Białkowe kulki z fasoli dla trenujących i/lub łasuchujących

Rośliny strączkowe są dobrym źródłem białka, witamin, składników mineralnych i błonnika. Zapraszam do testowania przekąski z fasolą w roli głównej. Będzie wartościowo i delikatnie słodko.

Proponowane tu kulki są bogate w białko i zdrowe tłuszcze. To z pewnością zadowoli wszystkie osoby aktywne fizycznie.

W roli głównej fasola adzuki (azuki), która jest nie tylko dobrym źródłem białka, ale także m.in. wapnia, magnezu, żelaza. Na wschodzie od dawien dawna używana do produkcji słodkości.

Kupicie ją w stacjonarnych lub internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli się nie uda, użyjcie zwykłej czerwonej fasoli. Też da radę.

kulki-pelne-bialka-dieta-dla-trenujacych-na-mase-3

Na co?

Na podwieczorek, na przekąskę, na potreningową regenerację.

kulki-pelne-bialka-dieta-dla-trenujacych-na-mase-4

Czego potrzebujesz?

Blendera lub innego urządzenia wysokoobrotowego, ew. młynka do orzechów i ziaren, garnka do wcześniejszego ugotowania fasoli adzuki.

kulki-pelne-bialka-dieta-dla-trenujacych-na-mase-2

Składniki:

  • 1 szklanka suchej fasoli adzuki (wyszło mi 380 g ugotowanej),
  • 130 ml napoju ryżowego z wapniem lub innego roślinnego,
  • 120 g daktyli (można dać więcej, moje kulki wyszły lekko słodkie, ale zdaję sobie sprawę, że dla większości zjadaczy chleba mogą być za mało słodkie),
  • 100 g orzechów włoskich (jeśli użyjesz więcej daktyli, dorzuć też więcej orzechów),
  • 50 g słonecznika łuskanego,
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • sproszkowane kakao,
  • ew. wiórki kokosowe do opcjonalnego obtoczenia.

kulki-pelne-bialka-dieta-dla-trenujacych-na-mase-1

Przygotowanie:

Fasolę moczymy przez noc, odlewamy wodę i gotujemy w świeżej wodzie, a następnie studzimy (ja gotowałam ok. 50 minut).

Daktyle zalewamy ciepłą wodą i moczymy (przydałoby się moczyć je choć z godzinę – dwie).

Mielimy siemię lniane, słonecznik i orzechy. Blendujemy je razem z dobrze odsączonymi daktylami, łyżeczką kakao, roślinnym napojem, a następnie z fasolą adzuki tak, aby powstała masa do ulepienia kulek.

Lepimy kulki i obtaczamy je w kakao i/lub opcjonalnie w wiórkach kokosowych. U nas na stanie było tylko kakao, więc stąd jedna opcja kolorystyczna. ;-)

Kulki wkładamy do lodówki i tam je przechowujemy. Najlepsze są po kilku godzinach.

Uwaga! Moje ulubione kulki są delikatne, mięciutkie i lekko słodkie. Jeśli chcesz, aby Twoje były słodsze i twardsze to dorzuć więcej daktyli i orzechów. kulki-pelne-bialka-dieta-dla-trenujacych-na-mase-5

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

3 odpowiedzi na “Białkowe kulki z fasoli dla trenujących i/lub łasuchujących”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *