Dziś kolejna odsłona kotletów wegańskich. Przydadzą się do tradycyjnego obiadu i do burgera. Oczywiście pieczone w piekarniku, bo przecież zdrowie i czas to wartości wyjątkowo cenne. W roli głównej niepalona kasza gryczana, słonecznik oraz pieczarki.
Takie roślinne kotlety to solidna porcja wartości odżywczych. Gryka i słonecznik nie są lubiane przez wszystkich, a forma kotletów pozwala na przemycenie tych produktów.
Na co?
Takie wegańskie kotlety z pieczarkami są świetne na obiad i kolację. Tu znajdziesz jeszcze inne przepisy z kaszy gryczanej.
Czego potrzebujesz?
Do przygotowania wegańskich kotletów z pieczarkami będziesz potrzebować blendera lub urządzenia wysokoobrotowego, patelni do uduszenia cebuli i podduszenia pieczarek, piekarnika i blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wegańskie kotlety z pieczarkami – składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej (u mnie 200 g),
- 1 szklanka słonecznika łuskanego (u mnie 130 g),
- 1 średniej wielkości cebula,
- 500 g pieczarek,
- ok. 5 łyżek mąki kukurydzianej (u mnie 80 g),
- 1 ząbek czosnku,
- zioła i przyprawy: sos sojowy (u mnie bezglutenowy, z obniżoną zawartością soli), majeranek, lubczyk, czarnuszka,
- opcjonalnie: płatki kukurydziane do obtoczenia kotletów (Uwaga, bo wiele z nich zawiera słód jęczmienny, cukier, sól etc.)
Wegańskie kotlety z pieczarkami – przygotowanie:
Słonecznik zalewamy wodą i moczymy (najlepiej przez min. 1-2 godziny).
Szklankę kaszy gryczanej niepalonej dokładnie płuczemy, a następnie gotujemy w 1,5 szklanki wody przez ok. 10 – 15 minut, aż wyparuje cała woda (uwaga na kipienie i przywieranie). Następnie studzimy.
Obieramy, siekamy i dusimy cebulę. Dosypujemy do niej obrane, umyte i pokrojone pieczarki i podduszamy jeszcze przez kilka minut (powinny być lekko twardawe).
Wszystko miksujemy/blendujemy razem: kaszę, mąkę, cebulę z pieczarkami, słonecznik (po moczeniu porządnie opłukany), surowy czosnek oraz zioła i przyprawy (ziół nie żałujemy, jedynie z czarnuszką należy uważać, bo ma intensywny aromat).
Formujemy kotlety. Opcjonalnie możemy je obtoczyć w płatkach kukurydzianych. Jak widać na załączonym obrazku mnie to za bardzo nie wyszło (do mistrzów perfekcji nie należę), ale dziecko bardzo było ucieszone tymi płatkami. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (delikatnie wysmarowanym tłuszczem).
Pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra dół) ok. 15 minut. Odwracamy na drugą stronę i dopiekamy aż do delikatnego zbrązowienia skórki (w zależności od piekarnika 10-15 minut).
Tu znajdziesz inne przepisy na wegańskie burgery.
16 odpowiedzi na “Wartościowe kotlety z pieczarkami – do obiadu i burgera!”
Witam, czy ktos z Was ma przepis na chleb bialkowy????
Ile kotletów wychodzi z tej porcji? ;)
Kamila dokładnie nie jestem w stanie powiedzieć, bo to zależy od wielkości, ale z pewnością cała blacha. :-)
Mi wyszło 10 sporawych kotletów, co ciekawe mąki nie użyłam i się zlepiły. Ciekawe co z tego wyjdzie, bo właśnie się pieką. :)
A kiedy dodać tą mąkę kukurydzianą? Do masy czy do otoczenia? Bo chyba nie była uwzględniona w procesie tworzenia, albo jestem gapa :D
Przepraszam. Gapa ze mnie. ;-) Razem z kaszą. :D
Przepis brzmi smakowicie – a zamiast mąki kukurydzianej może być z ciecierzycy? kukurydzianej nie mam…
Pewnie może. :) Ja różne mąki dodaję do kotletów.
Dlaczego moje kotlety są gorzkie ? Kasze przepłukałam wrzątkiem, więc to chyba nie jej wina :(
Nie mam pojęcia Marto. :-) W przepisie nie ma nawet kozieradki więc przyprawowo nic nie powinno wywołać takiego efektu. Może coś nie tak z kaszą, pieczarkami, cebulą? Nie wiem.
Można użyć innej mąki niż kukurydzianą?
tak
Aga blog świetny. Nie jestem weganka ale dzięki Tobie zostanę zrobiłam te kotlety i są przepyszne do tego leczo z soczewicą i obiad nieziemski …
Takie komentarze jak Twój są świetne. Dodają skrzydeł. <3 Na zdrowie!
Mąż nie cierpi kaszy gryczanej, a jednak kotlety smakowały (usmażyłam) .
Gratuluję przepisu :)
Bardzo się cieszę, że smakowały! :)