Zielony pudding z chia i chlorellą

Lubicie zielone koktajle? A co powiecie na zielony, mocno owocowy, pudding z chia i chlorellą? To porcja witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z pewnością coś, co przyda się w urozmaiconej i zdrowej diecie.

zdrowy-deser-z-chia-chlorella-przepis-e2

Na co?

Na pierwsze lub drugie zdrowe śniadanie, na podwieczorek, na deser.

Czego potrzebujesz?

Blendera.

zdrowy-deser-z-chia-chlorella-przepis-e3

Składniki:

  • 1 mały pęczek zielonej pietruszki,
  • 1 średniej wielkości banan,
  • 1 średnie jabłko,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżeczka chlorelli (ja użyłam chlorelli w proszku firmy Purella Food),
  • nasiona chia (1 – 2 łyżki stołowe na szklaneczkę/szklankę płynu),
  • do posypania: np. owoc granatu lub inny, posiekane migdały/ orzechy etc.

zdrowy-deser-z-chia-chlorella-przepis-e4

Przygotowanie:

Natkę pietruszki, owoce i chlorellę blendujemy wraz z wodą na gładki koktajl. Jeśli dysponujesz blenderem o słabszej mocy, to lepszą opcją będzie wyciśnięcie soku z 1- 2 pomarańczy zamiast blendowania owoców. Wtedy użyj nieco mniej wody.

Do szklaneczek/szklanek wsypujemy nasiona chia (1 – 2 łyżki – w zależności od wielkości szklanek) i zalewamy koktajlem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Pudding powinien spędzić w lodówce co najmniej 30 minut. Co 10 minut warto go przemieszać dokładnie.  Możesz przygotować go również wieczorem, a zjeść rano. Niemniej przed pójściem spać warto go kilka razy przemieszać.

Pudding podajemy jak na załączonym obrazku czyli np. z posiekanymi migdałami i granatem. Wszystkie chwyty dozwolone!

Z podanych składników wychodzą 2 – 3 niewielkie porcje.

zdrowy-deser-z-chia-chlorella-przepis-e1

Wpis powstał we współpracy z Purella Food.
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *