Gryczanka sezonowa czyli coś zamiast owsianki

Ileż można jeść owsianki, jaglanki i inne -anki? Można! Pod warunkiem, że się lub. Czas na oswojenie gryki. Wbrew pozorom świetnie sprawdza się także na słodko i śniadaniowo.

Piszę „oswojenie”, bo mam w domu egzemplarz, który gryki przez lata nie chciał tknąć, bo kojarzyła mu się ze stołówkowym gulaszem z kaszą gryczaną z lat licealnych. Oswajanie trwało długo, aż w końcu się udało. Teraz pałaszuje grykę zarówno wytrawną jak i słodką, aż mu się uszy trzęsą. Trzęsą mu się najczęściej wtedy, kiedy nie wie, że to gryka. Dziś zatem pomysł na oswojenie gryki: owocowo, śniadaniowo i bezglutenowo.

gryczanka zamiast owsianki zdrowe śniadanie z owocami

Na co?

Taka gryczanka to pomysł na pyszne, sezonowe, energetyzujące śniadanie lub na słodki podwieczorek. Jako przegryzka w ciągu dnia też się nada. Zerknij jeszcze koniecznie na mój wpis: co zamiast owsianki na śniadanie.

Czego potrzebujesz?

Do przygotowania sezonowej gryczanki potrzebujesz garnka. Ot i cala filozofia!

Gryczanka śniadaniowa – składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej łamanej (możesz oczywiście użyć i zwykłej niepalonej, ale będzie się dłużej gotowała),
  • 2 szklanki napoju roślinnego z wapniem bez cukru,
  • 1 szklanka wody,
  • kilka świeżych daktyli (np. 7-8 szt. lub więcej),
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych,
  • 3 kopiaste łyżki amarantusa ekspandowanego,
  • dwie porządne garście sezonowych owoców (u mnie akurat tu uwielbiane czereśnie).
gryczanka zamiast owsianki zdrowe śniadanie bezglutenowe

Gryczanka śniadaniowa – przygotowanie:

Kaszę gryczaną porządnie i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy ją przez ok. 5-8 minut w wodzie, po kilku minutach dodając mleko. Ilość płynu najlepiej reguluj samodzielnie. Niektórzy lubią gęste gryczanki inni nie.

W trakcie gotowania kaszy dodajemy pokrojone drobno daktyle oraz wiórki kokosowe. Po ugotowaniu odstawiamy pod przykryciem na kilka minut.

W tym czasie myjemy owoce, usuwamy z nich pestki (jeśli są) i kroimy drobno (dla ścisłości: nie pestki). :-)

Przed nałożeniem do miseczki dodajemy do kaszy amarantus i dokładnie mieszany. Owoce wykładamy na wierzch lub do środka lub zarówno na wierzch jak i do środka.

Jemy cudowne, słodkie, owocowe śniadanie!

Ps. Opcja ekspresowa gryczanki i najczęściej stosowana przeze mnie jest taka, że jeśli zostanie mi z poprzedniego dnia ugotowana kasza, to po prostu podgrzewam ją na napoju roślinnym na śniadanie i dodaję owoce. Czas przygotowania: 5 minut. :-)

Tu znajdziesz jeszcze inne przepisy z kaszy gryczanej.

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

5 odpowiedzi na “Gryczanka sezonowa czyli coś zamiast owsianki”

Kiedyś też miałem takiego 'stracha' przed gryczaną, a to wszystko przez paloną xd Poznałem tę niepaloną i przepadłem totalnie – idzie każdego dnia, bez niej żyć nie mogę ;D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *