Co zrobić z marchewki? – 10 przepisów z marchewką

Co zrobić z marchewki? Jest tania, łatwo dostępna, a przede wszystkim zdrowa. Warto ją regularnie jeść, a można z niej wyczarować bardzo dużo.

Oczywiście ja najbardziej lubię jeść ją tak, jak urosła, czyli tylko obrać i zajadać na śniadanie czy kolację do pasty kanapkowej z roślinami strączkowymi. Ale może Ty znajdziesz tu również swoje ulubione sposoby na marchewkę?

Co zrobić z marchewki? - 10 przepisów z marchewką

Dlaczego warto jeść marchew? To bardzo bogate źródło karotenoidów (przeczytaj, czym są karotenoidy). Szczególnie obecność beta-karotenu powinna zachęcić do jedzenia marchewki wszystkich tych, którzy chcą zadbać o wzrok, stan swojej skóry oraz odporność. Marchew to również obowiązkowy produkt w profilaktyce przeciwnowotworowej.

Chcesz poznać więcej antynowotworowych składników diety? Interesuje Cię proste i zdrowe gotowanie? Zdrowe życie? Sięgnij po moje e-booki.

Teraz przejdźmy do praktyki, a więc do włączania marchwi do przepisów. Oto moich 10 inspiracji z marchewką w roli głównej i nie tylko.

1. Potrawka pełna karotenu

W tym daniu znajdziesz kilka dobrych źródeł karotenoidów. Jest przy tym tak pyszne, że aż zaskakujące, bo składniki są niepozorne, a tworzą razem bardzo smaczną kompozycję. Przygotujesz tę potrawkę bardzo szybko. Jest mega prosta. To coś dla antytalentów kulinarnych.

przepisy z marchewką prosta potrawka warzywna

2. Prosta zupa krem z marchwi i soczewicy

Jeśli zorganizowałabym konkurs na najprostszą zupę na moim blogu to ten przepis byłby w czołówce. Jest naprawdę nieskomplikowany i niewymagający. Koniecznie spróbuj, bo taka zupa to dobry wybór dla zabieganych osób, którym zależy na zdrowych i pełnowartościowych posiłkach. Marchew gra tu zdecydowanie pierwsze skrzypce.

Co zrobić z marchewki? - zupa krem z marchwi i soczewicy

3. Krem z pieczonej marchewki

Skoro już jesteśmy przy kremach z marchwią, nie sposób pominąć tego przepisu. Tu (dla odmiany) cos dla osób, które nie mogą jeść roślin strączkowych. To pyszna, prosta i słoneczna zupa.

krem z pieczonej marchewki

4. Tofu po grecku

Jeśli nie lubisz tofu to spróbuj go w takiej oto szacie marchewkowej. Całość jest naprawdę pyszna. Słodycz marchewki robi w tym przepisie naprawdę dużo dobrego, a tofu zyskuje nieco charakteru. Takie danie nada się na świąteczny stół, ale nie tylko. Możesz przygotować je również na „zwykły” obiad lub kolację.

Co zrobić z marchewki co zamiast ryby po grecku dieta wegańska

5. Sok przecierowy à la Kubuś

Kupne soki przecierowe z marchwią nie grzeszą dobrym składem. W bardzo prosty sposób można przygotować taki sok samodzielnie – dla dziecka lub dla siebie. Ja szczególnie lubię takie „soki” przecierowe na jesień i zimę. Skutecznie rozgrzewają i dostarczają witamin.

domowy sok kubuś co zrobić z marchewki

6. Sok warzywno-owocowy z marchwią

Jeśli wolisz zwykłe soki i dysponujesz wyciskarką lub sokowirówką to koniecznie spróbuj soków z udziałem marchwi. Marchew + burak + jakiś owoc to już klasyk, ale dobry klasyk nie jest zły. ;-)

sok warzywny

7. Marchewkowe ciacho bez ciacha

Oto marchewkowe ciacho bez ciacha, które jednak trochę ciachem jest. Uwielbiam takie wypieki. Kiedy raz na jakiś czas bierze mnie apetyt na słodkie, to lubię zaserwować sobie właśnie coś takiego. Marchew mam zawsze w domu, więc jest to zdrowa słodkość na wyciągnięcie ręki.

ciastko marchewkowe zdrowe słodycze

8. Ciasteczka z ciecierzycą i marchewką

Marchew w ciasteczkach? Też dobry pomysł! A jeśli ciasteczka mają jeszcze w składzie rośliny strączkowe to już w ogóle mamy do czynienia z odżywczym produktem. I do tego pysznym!

ciasteczka z ciecierzycą i marchewką

9. Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe pewnie każdy zna. Oto moja wariacja na jego temat. Lubię je bardzo – jest wilgotne, delikatne i mocno marchewkowe.

ciasto marchewkowe zdrowe słodycze

10. Surówka z marchewki

A to najprostszy sposób na wykorzystanie marchewki, do którego zachęcam chyba najbardziej. Surówek z udziałem marchewki możemy wymyślać mnóstwo, łącząc ją z dowolnymi warzywami i owocami. Tu klasyk, a więc marchew + jabłko. Marchew można zetrzeć na tarce, ale również wrzucić do robota czy blendera. Wtedy przygotowanie takiej surówki zajmuje kilka chwil, a otrzymujemy produkt świeży, obfitujący w witaminę C.

surówka z marchewki

A Ty? Jak najchętniej jadasz marchew? Jeśli spodobał Ci się ten wpis, koniecznie zerknij jeszcze na moje pozostałe wpisy na podobne tematy:

przepisy z batatów

przepisy z batatów

przepisy z brokułem

przepisy z brokułem

przepisy z papryką

przepisy z papryką

Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

6 odpowiedzi na “Co zrobić z marchewki? – 10 przepisów z marchewką”

Właśnie zmagam się z nadmiarem marchewki i już myślałam, że się zmarnuje. Pomysł na te soki przecierowe wszystko zmienia. Dzięki :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *