Pulpiaki czyli ciasteczka z resztek o cudownie malinowym aromacie

To wprowadzam nową nazwę: pulpiaki. :-) Czasem pozostają nam bowiem (w kuchni recyklingowej) tzw. pulpy po przygotowaniu mlek roślinnych. I przecież ich nie wyrzucimy, bo to samo dobro. Więc dziś pulpiaki po wczorajszym mleku malinowym.

pulpiaki-praliny-ciasteczka-malinowe-slodycze-bez-cukru-przepis-7

Na co?

Na cudownie malinowy deser, podwieczorek, do zabrania ze sobą do szkoły czy też pracy.

pulpiaki-praliny-ciasteczka-malinowe-slodycze-bez-cukru-przepis-6

Czego potrzebujesz?

Blendera lub urządzenia wysokoobrotowego, piekarnika, blachy. Przydadzą się także papilotki do pieczenia.

pulpiaki-praliny-ciasteczka-malinowe-slodycze-bez-cukru-przepis-8

Składniki:

  • pulpa po mleku malinowym (200 g),
  • ok. 6 małych łyżeczek masła z orzechów ziemnych bez dodatku cukru, soli, tłuszczu (75 g),
  • 80 g rodzynek lub innych owoców suszonych,
  • 50 g wiórków kokosowych niesiarkowanych,
  • 1 płaska łyżeczka kakao,
  • 50 g płatków owsianych (u nas bezglutenowych).

pulpiaki-praliny-ciasteczka-malinowe-slodycze-bez-cukru-przepis-5

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz płatków owsianych miksujemy na (prawie) gładką masę. Dodajemy płatki, delikatnie miksujemy, a następnie mieszamy. Formujemy kulki i możemy je upiec np. w specjalnych papilotkach (20 minut – 180 stopni, góra – dół). Moje papilotki były nieco większe od tych najmniejszych dostępnych na rynku. Z podanych ilości wychodzi ok. 14 sztuk.

pulpiaki-praliny-ciasteczka-malinowe-slodycze-bez-cukru-przepis-3

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

2 odpowiedzi na “Pulpiaki czyli ciasteczka z resztek o cudownie malinowym aromacie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *