Zdrowy gulasz z soczewicą à la dahl

Wiesz czym jest dahl? To bardzo proste, szybkie, sycące danie z soczewicą, które możesz przygotować w jednym garnku dla większej ilości osób. Ja nie pretenduję do nazwania mojego jednogarnkowego dania rasowym dalem, ale powiem Ci tylko, że ten gulasz z soczewicą wyszedł przepyszny. To, jak na mój gust, idealny obiad na dwa dni!

zdrowy gulasz z soczewicą dahl wok tytanowy Woll Szafir

Całość wykonania zajmie Ci zaledwie 40 minut. Jeśli ktoś Ci pomoże z obraniem kilku ziemniaków to nawet krócej.

Na co?

Taki zdrowy gulasz sprawdzi się świetnie zarówno jako szybki i zdrowy obiad, jak i sycąca, ciepła kolacja. Możesz go przygotować, kiedy odwiedzają Cię goście, bo naje nim się kilka osób. Albo możesz przygotować obiad dla siebie i swojej rodziny na 2-3 dni.

wegański zdrowy gulasz z soczewicą dahl wok tytanowy Woll Szafir

Czego potrzebujesz?

Konieczny będzie duży, porządny wok. I to taki, przy którym nie musisz obawiać się, że cokolwiek będzie przywierało. Mój ma średnicę 32 cm. Może być też jakaś inna duża patelnia.

zdrowa potrawka z soczewicą dahl wok tytanowy Woll Szafir
Wok tytanowy Woll Szafir z solidnym uchwytem, do użycia na wszystkich typach kuchenek oraz w piekarniku

Ja od jakiegoś czasu testuję wok tytanowy Woll – Szafir, z którego jestem bardzo zadowolona. Przede wszystkim jest bardzo solidnie wykonany, nic nie przywiera.

Jest także bardzo uniwersalny jeśli chodzi o zastosowanie: można go używać też w piekarniku (w temperaturze do 250 stopni), na kuchenkach indukcyjnych, gazowych, ceramicznych, elektrycznych i myć w zmywarce. To duże ułatwienie.

Z tej linii mam też w mojej kuchni duży garnek tytanowy Woll-Szafir. Zerknij, jak gotowałam w nim zdrową zupę kalafiorową.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej, czerwonej soczewicy (230 g),
  • 2 niewielkie cebule,
  • 7 średnich ziemniaków,
  • świeże różyczki z 1 brokuła,
  • 2 czerwone papryki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 duży pęczek natki pietruszki,
  • zioła i przyprawy: 1 łyż.* kurkumy, 5 łyż. majeranku, 3 łyż. zielonej czubrycy (przeczytaj, czym jest zielona czubryca), 2 łyż. kozieradki, 3 łyżki sosu sojowego, pieprz i sól do smaku,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego.

* Skrót „łyż.” oznacza małą łyżeczkę.

zdrowy dal z soczewicą wok tytanowy Woll Szafir

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę.

Cebulę obrać, drobno pokroić i dusić pod przykryciem w oleju kokosowym wymieszanym z kilkoma łyżkami wody.

Soczewicę porządnie przepłukać pod bieżącą wodą.

Gdy cebula będzie uduszona, dodać do niej soczewicę, ziemniaki, zioła i przyprawy, 4 szklanki wody. Dokładnie wszystko zamieszać i pozostawić na ogniu bez przykrycia przez 15 minut od zagotowania. Od czasu do czasu zamieszać.

W tym czasie dokładnie umyć brokuła i jego różyczki pokroić na małe kawałki.

Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

zdrowy dahl z soczewicą wok tytanowy Woll Szafir miseczka z gulaszem warzywnym

Wszystkie składniki dorzucić po wspomnianych 15 minutach gotowania. Dokładnie zamieszać i pozostawić na ogniu jeszcze ok. 7 minut (tym razem pod przykryciem).

W międzyczasie można zamieszać i ew. dolać odrobinę wody, jeśli będzie potrzeba. Ja nie dodawałam, bo chciałam mieć gęsty gulasz. Po ostygnięciu jeszcze nieco zgęstniał.

Z podanych ilości otrzymasz porcję dla ok. 5 osób lub obiad dla siebie na kilka dni. ;-) Smacznego!

Sprawdź także inne zdrowe dania jednogarnkowe.

Wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym Patelnie Tytanowe.
wegański dal z soczewicą wok tytanowy Woll Szafir
Wok tytanowy Woll Szafir to jeden z wielu produktów, które sprawdzą się w zdrowej kuchni.
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Jestem dietetyczką i szkoleniowczynią. Zajmuję się propagowaniem zdrowych nawyków. Znajdziesz tu inspiracje zdrowotne, kulinarne i nie tylko.

Zasubskrybuj kanał YouTube AgaMaSmaka

Wolisz oglądać zamiast czytać?

Zasubskrybuj kanał YouTube

31 odpowiedzi na “Zdrowy gulasz z soczewicą à la dahl”

Witam! A jak wygląda sprawa z zamrożeniem gulaszu – czy konsystencja później nie jest zbyt brejowata? I czy mrożenie bardzo psuje walory smakowe tego dania? Z góry dziękuję za odpowiedź :) Pozdrawiam pięknie!

Nie mroziłam, ale wydaje mi się, że ziemniaki + soczewica = gwarancja paćki po rozmrożeniu. Co do walorów smakowych to moim zdaniem każde mrozone danie wymaga później sypnięcia dodatkowych przypraw. pozdrawiam równie pięknie :)

Zrobiłam. Wyszło świetne! Zapomniałam o czosnku ;) zamiast tego dorzuciłam lubczyku, wędzonej papryki i sporo curry. I następnym razem dam pół szklanki mniej wody bo wyszło jeszcze zbyt rzadkie jak na mi gust. Generalnie jest pyszne i na stałe wchodzi do naszego repertuaru. A teraz zabieram się za karotenowy gulasz jednogarnkowy z groszkiem :)

Może zabijecie mnie w komentarzach ale ja dodam jeszcze tofu wędzone i wołowinę :D Szukałem czegoś nowego i proszę jest :) Dziękuję za przepis !

Witam,
Zmieniłam przepis, zamiast ziemniaków dałam 2 duże bataty i zamiast „ziół” po prostu curry. zamiast 2 papryk: 1 paprykę i jedną cukinię.
Było wyśmienite.

Niestety,bardzo zawiedliśmy się na tym daniu.. to przypadkowo wymieszane ze sobą składniki, bez połączenia.rownie dobrze mogłabym sama powymyslac sobie że przypadkowo dodam do ziemniaków kilka randomowych warzyw i soczewicę – i byle co jest gotowe.. od przepisu na blogu kulinarnym oczekuje jednak czegoś więcej. szkoda mi zmarnowanych składników w tak duzej ilości… Prawdziwie dobry dal polecam z jadlonomii, tutaj nie ma nawet wspomnienia dała :(

Cóż, cała moja kuchnia jest oparta na przypadku i dostępnych składnikach. Z gustami się nie dyskutuje – Tobie nie smakowało, innym tak – życie. Jak najbardziej sama wymyślaj swoje połączenia – nikt nie zna swoich kubków smakowych lepiej niż my sami. ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *