Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjeobiadyPrzepisyresztki z tygodnia

Zdrowy gulasz z soczewicą à la dahl

Wiesz czym jest dahl? To bardzo proste, szybkie, sycące danie z soczewicą, które możesz przygotować w jednym garnku dla większej ilości osób. Ja nie pretenduję do nazwania mojego jednogarnkowego dania rasowym dalem, ale powiem Ci tylko, że ten gulasz z soczewicą wyszedł przepyszny. To, jak na mój gust, idealny obiad na dwa dni!

zdrowy gulasz z soczewicą dahl wok tytanowy Woll Szafir

Całość wykonania zajmie Ci zaledwie 40 minut. Jeśli ktoś Ci pomoże z obraniem kilku ziemniaków to nawet krócej.

Na co?

Taki zdrowy gulasz sprawdzi się świetnie zarówno jako szybki i zdrowy obiad, jak i sycąca, ciepła kolacja. Możesz go przygotować, kiedy odwiedzają Cię goście, bo naje nim się kilka osób. Albo możesz przygotować obiad dla siebie i swojej rodziny na 2-3 dni.

wegański zdrowy gulasz z soczewicą dahl wok tytanowy Woll Szafir

Czego potrzebujesz?

Konieczny będzie duży, porządny wok. I to taki, przy którym nie musisz obawiać się, że cokolwiek będzie przywierało. Mój ma średnicę 32 cm. Może być też jakaś inna duża patelnia.

zdrowa potrawka z soczewicą dahl wok tytanowy Woll Szafir
Wok tytanowy Woll Szafir z solidnym uchwytem, do użycia na wszystkich typach kuchenek oraz w piekarniku

Ja od jakiegoś czasu testuję wok tytanowy Woll – Szafir, z którego jestem bardzo zadowolona. Przede wszystkim jest bardzo solidnie wykonany, nic nie przywiera.

Jest także bardzo uniwersalny jeśli chodzi o zastosowanie: można go używać też w piekarniku (w temperaturze do 250 stopni), na kuchenkach indukcyjnych, gazowych, ceramicznych, elektrycznych i myć w zmywarce. To duże ułatwienie.

Z tej linii mam też w mojej kuchni duży garnek tytanowy Woll-Szafir. Zerknij, jak gotowałam w nim zdrową zupę kalafiorową.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej, czerwonej soczewicy (230 g),
  • 2 niewielkie cebule,
  • 7 średnich ziemniaków,
  • świeże różyczki z 1 brokuła,
  • 2 czerwone papryki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 duży pęczek natki pietruszki,
  • zioła i przyprawy: 1 łyż.* kurkumy, 5 łyż. majeranku, 3 łyż. zielonej czubrycy (przeczytaj, czym jest zielona czubryca), 2 łyż. kozieradki, 3 łyżki sosu sojowego, pieprz i sól do smaku,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego.

* Skrót „łyż.” oznacza małą łyżeczkę.

zdrowy dal z soczewicą wok tytanowy Woll Szafir

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę.

Cebulę obrać, drobno pokroić i dusić pod przykryciem w oleju kokosowym wymieszanym z kilkoma łyżkami wody.

Soczewicę porządnie przepłukać pod bieżącą wodą.

Gdy cebula będzie uduszona, dodać do niej soczewicę, ziemniaki, zioła i przyprawy, 4 szklanki wody. Dokładnie wszystko zamieszać i pozostawić na ogniu bez przykrycia przez 15 minut od zagotowania. Od czasu do czasu zamieszać.

W tym czasie dokładnie umyć brokuła i jego różyczki pokroić na małe kawałki.

Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

zdrowy dahl z soczewicą wok tytanowy Woll Szafir miseczka z gulaszem warzywnym

Wszystkie składniki dorzucić po wspomnianych 15 minutach gotowania. Dokładnie zamieszać i pozostawić na ogniu jeszcze ok. 7 minut (tym razem pod przykryciem).

W międzyczasie można zamieszać i ew. dolać odrobinę wody, jeśli będzie potrzeba. Ja nie dodawałam, bo chciałam mieć gęsty gulasz. Po ostygnięciu jeszcze nieco zgęstniał.

Z podanych ilości otrzymasz porcję dla ok. 5 osób lub obiad dla siebie na kilka dni. ;-) Smacznego!

Sprawdź także inne zdrowe dania jednogarnkowe.

Wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym Patelnie Tytanowe.
wegański dal z soczewicą wok tytanowy Woll Szafir
Wok tytanowy Woll Szafir to jeden z wielu produktów, które sprawdzą się w zdrowej kuchni.
Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 ocen, Średnia: 4,88 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

23 komentarzy do “Zdrowy gulasz z soczewicą à la dahl”

  1. Witam! A jak wygląda sprawa z zamrożeniem gulaszu – czy konsystencja później nie jest zbyt brejowata? I czy mrożenie bardzo psuje walory smakowe tego dania? Z góry dziękuję za odpowiedź :) Pozdrawiam pięknie!

    1. Nie mroziłam, ale wydaje mi się, że ziemniaki + soczewica = gwarancja paćki po rozmrożeniu. Co do walorów smakowych to moim zdaniem każde mrozone danie wymaga później sypnięcia dodatkowych przypraw. pozdrawiam równie pięknie :)

  2. Zrobiłam. Wyszło świetne! Zapomniałam o czosnku ;) zamiast tego dorzuciłam lubczyku, wędzonej papryki i sporo curry. I następnym razem dam pół szklanki mniej wody bo wyszło jeszcze zbyt rzadkie jak na mi gust. Generalnie jest pyszne i na stałe wchodzi do naszego repertuaru. A teraz zabieram się za karotenowy gulasz jednogarnkowy z groszkiem :)

  3. Może zabijecie mnie w komentarzach ale ja dodam jeszcze tofu wędzone i wołowinę :D Szukałem czegoś nowego i proszę jest :) Dziękuję za przepis !

    1. Czubryca mocno wpływa na smak. Jest najczęściej mieszanką cząbru, czosnku, ew. soli i innych dodatków. Myślę, że na spokojnie możesz po prostu dorzucić te składniki i efekt będzie podobny. :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *