Opublikowano Kategorie: na wynos/ na wycieczkęPrzepisyresztki z tygodniaz owocamizdrowe słodkości

Ciasteczka z ciecierzycą, marchewką i morelą – bez cukru i bez mąki!

Dziś przepis banalny w swojej prostocie. Zestawienie smaków natomiast całkiem ciekawe, a przy tym naprawdę słodkie mimo braku jakichkolwiek dodatkowych substancji słodzących.

ciasteczka-bez-cukru-i-maki-z-ciecierzyca-marchewka-morela-9

Na co?

Jeśli lubicie zdrowe ciasteczka to jest to przepis w sam raz na drugie śniadanie, na podwieczorek, do zabrania ze sobą do szkoły czy też pracy.

ciasteczka-bez-cukru-i-maki-z-ciecierzyca-marchewka-morela-5

Czego potrzebujesz?

Piekarnika z blachą wyłożoną papierem do pieczenia i blendera/ urządzenia wysokoobrotowego. Jeśli masz słaby sprzęt to proponuję tarkę do warzyw (do starcia marchewki).

ciasteczka-bez-cukru-i-maki-z-ciecierzyca-marchewka-morela-3

Składniki:

  • 150 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 75 g moreli suszonych (niesiarkowanych),
  • 1 banan (u mnie 125 g),
  • 3 marchewki (po obraniu wyszło mi 150 g; zerknij na moje przepisy z marchewki),
  • 2 kopiaste łyżki wiórków kokosowych (również niesiarkowanych),
  • odrobina oleju (np. kokosowego) do wysmarowania papieru do pieczenia.

ciasteczka-bez-cukru-i-maki-z-ciecierzyca-marchewka-morela-1

Przygotowanie:

Morele suszone wcześniej moczymy, aby jak najbardziej zmiękły przed zmiksowaniem. Rozdrabniamy marchew, dodajemy do niej morele, ciecierzycę, banana i miksujemy/ blendujemy/ rozdrabniamy. Do wszystkiego dosypujemy wiórki i porządnie mieszamy.

Formujemy w rękach małe kulki, spłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem kokosowym.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, a następnie odwracamy delikatnie na drugą stronę i dopiekamy jeszcze 5-10 minut. Ja lubię spieczone, a Wy regulujcie sami poziom spieczenia.

Smacznej słodyczy. :-)

Zerknij też na moje pozostałe przepisy z ciecierzycą.

ciasteczka-bez-cukru-i-maki-z-ciecierzyca-marchewka-morela-7

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (28 ocen, Średnia: 4,30 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

20 komentarzy do “Ciasteczka z ciecierzycą, marchewką i morelą – bez cukru i bez mąki!”

  1. Witam, mi się te ciasteczka rozpadły i są miękkie, dodałam zamiast moreli rodzynki i zamiast wiórek siemie lniane. Piekłam dłużej bo ciągle miałam taką mikką ciape. CO źle zrobiłam?

    1. Miękkie powinny być, ale rozpadać się nie powinny. Podejrzewam, że w utrzymaniu ich stałości pierwsze skrzypce grają właśnie wiórki i ew. posiekane morele. Bo posiekane suszone owoce zawsze trochę „sklejają” masę. Siemię lniane ma właściwości lepiące, ale musi mieć co lepić, a tu było jakby w roli głównej. ;)

      1. Ok, następnym razem spróbuję te morele :) ale wiórek nie mogę, to znaczy nie wiem czy mogę bo jeszcze ich na moim dziecku nie sprawdzałam :)

    1. w punkcie ‚Czego potrzebujesz?’ jest info dot, tarki i urządzeń. mnie akurat nie chce się trzeć na tarce. ale jak masz słaby sprzęt to lepiej na tarce, bo słaby blender z surową marchewką może sobie nie poradzić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *