Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjeobiadyPrzepisyresztki z tygodnia

Włoska kapusta na dwa dni – proste danie jednogarnkowe

Warzywa kapustne są jednymi z najzdrowszych warzyw i powinny znaleźć się w urozmaiconym jadłospisie każdego dnia. Dziś pomysł na prostą i szybką kapustę włoską, którą zwykle robię rano, podczas przygotowania i jedzenia śniadania. Ta ilość zwykle starcza nam na dwa dni. Bardzo polecam gotowanie na więcej niż jeden posiłek, bo to duża oszczędność czasu.

Na co?

Takie danie sprawdza się świetnie na szybki i lekki obiad na dwa dni. Możesz ją podać samodzielnie, a jeśli ma być bardziej sycąco to możesz zaserwować ją z makaronem, wybraną kaszą czy ziemniakami.

Wiem, że wiele osób je kapustę bardzo rzadko. Z różnych przyczyn. Albo uważają, że jej przygotowanie jest pracochłonne, trudne, albo nie chcą kupować od razu całej główki, bo przecież „kto to zje”. Otóż zje. W dwa dni na przykład. A jak nie to można zamrozić. ;-)

Czego potrzebujesz?

Konieczny będzie wok. Tzn. w woku najłatwiej przygotujesz taką kapustę włoską z dodatkiem innych warzyw. Przyda się tarka do warzyw (marchew i korzeń pietruszki możesz również rozdrobnić w blenderze).

Włoska kapusta na dwa dni – składniki:

  • 1 mała lub średnia główka kapusty włoskiej,
  • 350 g ugotowanych roślin strączkowych (ja miałam jeszcze zamrożony bób, ale Ty możesz użyć dowolnych strączków: ciecierzycy, fasoli etc.),
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 cukinia (moja ważyła ok. 300 g),
  • 2 pęczki natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 garście oliwek bez pestek,
  • 1 szklanka passaty pomidorowej,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • zioła i przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka lubczyku.

Włoska kapusta na dwa dni – przygotowanie:

Marchew i korzeń pietruszki obrać i zetrzeć na tarce. Dodać niewielką ilość wody i przez kilka minut dusić w woku pod przykryciem.

Po kilku minutach dodać obrany i posiekany czosnek.

Z kapusty usunąć głąb. Pokroić ją niedbale i dorzucić do woku. Wszystko dokładnie zamieszać i pozostawić warzywa na dużym ogniu, bez przykrycia od czasu do czasu mieszając i (w razie potrzeby) dolewając wody.

Kiedy kapusta będzie już prawie tak miękka, jak tego oczekujemy (ja lubię al dente), dodajemy posiekany 1 pęczek pietruszki, pokrojoną cukinię, zioła i przyprawy, passatę, oliwki, wybrane rośliny strączkowe i dusimy jeszcze przez kilka minut wedle uznania.

Po zdjęciu woku z gazu dodajemy oliwę i posiekany drugi pęczek pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i jemy ze smakiem.

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 ocen, Średnia: 4,86 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

15 komentarzy do “Włoska kapusta na dwa dni – proste danie jednogarnkowe”

  1. a co może być zamiast pietruszki?
    nie cierpie pietruszki :-( szczególnie tej zielonej, ale biała też może dla mnie nie istniec…

  2. świetny pomysł! dobrze, że kapustę włoską tu dostanę, bo o zwykłej mogę pomarzyć… ale za to prawdziwe hiszpańskie oliwki się rewelacyjnie skomponują, mniam!! :)

      1. Jak dla mnie to była dobra już po 20 minutach, ale mąż twierdził, że jeszcze twarda i czuć ścięgna :P I gotował dłużej, chyba z godzinę, a potem i tak mówił, że twarde :D Zrozumieć facetów..

      2. Haha. Ja obiady staram się robić w max 30 minut więc raczej dłużej niż 20 minut też nie gotowałam. :D Mąż już przywykł, ale chwilę to zajęło. ;) (kilka lat w sumie) :D

  3. Poszukuję przepisów bezglutenowych,najlepiej bezmięsnych aby zarazić rzeszę ludzi tymi smakami. Powiedz proszę na ile porcji jest taki przepis?

  4. Warzyw kapustnych nie mogą jeść codziennie osoby które jedzą mało ryb i nabiału ze względu na działanie goitrogenne.

    1. Jeśli warzywa te gotujemy bez przykrycia to większa część goitrogenów ulatnia się. Wszystko jest więc kwestią niejedzenia jakichś wielkich ilości na surowo jeśli np. cierpimy na choroby tarczycy. Jeśli jemy normalne porcje i po obróbce termicznej to nie ma czego się bać. Przecież większość osób nie je pół kilo warzyw kapustnych dziennie. I nie ma to związku z niejedzeniem nabiału i ryb, a kwestią odpowiedniego zbilansowania diety. Jeśli mamy w diecie odpowiednią ilość jodu to nie widzę problemu. A jeśli mamy problem z tarczycą to po prostu z umiarem i najlepiej skonsultować się z dietetykiem co do optymalnych ilości. Jedzenie warzyw krzyżowych codziennie jest bardzo zdrowe – choćby ze względu na ich działanie antynowotworowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *