Puddingów chia wszędzie pełno i jego wariacji mnóstwo. Ja zwykle robię puddingi w prosty sposób i oto jedna z moich opcji – śniadaniowa i/lub deserowa. Jeśli dasz więcej nasion chia wyjdzie sałatka, jeśli mniej możesz oczywiście zrobić rasowy, mniej zwarty pudding.
Na co?
Taki pudding chia z owocami to opcja na pierwsze lub drugie śniadanie, ale również na deser, podwieczorek czy przekąskę. Zobacz moje pozostałe przepisy na sycące sałatki.
Czego potrzebujesz?
Do przygotowania sałatki owocowej z puddingiem chia w zasadzie potrzebujesz tylko naczyń.
Sałatka owocowa z chia – składniki:
- 2-3 łyżki nasion chia (im więcej się używa tym gęstszy i bardziej zwarty wychodzi pudding),
- 1 szklanka mleka roślinnego bez cukru (u mnie sojowe),
- 1 pomarańcza,
- 1 jabłko,
- 1 garść orzechów włoskich,
- 4 szt. orzechów brazylijskich,
- 6 sztuk moreli suszonych niesiarkowanych,
- 1 płaska łyżeczka kakao.
Sałatka owocowa z chia – przygotowanie:
Nasiona chia zalać mlekiem roślinnym, wymieszać i odstawić do lodówki na 10-15 minut. Po tym czasie nasiona i mleko dokładnie przemieszać. Czynność powtórzyć za kolejne 10-15 minut.
Odstawić do lodówki na noc.
Rano dodać pokrojone owoce i resztę składników. Dokładnie wymieszać.
Z podanych ilości otrzymasz porcję dla dwóch osób.
Pamiętaj o zwiększeniu ilości płynów tego dnia, bo nasiona chia mają sporo błonnika. I jeśli jesteś wrażliwcem jelitowym to raczej zrób bardziej płynny pudding z mniejszą ilością nasion.
Zerknij jeszcze koniecznie na mój wpis: co zamiast owsianki na śniadanie.