Owsianka może się znudzić każdemu i jest do zupełnie zrozumiałe. Warto kreatywnie urozmaicać nasze codzienne posiłki, włączać nowe składniki do znanych i lubionych potraw.
Najgorsze co może nam się przytrafić to ciągła powtarzalność tego, co jemy. Po pierwsze: jedzenie powinno sprawiać nam przyjemność, a po drugie: urozmaicenie to gwarancja tego, że zapewnimy sobie wszystko to, co nasz organizm musi otrzymać wraz z pokarmem.
Na co?
Na drugie śniadanie, na podwieczorek, na deser.
Czego potrzebujesz?
Blendera.
Składniki:
- ok. 120 ml napoju roślinnego z wapniem,
- 1 płaska łyżka nasion chia,
- 10 łyżek płatków owsianych (u nas bezglutenowe; zerknij też na moje przepisy na owsiankę),
- 0,5 szklanki napoju roślinnego z wapniem,
- 2 szklanki świeżych malin lub innych owoców,
- 1 duży, dojrzały banan,
- 1/3 szklanki napoju roślinnego,
- amarantus ekspandowany lub np. ekspandowana kasza jaglana lub gryka (taka w formie kuleczek).
Przygotowanie:
Pogrupowałam składniki, które należy przygotować łącznie i tak:
Napój roślinny mieszamy z nasionami chia, odkładamy do lodówki (co jakieś 15-30 minut można je jeszcze z 2-3 razy zamieszać, żeby się nie „zbiły”) i zostawiamy je na noc w lodówce. Płatki owsiane namaczamy również na noc.
Następnego dnia rano wodę z płatków odlewamy, płatki płuczemy dokładnie i gotujemy wraz z napojem roślinnym (3-5 minut). Płatki powinny być gęste, a w razie potrzeby można dodać trochę wody. Namoczone w napoju roślinnym nasiona chia mają już „kisielowatą” konsystencję i o to nam właśnie chodziło.
Maliny miksujemy z bananem i napojem roślinnym (dla mnie mus był wystarczająco słodki. Jeśli dla Was nie będzie to możecie dodać do niego daktyle lub inne suszone owoce uprzednio namoczone).
Wszystko układamy warstwami w miseczce lub innym naczyniu, a jedną z warstw stanowić może oczywiście amarantus, proso lub gryka ekspandowana. Proponowana kolejność: płatki owsiane, amarantus, kisiel z nasion chia, mus owocowy. Ja wrzucam różnie, za każdym razem inaczej, bo za każdym razem wpadam na inny pomysł i używam innych składników.
3 odpowiedzi na “Owsianka z nasionami chia, amarantusem i owocowym musem”
Smakowicie to wygląda.
Wygląda pięknie. Czy podane składniki są na 1 porcje? Jakiej pojemności miskę użyć do ułożenia warstw?
Dokładnie nie pamiętam już – niestety stare dzieje, ale wydaje mi się, że to były dwie porcje. Co do miski czy innego naczynia najlepiej to robić na oko. ;)