Wmiksujmy w ciastka rośliny strączkowe i dzięki temu dostarczą nam one również trochę więcej białka. Nie ma tu żadnych wyizolowanych substancji słodzących. Nie ma nawet bananów! Bardzo lubię do ciastek dodawać banany, ale wiem, że niektórzy z Was nie mogą ich jeść. Oto więc ciastka bez bananów.
Na co?
Sprawdzą się świetnie jako ciastka śniadaniowe. Możesz je zabrać na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Może to być również około-treningowa przekąska.
Zerknij koniecznie na moje pomysły na zdrowe posiłki do pracy.
Czego potrzebujesz?
Do przygotowania bezglutenowych ciastek z ciecierzycy przyda się piekarnik, blacha, papier do pieczenia i dowolne urządzenie wysokoobrotowe: może być dobry blender, robot lub malakser. Do zmielenia płatków owsianych na mąkę nada się choćby i młynek do kawy.
Składniki ciastek z ciecierzycą:
- 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (waga ugotowanej: 260 g; zerknij na moje pozostałe przepisy z ciecierzycą),
- 1 szklanka płatków owsianych (u mnie bezglutenowych: 100-120 g),
- 150 g moreli suszonych niesiarkowanych,
- 1 szklanka napoju roślinnego z wapniem (u mnie sojowe, 220 g, ale możesz użyć innego),
- 0,5 szklanki rodzynek niesiarkowanych,
- olej do wysmarowania papieru (ja użyłam rzepakowego rafinowanego).
Przygotowanie ciastek z ciecierzycą:
Suszone morele namoczyć (najlepiej przez kilka godzin).
Ugotowaną ciecierzycę rozdrobnić na purée.
Płatki owsiane zmielić na mąkę.
Odsączone morele zblendować z napojem sojowym.
Dokładnie wymieszać ciecierzycowe purée, mąkę, morele zblendowane z napojem i rodzynki.
Papier do pieczenia posmarować olejem.
Formować w dłoniach kulki, spłaszczać je i układać na papierze.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut. Po ok. połowie czasu pieczenia odwrócić ciasteczka na drugą stronę.
Jeść po ostudzeniu.
Z podanych ilości otrzymasz całą blachę ciasteczek. U mnie wyszły 22 małe, w środku lekko miękkie, ciasteczka.
Zerknij jeszcze koniecznie na mój wpis: co zamiast owsianki na śniadanie.
20 odpowiedzi na “Ciastka z ciecierzycą bez cukru i bez bananów”
Uwielbiam morele, więc chętnie wypróbuję! :) :)
jak długo można przechowywać takie ciasteczka?
My zwykle zjadamy w dniu pieczenia lub dzień później. Wtedy są najlepsze.
Świetnie się prezentują…i wyglądają na baaaardzo smaczne :) Takich ciasteczek jeszcze nigdy nie jadłam! :P
Właśnie niedawno wypróbowałam ten przepis i wyszły tak, jak powinny :)
Z zewnątrz chrupkie a w środku delikatne.
Przepis łatwiutki w wykonaniu, bo i bardzo czytelny dla odbiorcy. Z pewnością zagoszczę tu na dłużej. Dodam też, że nie jestem na diecie ani bezglutenowej ani bezmięsnej ale uważam,że trzeba próbować nowych rzeczy! :))
Dzięki za świetnego bloga!
Agata, bardzo się cieszę, że wpadają tu wszystkojedzący. Uściski :)
Mielić płatków owsianych nie mam w czym ale w sklepie osiedlowym jest mąka owsiana. Ile jej wychodzi z tych zmielonych płatków?
Podałam gramaturę. :)
A czy zamiast ciecierzycy można użyć mąki z ciecierzycy? Mam akurat na stanie i chętnie wykorzystam :) Tylko ile jej użyć?
Musisz na oko Marzeno wyczuć gęstość ciasta. :)
Bardziej polecasz smakowo te czy poprzedniczki z bananem i marchewką?
Ja ostatnio robię z ciecierzycą tylko te. Jakoś bardziej mi leżą. Ale co kto lubi. :)
Co możemy użyć zamiast płatków owsianych?
Może jakichś innych płatków? Jaglane? Gryczane? Teff?
A zamiast płatków owsianych moge użyć np. mielonych migdałów?
Mielone migdały zachowują się jednak trochę inaczej, ale próbuj po swojemu. Te moje przepisy powstają zupełnie spontanicznie i wiele składników można wymieniać i tworzyć po swojemu. :)
Czego mogę użyć zamiast moreli?
Innych suszonych owoców.
Wyglądają przepysznie! Super smakują z dodatkiem żurawiny i prażonych płatków migdałów
Spróbowałam też zrobić takie same z soczewicy, bo akurat nie miałam w domu ciecierzycy. Też pysznie!
Super przepis:) muszę wypróbować lecz myślę o użyciu płatów owsianych całych co sprawi że będą jak typowe kruche ciasteczka :)