Opublikowano Kategorie: drugie daniakolacjeobiadyPrzepisyresztki z tygodnia

Gulasz(owa) z ciecierzycą (bez glutenu, bez nabiału, wegańska)

Miało być szybko i banalnie, a wyszło szybko, banalnie i pysznie. Dziecko również oszalało z radości, co jest jakimś ewenementem, bo zwykle potrawy jednogarnkowe nie spotykają się u nas z takim entuzjazmem.

rozgrzewajaca-zupa-zdrowa-gulasz-z-cieciorka-przepis-3

Na co?

Na siłę, energię i masę. :-) Dużo tu białka, ale paradoksalnie jest to (mimo ciecierzycy) danie lekkie, bo praktycznie bez zbóż. Dobrze rozgrzewa, a więc na jesień/ zimę jak znalazł. Zerknij na moje pozostałe przepisy na gulasz bez mięsa.
rozgrzewajaca-zupa-zdrowa-gulasz-z-cieciorka-przepis-2

Czego potrzebujesz?

Najlepiej sprawdzi się wok bądź inna głęboka patelnia lub rondel. I zdecydowanie potrzebujesz wcześniej ugotowanej ciecierzycy. Nie zapomnij. :-)
rozgrzewajaca-zupa-zdrowa-gulasz-z-cieciorka-przepis-1

Składniki:

• 3 – 4 szklanki ugotowanej ciecierzycy potocznie zwanej cieciorką (zerknij na moje pozostałe przepisy z ciecierzycą),
• 1 duża papryka czerwona,
• 2 kawałki pora,
• 2 marchewki,
• 1 korzeń pietruszki,
• kawałek selera,
• 3 ząbki czosnku,
• 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
• suszone kiełki komosy ryżowej (quinoa),
• zioła i przyprawy: natka pietruszki, sól himalajska lub morska, 0,5 łyżeczki kurkumy, 0,5 łyżeczki czarnuszki, dowolny zestaw ziół np. zioła dalmatyńskie (oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek, szałwia),
• olej rzepakowy.
rozgrzewajaca-zupa-zdrowa-gulasz-z-cieciorka-przepis-11

Przygotowanie:

Szklimy por w emulsji z wody i oleju rzepakowego. Dodajemy drobno pokrojone warzywa (marchew, korzeń pietruszki, seler) i dusimy w niewielkiej ilości wody. Ja warzywa „pokroiłam” w paski za pomocą obieraczki do warzyw. Polecam, bo dusi się zdecydowanie szybciej. Kiedy warzywa lekko się podduszą, dodajemy ugotowaną wcześniej ciecierzycę, drobno pokrojoną paprykę, czosnek i koncentrat pomidorowy. Po ok. 10 minutach duszenia wrzucamy przyprawy oraz ew. suszone kiełki komosy (jeśli nie masz możesz dodać np. amarantus ekspandowany lub inne kiełki). Dusimy jeszcze przez kilka minut. Smacznego!
Tu znajdziesz jeszcze inne przepisy na tanie i zdrowe obiady.
rozgrzewajaca-zupa-zdrowa-gulasz-z-cieciorka-przepis-7

 

Oceń artykuł jako czytelnik: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (35 ocen, Średnia: 4,91 z 5)
Aga Kopczyńska

Aga Kopczyńska

Zawodowo zajmuję się edukacją. Wspieram innych między innymi w budowaniu lepszych nawyków. Blog ten jest zapisem moich inspiracji zdrowotnych, kulinarnych i nie tylko.

Chcesz się dowiedzieć czegoś nowego?

54 komentarzy do “Gulasz(owa) z ciecierzycą (bez glutenu, bez nabiału, wegańska)”

  1. Lubię takie proste przepisy, zdecydowanie wypróbuję, bo kaszotto wg Twojego przepisu smakowało genialnie. W tym gulaszu myślę, że zielona pietruszka doda smaku i koloru.

  2. Czy można zamiast połowy cieciorki dodać czerwoną soczewicę? Akurat mam końcówki opakowań tych dwóch produktów, ale nie wiem czy smak i konsystencja będą w porządku.

      1. Kiedyś dorwałam w jakimś sklepie ze zdrową żywnością. Aktualnie nie mam na stanie więc nawet nie mogę sprawdzić producenta, a tak to dawno było, że pamięć niestety zawodzi. Można dodać inne kiełki. Wedle uznania. :)

  3. Sprawdziłam.Gulasz palce lizać.Mega pysznie,mega zdrowo.Na drugi dzień mąż zrobił zwykły mięsny gulasz ale mój był lepszy

      1. Poprostu jeszcze nigdy nie trafilam na koncentrat z dobrym skladem. Mozesz jakis o polecic?
        P.S. ja dalam odrobine przecieru i wg mnie bylo ok.

  4. Czy zamiast oleju rzepakowego może być kokosowy? Dlaczego właściwie rzepakowy w przepisie? Kojarzy się nie najlepiej …Pozdrawiam :)

  5. Zupa doskonała! Od niedawna staram się wykluczać produkty zwierzęce ze swojej diety i Pani przepisy są dla mnie skarbnicą wiedzy! Odkryłam tyle nowych smaków i tyle nowych przepisów, że w głowie się kręci. Taka porcja zupy to przecież samo zdrowie :) Przyznam, że miałam do niej sceptyczne podejście bo to moja pierwsza zupa bez mięsa i nie na bulionie, ale moje wątpliwości się skończyły wraz z pierwszą zjedzoną łyżką. Jeszcze raz dziękuję!

      1. Od niedzieli jestem na diecie. Ugotowałem ten gulasz i nie był to ostatni raz – Rewelacja. Jestem 40 -latkiem ze sporą nadwagą i muszę liczyć kalorie… Pozdrawiam serdecznie

    1. To już zależy od uznania. Jeśli powinnaś ograniczać tłuszcz – to mniej, odrobinkę nawet. A jak zabraknie wody, bo zwykle szybko może wyparować, to zawsze możesz dolać. Ja ostatnimi czasy często przygotowuję na samej wodzie a tłuszcz daję już na talerzu. Pozdrawiam!

  6. Od 10 miesięcy jestem na diecie bezglutenowej, bezcukrowej i bezchemicznej. Schudłam 40 kg. Twój blog jest dla mnie inspiracją, ale ten przepis wymiata. Bardzo dziękuję Ci za pomysły, przepisy, inspirację. Nie przestawaj pisać, błagam :)

  7. Aga wczoraj gulaszowa z Twojego przepisu u mnie zrobiła furorę, zajadali się goście wega, ale też mięsożercy Bardzo dziękuję za świetny przepis Pozdrawiam

  8. pyszne :) właśnie jem, ale seler mi troche tu nie pasuje. moze dodałam go za dużo bo przy kazdym kęsie go czuję. nastepnym razem dodam mniej lub w ogóle, bo przepis mimo wszystko jest genialny! i na tyle uniwersalny że można go modulować z roznymi skladnikami czy przyprawami i wciaz bedzie pyszne :D

  9. Jest bardzo smakowite! Pyszne danie, które mogę podać też mojemu niemowlakowi (przed posoleniem). Miałam za mało ciecierzycy, więc dałam też białą fasolę. Pycha. Pzdr.

    1. Raczej paski. Obierając np. marchewkę czy cukinię obieraczką uzyskujesz paski ich skórki. Tak samo robisz z pozostałą częścią warzywa. Niektórzy też w ten sposób przygotowują sobie „makaron warzywny”, jeśli nie mają np. krajalnicy spiralnej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *