Lubicie zielone koktajle? A co powiecie na zielony, mocno owocowy, pudding z chia i chlorellą? To porcja witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z pewnością coś, co przyda się w urozmaiconej i zdrowej diecie.
Na co?
Na pierwsze lub drugie zdrowe śniadanie, na podwieczorek, na deser.
Czego potrzebujesz?
Blendera.
Składniki:
- 1 mały pęczek zielonej pietruszki,
- 1 średniej wielkości banan,
- 1 średnie jabłko,
- 1 pomarańcza,
- 1 szklanka wody,
- 1 łyżeczka chlorelli (ja użyłam chlorelli w proszku firmy Purella Food),
- nasiona chia (1 – 2 łyżki stołowe na szklaneczkę/szklankę płynu),
- do posypania: np. owoc granatu lub inny, posiekane migdały/ orzechy etc.
Przygotowanie:
Natkę pietruszki, owoce i chlorellę blendujemy wraz z wodą na gładki koktajl. Jeśli dysponujesz blenderem o słabszej mocy, to lepszą opcją będzie wyciśnięcie soku z 1- 2 pomarańczy zamiast blendowania owoców. Wtedy użyj nieco mniej wody.
Do szklaneczek/szklanek wsypujemy nasiona chia (1 – 2 łyżki – w zależności od wielkości szklanek) i zalewamy koktajlem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Pudding powinien spędzić w lodówce co najmniej 30 minut. Co 10 minut warto go przemieszać dokładnie. Możesz przygotować go również wieczorem, a zjeść rano. Niemniej przed pójściem spać warto go kilka razy przemieszać.
Pudding podajemy jak na załączonym obrazku czyli np. z posiekanymi migdałami i granatem. Wszystkie chwyty dozwolone!
Z podanych składników wychodzą 2 – 3 niewielkie porcje.
Wpis powstał we współpracy z Purella Food.