Chlebek jaglano-pietruszkowy à la placek

Dziś jaglano-pietruszkowy chlebek, który tradycyjnego chleba nie przypomina, ale o ile macie w lodówce ugotowaną kaszę jaglaną, to w ten sposób można ją łatwo wykorzystać.

Wariacji tego „chlebka” jest mnóstwo. Ja miałam dużo pietruszki to jej użyłam.

bezglutenowy-chleb-jaglano-pietruszkowy-6

Na co?

Raczej pod co! ;-) Pod pasty do chleba, pod tofu, do dipów.

Czego potrzebujesz?

 Piekarnika z blachą, wyłożoną papierem do pieczenia, blendera.

Składniki:

  • 3 szklanki uprzednio ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki mąki gryczanej,
  • 1 duża cebula,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • zioła i przyprawy: duży pęczek natki pietruszki, sól, zioła prowansalskie.

bezglutenowy-chleb-jaglano-pietruszkowy-4

 

bezglutenowy-chleb-jaglano-pietruszkowy-3

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy i dusimy w niewielkiej ilości oliwy z oliwek i wody.

Kaszę jaglaną, wodę, czosnek, zioła i przyprawy blendujemy.

Następnie łączymy to wszystko z mąką, cebulą, odrobiną oliwy i mieszamy dokładnie.

Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra – dół) przez ok. 30-35 minut.

Podajemy zamiast chleba lub jako towarzystwo do dipów czy sałatek.

bezglutenowy-chleb-jaglano-pietruszkowy-1

bezglutenowy-chleb-jaglano-pietruszkowy-2

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

6 odpowiedzi na “Chlebek jaglano-pietruszkowy à la placek”

Na brzegach (spieczonych) nieco chrupki. Ale ogólnie ani chrupki ani puszysty. Trzyma się dobrze (jest zwarty), ale cieniutki więc siłą rzeczy nieco „plackowaty”. Pozdrawiam. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *