Opublikowano Kategorie: na wynos/ na wycieczkęPrzepisyresztki z tygodniazdrowe słodkości

Ciastka z ciecierzycą bez cukru i bez bananów

Czy ciastka muszą być tylko źródłem węglowodanów? Oczywiście, że nie! Wmiksujmy w nie rośliny strączkowe i dzięki temu dostarczą nam również białka. Nie ma tu żadnych wyizolowanych substancji słodzących. Nie ma nawet bananów! Ja bardzo lubię do ciastek dodawać banany, ale wiem, że niektórzy z moich „odwiedzaczy” nie mogą ich jeść. Oto więc ciastka bez bananów.

ciastka z ciecierzycy z suszonymi owocami

Na co?

Sprawdzą się świetnie jako ciastka śniadaniowe. Możesz je zabrać na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Może to być również około-treningowa przekąska.

Zerknij koniecznie na moje pomysły na zdrowe posiłki do pracy.

ciastka z ciecierzycy i płatków owsianych z suszonymi owocami

Czego potrzebujesz?

Do przygotowania bezglutenowych ciastek z ciecierzycy przyda się piekarnik, blacha, papier do pieczenia i dowolne urządzenie wysokoobrotowe: może być dobry blender, robot lub malakser. Do zmielenia płatków owsianych na mąkę nada się choćby młynek do kawy.

bezglutenowe ciasteczka z ciecierzycy z suszonymi owocami

Składniki ciastek z ciecierzycą:

  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (waga ugotowanej: 260 g; zerknij na moje pozostałe przepisy z ciecierzycą),
  • 1 szklanka płatków owsianych (u mnie bezglutenowych: 100-120 g),
  • 150 g moreli suszonych niesiarkowanych,
  • 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie sojowe, 220 g, ale możesz użyć innego),
  • 0,5 szklanki rodzynek niesiarkowanych,
  • olej do wysmarowania papieru (ja użyłam ryżowego).

wegańskie ciastka z ciecierzycy i płatków owsianych

Przygotowanie ciastek z ciecierzycą:

Suszone morele namoczyć (najlepiej przez kilka godzin).

Ugotowaną ciecierzycę rozdrobnić na purée.

Płatki owsiane zmielić na mąkę.

Odsączone morele zblendować z mlekiem sojowym.

Dokładnie wymieszać ciecierzycowe purée, mąkę, morele zblendowane z mlekiem i rodzynki.

Papier do pieczenia posmarować olejem.

Formować w dłoniach kulki, spłaszczać je i układać na papierze.

Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut. Po ok. połowie czasu pieczenia odwrócić ciasteczka na drugą stronę.

Jeść po ostudzeniu.

Z podanych ilości otrzymasz całą blachę ciasteczek. U mnie wyszły 22 małe, w środku lekko miękkie, ciasteczka.

Zerknij jeszcze koniecznie na mój wpis: co zamiast owsianki na śniadanie.

zdrowe ciasteczka z ciecierzycą, płatkami owsianymi i suszonymi owocami

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 ocen, Średnia: 4,86 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

18 komentarzy do “Ciastka z ciecierzycą bez cukru i bez bananów”

  1. Właśnie niedawno wypróbowałam ten przepis i wyszły tak, jak powinny :)
    Z zewnątrz chrupkie a w środku delikatne.

    Przepis łatwiutki w wykonaniu, bo i bardzo czytelny dla odbiorcy. Z pewnością zagoszczę tu na dłużej. Dodam też, że nie jestem na diecie ani bezglutenowej ani bezmięsnej ale uważam,że trzeba próbować nowych rzeczy! :))

    Dzięki za świetnego bloga!

  2. A czy zamiast ciecierzycy można użyć mąki z ciecierzycy? Mam akurat na stanie i chętnie wykorzystam :) Tylko ile jej użyć?

    1. Mielone migdały zachowują się jednak trochę inaczej, ale próbuj po swojemu. Te moje przepisy powstają zupełnie spontanicznie i wiele składników można wymieniać i tworzyć po swojemu. :)

  3. Wyglądają przepysznie! Super smakują z dodatkiem żurawiny i prażonych płatków migdałów
    Spróbowałam też zrobić takie same z soczewicy, bo akurat nie miałam w domu ciecierzycy. Też pysznie!

  4. Super przepis:) muszę wypróbować lecz myślę o użyciu płatów owsianych całych co sprawi że będą jak typowe kruche ciasteczka :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *