Ten koktajl może nie wygląda, ale za to smakuje i dobrze robi naszemu zdrowiu. Powstaje w wyniku zmieszania zieleni i czerwieni. Dziś znowu bogactwo składników obfitujących w żelazo i witaminę C. W bonusie kwasy omega, bo o nie warto zadbać również każdego dnia.
Na co?
Takie koktajl to dobry wybór na pierwsze lub drugie śniadanie lub po prostu na popołudniową, energetyczną przekąskę.
Czego potrzebujesz?
Blendera i ew. młynka do kawy.
Składniki:
- 2 garście pestek dyni (45 g),
- 2 łyżki siemienia lnianego (15 g),
- 1 porządna garść zielonej natki pietruszki (25 g),
- 1 gruszka,
- 1 banan,
- 0,5 małego arbuza wraz z pestkami (u mnie było dokładnie 615 g),
- sok z połowy cytryny (lub nieco mniej – wedle uznania).
Przygotowanie:
Pestki dyni i siemię lniane mielimy.
Blendujemy wszystkie owoce ze zmielonymi pestkami dyni i siemieniem lnianym.
Ja arbuza wrzucam razem z pestkami (są bogate w magnez, cynk, żelazo, witaminy z grupy B). Jeśli masz słaby blender to nie wiem czy da radę z pestkami więc zadecyduj czy możesz sobie na nie pozwolić. ;-)
Z podanych ilości otrzymasz 2-3 porcje.
Smacznego!
2 odpowiedzi na “Koktajl arbuzowy z żelazem i kwasami omega”
Super Aga
Jestem T9bą Zachwycona.
Masz Wspaniały Dar Tworzenia Zdrowia.
Twoje Przepisy sa Bajeczne i Cudotworcze .
Na Sam Ich Widok i Opis Ślinka Cieknie
Jest w NIch ESENCJA ZDROWIA
MAGIA I POEZJA.
Fantastycznie Jest Ciebie Poznać
Serdeczności i pozdrawiam :)