Opublikowano Kategorie: do piciaPrzepisyśniadaniaz owocamizdrowe słodkości

Mleko malinowe – gotowe natychmiast

Kiedyś tj. za czasów picia mleka krowiego strumieniami bardzo lubiłam paskudnie słodkie mleka smakowe. Moja świadomość żywieniowa była na poziomie zero, niemniej nie tylko o brak świadomości chodziło, ale przede wszystkim o łaknienie cukru. Tak mi się przynajmniej wydaje z perspektywy czasu. Dziś przepis dla tych, którzy w domu nie mają akurat żadnego „mleka” roślinnego, a za smakowymi mlekami kupowanymi kiedyś tam… tęsknią. Oczywiście nie życzę tego w żadnym razie, ale jeśli najdzie Was ochota to wcale nie trzeba ani kupować ani robić mleka roślinnego, bo takie malinowe (czy truskawkowe czy jakiekolwiek inne) można zrobić naprawdę natychmiast.

weganskie-mleko-malinowe-slodkie-a-bez-cukru-przepis-4

Na co?

Na podwieczorek, na śniadanie, na słodkie ogrzanie. To również świetny napój na upały, kiedy niespecjalnie chce nam się jeść.

Czego potrzebujesz?

Blendera lub urządzenia wysokoobrotowego, dzbanka, jednorazowej gazy jałowej lub małego i drobnego sitka.

weganskie-mleko-malinowe-slodkie-a-bez-cukru-przepis-3

Składniki:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych (niesiarkowanych), a więc 60 g,
  • 3 szklanki wody,
  • 2 szklanki malin mrożonych (lub np. truskawek),
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • syrop klonowy lub daktylowy do osłodzenia.

weganskie-mleko-malinowe-slodkie-a-bez-cukru-przepis-1

Przygotowanie:

Wiórki wraz z wodą miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę. Powstałe w ten sposób mleko podgrzewamy wraz z zamrożonymi owocami (nie doprowadzając do wrzenia).

Miksujemy wszystko raz jeszcze bardzo dokładnie razem z cynamonem. Na koniec dolewamy 2-3 łyżki syropu klonowego lub daktylowego (jeśli jesteś słodkolubnym stworzeniem to będziesz potrzebować zapewne więcej słodu).

Powstały w ten sposób „napój mleczny” należy przelać przez bardzo drobne sitko lub gazę jałową do dzbanka, a powstałą w ten sposób pulpę wycisnąć łyżeczką czy też palcami jak najdokładniej. Z zaproponowanych ilości powstaną 2-3 porcje.

Pozostałą pulpę wykorzystać można później/ następnego dnia do wykonania zdrowych, malinowo-kokosowych słodkości. Przepis tu. :-) Smakujmy!

weganskie-mleko-malinowe-slodkie-a-bez-cukru-przepis-2

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (30 ocen, Średnia: 4,20 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *