Dietetyk celiakia

Aga Kopczyńska - dietetyczka onlineCześć! Cieszę się, że zawitałaś/zawitałeś w moje skromne progi. Wierzę, że poniższe informacje przydadzą Ci się, jeśli chorujesz na celiakię. Wyjaśnię Ci zakres moich działań jako psychodietetyka i dietetyka w celiakii.

Oprócz tego, że jestem dietetykiem klinicznym, sama choruję na celiakię. Doświadczenie zawodowe i osobiste pozwala mi lepiej zrozumieć osoby borykające się z tym schorzeniem oraz z innymi chorobami o podłożu autoimmunologicznym.

Pracę magisterską z dietetyki pisałam na temat ryzyka związanego z nieprawidłowo stosowaną dietą bezglutenową.

Przeczytaj więcej na temat: konsultacji dietetycznych i psychodietetycznych online ze mną.

Dietetyk kliniczny celiakia

Jestem dietetyczką kliniczną, która oprócz doświadczenia i wiedzy merytorycznej na temat dietoterapii schorzeń autoimmunologicznych takich jak celiakia, koncentruje się na aspektach psychodietetycznych.

Uważam, że pacjent chorujący na celiakię jest bardzo obciążony psychicznie. Oprócz wymagającej diety (o tym przeczytasz dalej) trzeba więc zwrócić uwagę również na kwestie psychologiczne. Dotyczy to dzieci, które po diagnozie, często z dnia na dzień, muszą przestać jeść ulubione produkty, ale również dorosłych, którzy są zmuszeni przestawić żywienie swoje i swojej rodziny na inne tory. To zawsze jest niełatwe!

Problemy i wątpliwości zgłaszane mi przez nowych pacjentów dotyczą zwykle nie tylko motywacji do ścisłego przestrzegania diety, ale także aspektów finansowych czy logistycznych.

Jak przygotowywać posiłki dla osoby chorującej, a jak dla reszty domowników?
Jak zabezpieczyć produkty bezglutenowe przed możliwym zanieczyszczeniem?
Jakie produkty bezglutenowe kupować?
Jak radzić sobie na wyjazdach z dietą bezglutenową
Jak uzupełnić niedobory pokarmowe?
Co suplementować i w jakich ilościach?

Takich pytań rodzi się, szczególnie na początku, mnóstwo.

Dietetyk w celiakii jest od tego, aby pomóc odnaleźć się w tej nowej i bez wątpienia stresującej rzeczywistości.

rodzina dieta bezglutenowa

Dietetyk celiakia konsultacja

Udzielam konsultacji dietetycznych i psychodietetycznych online. Wszystkie odbywają się za pośrednictwem Google meet. Nie musisz nigdzie się logować. Po otrzymaniu płatności, wysyłam link do zapisu na konsultację online. W wybranym terminie spotkamy się i pracujemy nad Twoją dietą bezglutenową i nawykami. Jeśli chcesz odbyć konsultację, napisz do mnie na: kontakt@agamasmaka.pl

konsultacja dietetyczna online

[Kliknij, żeby dowiedzieć się więcej o moich kompetencjach]

Celiakia

Celiakia, inaczej zwana chorobą trzewną, to choroba układu pokarmowego o podłożu autoimmunologicznym i genetycznym. Nierzadko współistnieje z innymi schorzeniami czy zaburzeniami takimi jak:

  • inne choroby autoimmunologiczne (np. Hashimoto),
  • zaburzenia gospodarki węglowodanowej (np. insulinoooporność),
  • inne schorzenia przewodu pokarmowego (np. refluks żołądkowo-przełykowy, zespół jelita drażliwego, SIBO, zaburzenia pracy wątroby etc.).

Muszę przyznać, że rzadko mam pacjentów, którzy borykają się jedynie z celiakią. Zwykle mają więcej problemów zdrowotnych — wiele z nich „zawdzięczają” celiakii właśnie.

Czym grozi nieleczona celiakia?

Nieleczona celiakia prowadzi często do poważnych komplikacji zdrowotnych i do rozwoju innych chorób (autoimmunologicznych oraz dietozależnych, a nawet nowotworowych).

celiakia nieleczona

Wielu nowych pacjentów trafiających do mnie ze świeżo rozpoznaną celiakią boryka się z anemią, osteopenią czy osteoporozą, czy zaburzeniami psychicznymi (zaburzeniami lękowymi, depresją etc.). Wszystko przez pogarszającą się kondycję jelit i utrudnione wchłanianie składników odżywczych.

U pacjentów z celiakią nierzadkie są też problemy neurologiczne czy trudności z zajściem w ciążę.

Niestety proces diagnostyczny w przypadku tej choroby trwa, w dalszym ciągu, stanowczo za długo.

Dieta bezglutenowa dietetyk

Dieta bezglutenowa jest jedyną skuteczną i niezbędną metodą leczenia celiakii. Odpowiednio prowadzona ma kluczowe znaczenie w powrocie do zdrowia.

Niestety wiele osób stosujących dietę bezglutenową na własną rękę opóźnia swój powrót do zdrowia. Osoby te nie mają świadomości ukrytych źródeł glutenu, które są dalej w ich diecie. Dodatkowo ich żywienie jest często niewłaściwie zbilansowane i nie dostarcza im niezbędnych składników.

Rolą dietetyka w celiakii jest edukacja żywieniowa pacjenta, wyrównanie niedoborów, profilaktyka chorób, które mogą rozwinąć się wskutek niewłaściwie prowadzonej diety bezglutenowej (np. zespół metaboliczny).

Dieta bezglutenowa jadłospis

W skomplikowanych przypadkach, gdy mamy do czynienia z dużą ilością niedoborów i dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego, przygotowuję moim podopiecznym jadłospisy bezglutenowe. Dzięki takiej formie dietoterapii uczą się, jak łączyć składniki oraz jak wybierać produkty.

jadłospis bezglutenowy

Nie przygotowuję jadłospisów dla osób, które nie uczestniczyły w minimum jednej konsultacji ze mną. Dlaczego? Ponieważ nie znam ich i nie wiem nic na temat ich zdrowia. Jadłospis powinien zawsze odpowiadać na indywidualne potrzeby zdrowotne i żywieniowe konkretnej osoby.

Duża część osób na diecie bezglutenowej otrzymuje ode mnie materiały edukacyjne czy zalecenia żywieniowe w diecie bezglutenowej, a wraz z kolejnymi spotkaniami i postępem edukacji moi pacjenci uczą się samodzielnego planowania swojej diety bezglutenowej.

Dieta dziecka z celiakią

Dieta dziecka z celiakią w okresie wzrostu jest szczególnym wyzwaniem dla rodziców i opiekunów. Rozwijający się organizm ma wysokie zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Nieprawidłowo zaplanowana dieta może doprowadzić do problemów zdrowotnych w przyszłości. Dlatego bardzo zachęcam Cię do konsultacji żywienia Twojego dziecka, bo to inwestycja w jego przyszłe zdrowie i Twój komfort.

Nie wolno również zapominać, że każda skrajna zmiana żywienia w okresie dorastania to duży stres dla Twojej latorośli. Może wiązać się ona ze spadkiem nastroju, poczuciem straty, a nawet buntem wobec obrotu spraw.

Jestem również psychodietetykiem dla dzieci i młodzieży online. Dlatego nie tylko doradzam, jak i co jeść, aby dieta dostarczała wszystkich niezbędnych składników. Pomagam również dziecku i opiekunom przejść przez proces zmiany diety. Psychodietetyczne aspekty zmiany żywienia są bardzo istotne.

młodzież celiakia

Dieta w celiakii?

Jeśli zdecydujesz się na pracę ze mną, stopniowo odnajdziesz się w tematach, które teraz wydają Ci się czarną magią. Krok po kroku przeprowadzę Cię przez proces zmiany żywienia tak, aby proces zdrowienia przebiegał planowo, a jedzenie w dalszym ciągu sprawiało Ci przyjemność i dawało satysfakcję.

Czego nie może jeść osoba z celiakią?

Osoba z celiakią nie może sięgać po zboża zawierające gluten takie jak na przykład pszenica, żyto, jęczmień, czy orkisz. Jednak nie tylko unikanie samych zbóż glutenowych ma znaczenie. Wiele produktów spożywczych dostępnych na rynku jest zanieczyszczonych glutenem. Podczas konsultacji omawiamy niuanse związane z bezpieczną dietą bezglutenową.

gluten produkty

Jakich witamin brakuje przy celiakii?

Osoby borykające się z celiakią cierpią często na niedobory witamin i składników mineralnych. Jednak nawet już podczas stosowania diety bezglutenowej może dojść do niedoborów pokarmowych wskutek nieodpowiedniego jej prowadzenia. Bardzo często pracuję więc z moimi pacjentami nad wyrównaniem poziomów:

  • witamin z grupy B,
  • witaminy D,
  • żelaza,
  • wapnia,
  • cynku,
  • selenu i in.

To kwestia zawsze bardzo indywidualna. Każdy człowiek ma inną sytuację zdrowotną i niezbędne jest wykonanie badań kontrolnych, ocena objawów, aby indywidualnie dopasować żywienie i skuteczną suplementację wyrównująca niedostatki w dotychczasowej diecie.

Jak odbudować kosmki jelitowe przy celiakii?

Wiele osób zadaje mi to pytanie. Podstawa jest właściwie prowadzona dieta bezglutenowa. Bez tego ani rusz. W celiakii nie obędzie się bez położenia nacisku na odpowiednie, bezpieczne żywienie. W leczeniu celiakii kluczowa jest opieka lekarza i dietetyka, którzy są obeznani w temacie celiakii.

Po jakim czasie widać efekty diety bezglutenowej?

Wszystko zależy od osoby i jej wyjściowego stanu zdrowia i kondycji jelit. U niektórych osób efekty w rozumieniu ustąpienia niektórych objawów (np. ze strony przewodu pokarmowego) mogą przyjść bardzo szybko, a więc nawet w ciągu pierwszych dni/tygodni po włączeniu diety bezglutenowej.

Jednak, w zależności od spustoszenia w organizmie, które poczyniła celiakia, odzyskanie szerzej rozumianego zdrowia może zająć miesiące, a nawet lata. Dlatego zawsze tłumaczę moim pacjentom, że troska o siebie każdego dnia i każdy zdrowy, w pełni bezglutenowy, posiłek zbliża ich w stronę lepszego samopoczucia.

rodzina dieta bezglutenowa

Z doświadczenia wiem, że wyrównanie niedoborów pokarmowych z pomocą odpowiedniej suplementacji potrafi przynieść już bardzo zauważalną poprawę samopoczucia.

Dobra wiadomość jest taka, że mam wielu pacjentów na diecie bezglutenowej, którzy żyją jak zdrowi ludzie i czują się wyśmienicie.

Dieta bezglutenowa skutki uboczne?

Napisałam Ci wcześniej, że dieta bezglutenowa jest podstawową i niezbędną metodą leczenia choroby trzewnej. Jednak niewłaściwie stosowana dieta bezglutenowa może prowadzić Cię w stronę schorzeń i zaburzeń, takich jak:

  • insulinooporność i cukrzyca typu 2,
  • choroby tarczycy,
  • anemia z niedoboru żelaza czy kwasu foliowego czy witaminy B12,
  • choroby układu krążenia i in.

Pamiętaj więc, że praca z dietetykiem nad Twoimi nowymi zwyczajami żywieniowymi to inwestycja w zdrowie i dobre samopoczucie na długie lata.

Zapraszam Cię do współpracy ze mną. Jeśli masz pytania dotyczące konsultacji, napisz do mnie na kontakt@agamasmaka.pl

Dietetyk w celiakii opinie

Jeśli chcesz zapoznać się z opiniami na temat współpracy ze mną, znajdziesz je w serwisie ZnanyLekarz. Wybrane rekomendacje ze wspomnianego serwisu znajdziesz na dole podstrony na temat konsultacji: [Przeczytaj opinie na temat konsultacji dietetycznych ze mną].