To nie jest tak, że nigdy nie mam ochoty na coś słodkiego. Czasem mam. I zdarza się to najczęściej wtedy, kiedy mam więcej wolnego czasu. Staram się wtedy przyrządzić coś, co jest szybkie, proste i możliwie naturalne, bo nie zawsze mam wtedy ochotę na zabawy kuchenne i pieczenie ciastek. Dziś przykładowa słodka, płynna przekąska, która „ratuje” mnie w takich sytuacjach.
Na co?
Ten koktajl truskawkowy sprawdzi się na drugie śniadanie, na przekąskę lub na słodki i owocowy podwieczorek. To także bardzo fajny napój na upały, kiedy nie chce nam się specjalnie jeść.
Czego potrzebujesz?
Aby przygotować taki koktajl truskawkowy potrzebujesz blendera.
Koktajl truskawkowy – składniki:
- 450 g truskawek (mogą być mrożone),
- 1 mały owoc granatu,
- 2 dojrzałe banany,
- 1 szklanka napoju roślinnego (niesłodzonego).
Koktajl truskawkowy – przygotowanie:
Truskawki rozmrozić jeśli nie masz świeżych. Ja najczęściej mrożone wrzucam do miseczki, którą umieszczam w większej misce, w której jest ciepła woda. Wtedy szybciej się rozmrażają. ;-) Lub pozostawiam je poza zamrażalnikiem (w lodówce) przez noc.
Owoc granatu dokładnie umyć, przekroić na pół, a następnie wyjąć nasiona granatu.
Zblendować banany, truskawki i napój. Nalać do szklanek i dodać nasiona granatu.
Pić ze smakiem (nogi obowiązkowo oparte wysoko na krześle, spokojny wyraz twarzy, umysł zajęty tylko odpoczynkiem). :-)
Z podanych ilości składników otrzymasz porcję dla 2-3 osób.
Zerknij na moje pozostałe pomysły na bezglutenowe podwieczorki dla dzieci.