Opublikowano Kategorie: Artykułydrugie daniaobiadyPrzepisyresztki z tygodnia

10 pomysłów na tanie, zdrowe i szybkie obiady

Kiedy rozmawiam z (nie)znajomymi o swoim sposobie żywienia to w pewnym momencie pojawiają się (zawsze!) dwa zagadnienia. Pierwsze to czas, a drugie to pieniądze. Czas rozwiać wszelkie wątpliwości.

Osobom przyzwyczajonym do tradycyjnych posiłków często wydaje się, że obiad roślinny musi być bardzo skomplikowany, wyszukany, a tym samym drogi. Dziś zatem kilka praktycznych pomysłów.

Oto tanie, szybkie i zdrowe obiady, które być może przekonają Ciebie lub Twoich znajomych, że gotowanie bez składników odzwierzęcych nie kosztuje dużo czasu i pieniędzy – czasem wręcz przeciwnie, a wegańska kuchnia (nawet bezglutenowa) nie musi wymagać dużych wydatków.

kotlety-jaglano-ryzowe-zdrowe-bez-glutenu-przepis-6

Postaw na sezonowe warzywa

Jeśli postarasz się komponować posiłki na bazie sezonowych, aktualnie dostępnych warzyw to naprawdę możesz bardzo dużo zaoszczędzić. Uwielbiam jednogarnkowe obiady na bazie najróżniejszych warzyw. Już niebawem będziemy mogli się cieszyć wieloma z nich: krajowymi wspaniałościami takimi jak kalafior czy fasolka szparagowa. Póki ich nie ma to z pomocą przychodzą mrożonki. Czasem można je dostać również w całkiem niezłych cenach.

1. Potrawka ziemniaczana z fasolką szparagową

Prosto, szybko i na bazie ogólnodostępnych składników. Nie muszę chyba przekonywać, że najlepiej smakuje w sezonie? :-)

potrawka-ziemniaczana-z-fasolka-szparagowa-2

2. Kalafior po grecku

Najlepszy na święta, ale również każdego dnia, kiedy masz na niego ochotę.

weganski-kalafior-po-grecku-szybki-zdrowy-przepis-6

Przygotuj tradycyjne danie w formie bezmięsnej

Nikt nie wmówi mi, że posiłek bez mięsa kosztuje więcej niż ten z mięsem. Rośliny strączkowe i półprodukty z nich wykonane (np. tofu) można znaleźć naprawdę w dobrych cenach. Jeśli bywasz w supermarketach i hipermarketach to warto zwrócić uwagę na promocje i zakupić ich więcej po okazyjnych cenach.

3. Wegańska fasolka po bretońsku

Jako dziecko zawsze wygrzebywałam z fasolki po bretońsku kiełbasę. Teraz już nie muszę. Jeśli chcesz, aby jej smak był naprawdę zbliżony do tradycyjnej fasolki po bretońsku, możesz użyć przyprawy o nazwie: papryka wędzona. To naprawdę świetna przyprawa – jeśli lubisz aromat wędzonki lub serwujesz takie danie komuś, kto jest amatorem wędzonych produktów.

[Sprawdź, gdzie kupić wędzoną paprykę]

bezglutenowa-weganska-fasolka-po-bretonsku-przepis-zdrowy-6

4. Spaghetti z sosem pomidorowym i wegańskimi pulpetami 

Lubię bardzo te pulpety, ale można zrobić dowolne: na bazie innych roślin strączkowych i kasz.

weganskie-pulpety-3

Przygotuj prosty sos do makaronu – ekonomicznie i prosto

Proste sosy do makaronu to naprawdę szybkie gotowanie, a przy tym bardzo oszczędne i zdrowe. Możesz użyć do nich po prostu wszystkiego, np. warzyw, które pozostały Ci z gotowania wywaru warzywnego, ale także bardzo tanio można zrobić „pesto” do makaronu (słonecznik to jedno z najtańszych ziaren). U mnie na blogu znajdziesz również tego typu propozycje.

5. Makaron z sosem pomidorowym

Ten banalny, ale cudowny przepis polecam wszystkim zaganianym. Jest po prostu świetny w swojej prostocie.

Jeśli nie chcesz robić sosu ze świeżych pomidorów, bo np. poza sezonem ci za bardzo nie smakują to opcją jest również po prostu użycie np. passaty pomidorowej. Wybieraj taką bez sztucznych dodatków i cukru. Ja bardzo lubię zabierać passatę na wyjazdy, bo obiad robi się wtedy ekspresowo.

[Sprawdź, gdzie kupić passatę pomidorową]

szybki-makaron-bez-glutenu-z-sosem-pomidorowym-przepis-4

6. Makaron z rukolą i słonecznikiem 

Lubisz jeść pesto? To przepis dla Ciebie! Robi się je naprawdę prosto i szybko. A na wyjazdy czy sytuacje, kiedy naprawdę nie masz nawet 5 minut na „ukręcenie” pesto, nada się świetnie zdrowy gotowiec. Ja od czasu do czasu kupuję wegańskie, aromatyczne pesto w słoiczku i trzymam je na wyjazdy lub sytuacje, kiedy zwyczajnie padam na twarz i nie jestem w stanie nic samodzielnie zrobić

[Sprawdź, gdzie kupić wegańskie pesto]

makarom-pene-z-sozem-rukoli-i-słonecznika-przepis-bez-glutenu-3

Wykorzystuj wydajne produkty takie jak… kasza jaglana

Kto gotuje kaszę jaglaną często ten doskonale wie, że ze szklanki suchej kaszy wychodzi całkiem pokaźna ilość kaszy gotowej do spożycia. Można ją zjeść z dodatkiem wybranych warzyw jako kaszotto, można przygotować ją na słodko z owocami, ale można z niej także wyczarować najróżniejsze dania obiadowe. Ekonomicznie i zdrowo!

[Sprawdź, gdzie kupić kaszę jaglaną]

7. Pomidorowe kaszotto z kaszy jaglanej z czerwoną fasolą

Kaszę jaglaną w odsłonach wytrawnych po prostu ubóstwiam. Jest rewelacyjna.

wytrawna-pomidorowa-kasza-jaglana-4

8. Kotlety z kaszy jaglanej i ryżu

To przepis udowadniający, że można zrobić z niepozornych składników coś wyjątkowego.

kotlety-jaglano-ryzowe-zdrowe-bez-glutenu-przepis-5

Korzystaj z własnych inspiracji i komponuj jednogarnkowe potrawy z dodatkiem roślin strączkowych

Na bazie soczewicy wykonasz bardzo szybki i zdrowy sos do ryżu czy makaronu. Jeśli zatroszczysz się o wcześniejsze namoczenie i ugotowanie ciecierzycy to przygotowanie sycącego i wartościowego obiadu na jej bazie również nie zajmie Ci dużo czasu.

9. Potrawka z czerwonej soczewicy

Nie wiem na czym polega jej fenomen, ale smakuje po prostu każdemu. Czerwona soczewica jest łatwo dostępna, a do tego bardzo szybko się gotuje. Bardzo ją polecam – szczególnie jeśli dopiero wprowadzasz rośliny strączkowe do swojej diety. Soczewica czerwona jest stosunkowo delikatna dla układu pokarmowego i na sam początek będzie jak znalazł.

[Sprawdź, gdzie kupić soczewicę czerwoną]

weganska-potrawka-z-czerwonej-soczewicy-2

10. Gulasz(owa) z ciecierzycą

Jak myślisz, czy to zupa czy sos? Wybierz sobie wersję pasującą do Twoich potrzeb.

rozgrzewajaca-zupa-zdrowa-gulasz-z-cieciorka-przepis-10

 Smacznego, szybkiego i taniego obiadu. Czyż nie jest to kuchnia idealna? ;-)

Spodobał Ci się ten wpis? Zerknij koniecznie na:

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (44 ocen, Średnia: 4,61 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

3 komentarzy do “10 pomysłów na tanie, zdrowe i szybkie obiady”

  1. Super propozycje na szybkie i smaczne danie. Osobiście uwielbiam eksperymentowanie kuchni. Mi ostatnio udało mi się przygotować danie, które nie jest drogie, do tego smaczne i zdrowe. Przygotowałam makaron ze szpinakiem i serem feta. Po prostu niebo w gębie. Do przepisu wykorzystałam mrożony szpinak, ponieważ aktualnie nie czas na sezonowe warzywa, które w okresie jesienno-zimowym nie są bogate w wartości odżywcze. Makaron z rukolą i słonecznikiem bardzo mi przypadł do gustu, muszę koniecznie wypróbować :)

  2. Nie jestem vege i nawet nie jestem bliska byciu vege ale potrawkę z czerwonej soczewicy i kaszotto pomidorowe zamierzam wypróbować. Wyglądają na pyszne i łatwe do zrobienia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *