 minut, delikatnie odwrócić na drugą stronę (najlepiej przy pomocy cienkiej łopatki) i piec kolejne 15-20 minut.

Należy dostosować czas do oczekiwanego poziomu spieczenia ciastek. Każdy piekarnik jest inny. Jeśli po pierwszych 20 minutach okaże się, że ciastka nie dają się ładnie odwrócić, podpiecz je jeszcze chwilę.

Jeść po ostudzeniu.

Bezcukrowe zdrowe ciasteczka owsiano-ryżowe bez glutenu bez jaj

 

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

14 odpowiedzi na “Chrupiące i zdrowe bezcukrowe ciasteczka owsiano-ryżowe”

Czy mleko ryżowe to jest to samo co napój ryżowy? Nie mogę znaleźć produktu o nazwie mleko. Zawsze jest „napój”. Pozdrawiam

No i pyszne wyszły. Następnym razem dam mniej kakao bo wyglądają jak spalone robiłam na mleku owsianym. Ile można przechowywać w słoiku zamkniętym ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *