Opublikowano Kategorie: do piciaPrzepisyraw foodśniadaniaz owocami

Koktajl pełen żelaza czyli pokonaj anemię!

Żelazo to pierwiastek, którego często brakuje w diecie przeciętnego zjadacza chleba. Bardzo istotne jest nie tylko zatroszczenie się o obecność w diecie źródeł żelaza, ale także o czynniki wspierające jego wchłanianie. Dziś koktajl śniadaniowy, w którym znajdziesz dobre źródła żelaza (natka pietruszki, pestki dyni, chlorella), ale także sporo witaminy C (natka pietruszki i świeże owoce – szczególnie mango), która sprawi, że będziesz lepiej żelazo przyswajać. Bo o to przecież chodzi!

koktajl-pelen-zelaza-z-pietruszka-mango-chlorella-4

Na co?

To przepis na zdrowe śniadanie, które jest jednocześnie sycące i odżywcze. Nie daj się zwieść! Ten koktajl zaspokaja głód na naprawdę długo. Z podanych ilości składników przygotujesz solidne, płynne śniadanie dla dwojga. :-)

Na co zwrócić uwagę? Na dojrzałość owoców: zarówno mango jak i banany oraz awokado powinny być zdecydowanie dojrzałe.

W przepisie znalazło się również siemię lniane. Dlaczego? Ponieważ pestki dyni są zasobne w kwasy tłuszczowe omega 6. Siemię lniane wzbogaci koktajl również w omega 3. O tym, jak ważne są kwasy tłuszczowe omega 3, możesz przeczytać u mnie na blogu. [zobacz wpis]

koktajl-pelen-zelaza-z-pietruszka-mango-chlorella-1

Czego potrzebujesz?

Blendera. Najlepiej kielichowego. Jeśli nie jest to bardzo mocne urządzenie, to przyda  Ci się także młynek do wcześniejszego zmielenia ziaren.

koktajl-pelen-zelaza-z-pietruszka-mango-chlorella-9

Składniki:

  • 1 pęczek pietruszki,
  • 1 łyżeczka chlorelli (ja użyłam chlorelli w proszku firmy Purella Food),
  • 1 dojrzały, średniej wielkości owoc mango,
  • pół dojrzałego awokado,
  • pół szklanki pestek dyni (70 g),
  • 2 dojrzałe banany,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego niemielonego,
  • odrobina soku z cytryny,
  • ok. 3 szklanki wody.

koktajl-pelen-zelaza-z-pietruszka-mango-chlorella-7

Przygotowanie:

Pestki dyni i siemię lniane mielimy.

Blendujemy wszystkie obrane owoce, pietruszkę, chlorellę i wodę, a następnie dodajemy zmielone pestki i len. Blendujemy wszystko jeszcze chwilę. Pijemy na zdrowie!

Zielone koktajle pozwalają nam przemycić naprawdę wiele wartościowych składników.

Ps. Oczywiście ilość wody możecie regulować samodzielnie. Jeśli dodacie mniej wody powstanie mus owocowy, idealny do tzw. zdrowej miseczki (czyli smoothie bowl). Wtedy możecie dorzucić tam wybrane ziarna, orzechy i ulubione dodatki.

koktajl-pelen-zelaza-z-pietruszka-mango-chlorella-5

Wpis powstał we współpracy z Purella Food.
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się dietetyką, żywieniem i propagowaniem zdrowych nawyków. W skrócie: Pomagam ludziom lepiej żyć, dzięki temu że lepiej jedzą. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.


Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

6 komentarzy do “Koktajl pełen żelaza czyli pokonaj anemię!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *